Труднички муабети

Дискусија во 'Бременост' започната од meU, 23 јули 2012.

1. merida

merida Истакнат член

Се зачлени на:
    2 јули 2013
    Пораки:
    204
    Допаѓања:
    263
    добро утро и од мене :D
    ве молам дали некој може да ми објасни како всушност е тоа одредување на први аномалии? каков преглед е? на ехо само или? и во која недела може да се дознае полот? :$

2. elena.mak

elena.mak Популарен член

Се зачлени на:
    25 јануари 2012
    Пораки:
    1.670
    Допаѓања:
    11.529
    Прочешлај убаво низ темите за бременост, има се. Да не се повторуваме на оваа тема, да не ни ја заклучат пак. Има од скрининзи, до пол, Даунов синдром се, само треба да читаш. ;)

3. Snow-Queen

Snow-Queen Форумски идол

Се зачлени на:
    3 ноември 2011
    Пораки:
    15.266
    Допаѓања:
    15.015
    Во самата категорија Бременост кога ќе влезеш, во нејзиното пребарување пиши го клучниот збор.Ако случајно не најдеш, пиши точно/конкретно, во соодветна тема и ќе ти одговори некој :)

4. ddevojce

ddevojce Популарен член

Се зачлени на:
    25 јуни 2013
    Пораки:
    3.492
    Допаѓања:
    4.549
    добар ден драги феминки гледам сите супер расположени.. баш ми е драго исто и ние сме супер си уживкаме по дома...бидејте поздравенки :*

5. dzanina

dzanina Истакнат член

Се зачлени на:
    4 февруари 2011
    Пораки:
    291
    Допаѓања:
    117
    zdravo i od nas nie si se soncame na soncevo :D vcera bev na Doktor si go videv srceto kolku porasnalo :inlove: ama nesto me maci ve citam Site kazuvate deka imate kontroli za daunov sindrom ili pijate folna se toa Jas sega imam termin duri 10 septemvri i ne pijam nisto a citav na 12 nedela se pravi kontrola za nesto ne se sekavam bas sto bese toa ovde kaj sto zivejam go nema samo doktorot mi dade za na bolnica vo koja sakam da se porodam i mi dade termin za 10 septemvri si velam mosi na bolnica ke mi pravat kontroli :?:

6. Snow-Queen

Snow-Queen Форумски идол

Се зачлени на:
    3 ноември 2011
    Пораки:
    15.266
    Допаѓања:
    15.015
    ^фолната киселина ја пијат сите трудници до 16та недела, од 4mg, 1 на ден.
    А контролата што ќе ти е во 12/13та недела кога ти е закажана, тогаш треба да ти земе димензии-одредени параметри на бебето и потоа да извадиш крв (односно приска 1), и потоа да ти дадат резултати.
    Ама за тоа, најдобро треба да се консултираш со твојот доктор-матичен.
    Ако немаш за брзо време правено ПАП, и тој треба околу 8ма недела да ти го земе, + брисеви во 12/13та недела.

7. ddevojce

ddevojce Популарен член

Се зачлени на:
    25 јуни 2013
    Пораки:
    3.492
    Допаѓања:
    4.549
    јас треба после 10 август да одам на контрола за брисеви а тогаш ке бидам 12-13 недела здравје... јас само си пијам фолна по една таблетка на ден од 5 мг... па најверојатно кога ке одеш на следната контрола тогаш ке ти земе брисеви.. која недела ке бидеш тогаш???

8. butterfly.mk

butterfly.mk Популарен член

Се зачлени на:
    24 јуни 2010
    Пораки:
    1.142
    Допаѓања:
    1.079
    здраво мамичкииии :D како сме денес ние сме преморени и за капење зашо од сабајле чистевме и работкавме :D наредна недела сум на преглед, тогаш ке сум некаде 19 недела не средина, скро 20, лекарот ми кажа да одам тогаш пошо после ке е на одмор. Па сакам да прашам од тие мамички кои биле на овој скрининг што точно кажува чичо лекар во овој период од бременоста :D

Поздрав до сите :*

9. dzanina

dzanina Истакнат член

Се зачлени на:
    4 февруари 2011
    Пораки:
    291
    Допаѓања:
    117
    pa sega sum 8 nedeli togas ke bidam 17 nedeli a citav ovde vo femina deka se pravat nekoj ispituvajna vo 12 nedela stvarno neznam ovde ne obvrnuvat mnogu vnimanie ili pak na bolnica ke mi pravat neznam petok ke odam vo bolnica da se prijavam i ke si prasam ama ovde zboruvav so zenite i ne pravat nekoj posebni ispituvajna gledat samo dali e se vo red so plodot dali normalno se razviva i toa a vo mk ima poveke ispituvajna. hmm koga ke dojdam mora da si odam Jas mk na Eden pregled :^)

10. Snow-Queen

Snow-Queen Форумски идол

Се зачлени на:
    3 ноември 2011
    Пораки:
    15.266
    Допаѓања:
    15.015
    ^искрено 9 недели е голем период за да си без контрола, небитно дали требало или не требало да се прави некое испитување.
    Самата рутинска контрола си е потребна. Поготово што сите ние знаеме до 12/13та недела првото тромесечие е почетно и мора се да се пази.

На butterfly.mk му/ѝ се допаѓа ова.
  11. dzanina

dzanina Истакнат член

Се зачлени на:
    4 февруари 2011
    Пораки:
    291
    Допаѓања:
    117
    da znam i toa najmnogu me zagrisuva posle dva meseci imam kontrola toa e mnogu vreme neznam ni Jas sto da mislam zatoa mk ke si platam se sto treba ama sigurno ke mi bidi koga bev minatiot pat ne mozese srceto da se slusne a vcera koga bev samo vide na eho edna minuta ne traese ehoto nitu srce slusna nisto samo rece se e vo red äh katastrofa Doktor imam a Site mi go preporacaja a najloso e sto ne mozam od kaj nego da se odjavam 3 meseci a koga ke se vratam tie meseci ke pominat i avtomatski sum pak kaj nego hmmm katastrofa :(

12. Vetruska

Vetruska Популарен член

Се зачлени на:
    13 февруари 2013
    Пораки:
    791
    Допаѓања:
    494
    Јас денеска од 12h навака таква тежина имам кај бешиката тој целиот дел во хоризонтала, дури како слаааби болки за добивање. Не знам од што може да е, можеби е од времево. А и бебето го осеќам ми мрда таму ме удира.

13. Beautiful-Princess

Beautiful-Princess Популарен член

Се зачлени на:
    28 јануари 2012
    Пораки:
    755
    Допаѓања:
    373
    Најверојатно од времето е. И јас чувствувам исто така ама на средина на стомакот.

14. emilijamak

emilijamak Истакнат член

Се зачлени на:
    19 септември 2011
    Пораки:
    457
    Допаѓања:
    207
    Zdravo feminki pokraj bolkite vcera imav i nekoj sekret, znaci koga me bolat jajnici osekam nesto mokro bezbojno, do denes sum 5 nedeli i 2 dena se mislam dali denovive da odam na ginekolog ili da cekam do ponedelnik, prosto sakam da znam kakj e smesteno bebeto

На ddevojce му/ѝ се допаѓа ова.
  15. Butovnicka

Butovnicka Нов член

Се зачлени на:
    8 јули 2013
    Пораки:
    15
    Допаѓања:
    5
    Сакам да прашам, дали може да се избегне она гужвање, на кожата на стомакот после породување? Не прашуам за мене јас сум сеуште млада да воопшто размислувам на таа тема, но денес беше братучедками кај нас и кога се пресоблекуваше забележав дека кожата на стомакот и е одвратно згужвана. Инаку е згодна риба, кога е облечена ке помислиш дека воопшто не родила. Нема ниту стрии ниту ништо само и е онака како да и кажам како згужвана кожата Па ме нтересираше дали постои некое средство кое се користи за време на бременоста или потоа за да кожата се рати во првобитна положба.

16. zalosna

zalosna Форумски идол

Се зачлени на:
    29 декември 2011
    Пораки:
    4.742
    Допаѓања:
    78.094
    :| не се секирај толку и јас несум MK ни јас не сум правела никакви посебни испитувајна Oсвем крв сто се дава еднас и 1 на месец или месец ипол на контрола сто одев и за првото и за второто детенце и за третово сите мисе разлицни Dок. знаци сите док.така ми заказуваја посто бесе се ок со бебуските :)

17. NoellePage

NoellePage Истакнат член

Се зачлени на:
    1 јуни 2011
    Пораки:
    910
    Допаѓања:
    1.768
    Нигде во странство не те чепкаат се до 4 месец, кога ризикот од спонтан абортус е мал. Вагинално не те прегледуваат ако е се во ред, за Даун не продолжуваат со испитувања освен ако не забележат некои неправилности при мерењето со ехо. Ова важи за цела европа колку знам. Е сега и јас се тресев што не ме викаат туку чекаат толку многу за прелед, им велам трудна сум,они ок честито на преглед за 4 месеци. И ние со мм авиончето и Мк каде главава ми се смири. Сега кога ќе размислам, џабе нервози, како ќе биде биде нема што ние тука да направиме. Само позитивно и мислење на убавини и никако нервози.
    Со лес на сите

На zalosna му/ѝ се допаѓа ова.
  18. auroraa

auroraa Популарен член

Се зачлени на:
    24 април 2013
    Пораки:
    391
    Допаѓања:
    843
    Вчера бев на скринингот во 20та недела во ГАК и можам да кажам дека воопшто не сум задоволна. Докторката ни 10 мин не ме гледаше, да не ја прашав за полот немаше ни тоа да ми каже, само ми вика добро е бебето, па се мислам сега дали пак да закажам :/

19. Beautiful-Princess

Beautiful-Princess Популарен член

Се зачлени на:
    28 јануари 2012
    Пораки:
    755
    Допаѓања:
    373
    Баш поради тоа гинекологот ми препорача тој скрининг да го направам во Систина. Сега скапо е, ама барем ќе добијам објаснување какво што треба. Сега штом ти кажала дека е добар плодот најверојатно е во право, бидејќи ако има некоја аномалија гинекологот ми кажа дека се прекинувала бременоста.

20. cecilia

cecilia Популарен член

Се зачлени на:
    9 декември 2009
    Пораки:
    1.329
    Допаѓања:
    1.196
    Видела таа се што треба, немало потреба да те задржува зошто немало ништо сомнително.
    Полот и во ред е што не ти го кажала ако не прашаш според мене барем.
    Опушти се и уживај! ;)

На zalosna му/ѝ се допаѓа ова.