се почесто мислам дека се сторивме поголеми лекари од нив самите.и ја претеравме.нашите мајки кога нас не носеле со стетоскоп имго наслушувале стомакот и 3 пати во цела бременост оделе на преглед.а не ко ние сега секој месец или на три недели.и виси по нет и барај си симптоми и проблеми.колку повеке информации толку повеке главоболки.
Добро утро мамици убав ден на сите еве ние со бебушот мој (не) работно расположени ... читам за скрининг тоа во 20 та недела се прави????.. докторот ти кажува да одиш или.. и за шо поточно е
Добро утро и од мене. Скринингот е за аномалии на внатрешни органи, се прави во периодот од 20 до 20 и некоја недела. Јас го закажав мојот во 23 недела, бидејќи нема да бидам тука. Мојата матична ми рече дека скринингот е правилно да се прави од 20 до 24 недела, после не. Ќе ти закаже матичен гинеколог кога ќе дојдеш до тие недели, сама ќе си прашаш ако не ти кажат. Одвај чекам да дојде, и пак да си го видам беблак, очајно сакам. Мислам дека сум во стање да си купам ехо само за да го гледам секој ден. мм ми вика прозорче ќе ти направам на стомакот за да си комуницирам со бебуш, хахахаха! Ај, ќе престанеме да се блесавиме кај и да е... А инаку денес времево, лепота. Да ти е мило да бегаш. Мене многу ми е тешко и имам некои болки долу како боцкање, како грчеви. Многу чудно, се надевам дека ќе помине кога ќе легнам да одморам после работа.
Добро утро девојки...мене надвор времево баш ми прија.Само да не се смурти пак, зошто глава ќе ме фати одма, среќа што вчера заврна иначе тапан ми беше главата. Инаку за скринингот во 20/23 недела, јас ќе си одам кај матичната....е 2000 денари ама барем нема да поминам во ГАК со некое лошо искуство како што многу имам слушано и читано.
како ми е никакво денес.. повраќам гадење тешко ми е... сакам дома пијам јогурт немам ништоо јадено.. шо да земам да се освежам ??
пробај да јадес несто суво како суви бисквити или само малце леб сув тоа ја впива киселината во зелудникот и ке ти биде полесно верувај мене тоа ми помагасе,а јогурт мозес да пиес ако ти помага исто и пресно ладно млеко туку и јас си имам една мака па да ве прасам за мислење,многу голем зависник од кафе сум од секогас и порано пиев по 4,5 а сега гледам да ги намалам и пијам по 2 е сега дали кофеинот е многу стетен за бебето? вие пиете ли кафе и по колку на ден? имајте сите убав ден
фала ти многу ќе пробам со нешто суво.. инаку за кафе баш и не знам не пијам кафе.. ама како шо имам слушнато треба да се намали ако се пие во големи количини...
јас не сум некој голем обожавател на кафе, ама откако останав бремена мислам дека ќе се удавам во кафе, многу ме фаќа стрв за него само гледам да избегнувам и пијам 1 - 2 дневно, колку е штетен кофеинот не знам, ама битно не е препорачлив. Некаде прочитав дека треба да се ограничи до 2 шолји на ден кај бремени жени
Турсо кафе пијам 1 на ден,ама па затоа капучино по 2 на ден...некогаш и 3 со тоа што го пресконувам турското..И мене ме интересира колку е штето кафето? Инаку денес мнооогу ми е тешко,осеќам многу воздух во мене и само ме тера на ждригање уште малку па да повратам... Се нешто ми се јаде а ништо око не ми фаќа...исто така овошје ич не јадам(одсекогаш мноогу малку сум јадела овошје) пробувам да надокнадам со зеленчук,салати ама не е тоа тоа...наредна недела ќе одам кај матичната па ќе ја прашам дали да земам некој витамини. Денес треба да ја примам втората инекција прогестерон,секретот ми е скроз минимализирам(меѓутоа го има) не не како што беше на почетокот.Денешнава инекција да ја примам и имам уште една за наредна недела,и кон крајот на месецов почеток на август ќе одам пак на контрола (кај што бев приватно) па ќе видиме како стојат работите...
што мислите за закажан пораѓај со провокација, мене терминот ми е поминат 3 дена имам слаби контракции, па ми рекоа ако сакам со провокација..... мислење ???
Мислам и дека може да почекаш некој ден/недела ако сакаш, не е страшно тоа што е 3 дена поминат терминот. Само ако пиеш магнезиум, престани тој не дава да почнат контракции.
,,, цело време да сум пиела фолна од 5 мг.. а за бремени е 0.4 мг таа во аптеката ми ги даде тие и јас си ги пијам еве веке 16 дена ги имам пиено и си мислам дека се 0.5мг отидов во ддруга аптека да си купам дека ми се при крај и аптекарта ми извади умот бремени пиеле о.4мг ако немаш проблеми со бременоста прашај си го докторот нека те посоветуваа.. како улава отидов дома кај докторот го прашав и ми рече дека немало проблем и тие да ги пијам да не ги менувам да ги пијам до крајот на трите месеци... после да продолжиме со витамини.. да не се плашам се било во ред.. леле ке одам на таа аптекарката лом ќе ја направам.. како сум само испашена и само ми иде да плачам.... нема да имам мира сега ни еден ден и со страв треба да ги пијам апчињата... денес не сум пиела страв ми е ...... душата ми гори... се грижам за мојто бебе
не е нисто страсно немој да се потресувас и да се нервирас без врска и јас како тебе на поЧетоко незнаев и ги пиев тие од 0,5 и тоа два месеци скоро па нисто се си бесе во ред
ти си пиела од 0,5мг а мене на кутијата ми пише 5 мг докторот ми рече нема што да се плашам ама сепак ме мава психата
A mora li taa doktorka da te poraga bidejki procitav ke odela na odmor ??? Mislam kako sakas podobro pocekaj si no ako moras togas nisto ne e strasno so provokacija...jas sum porodena so provokacija bidejki mi bese puknat vodenjakot a kontrakcii imav minimalni ....na pocetokot pocnaa so poslaba provokacija pa kako doagaa kontrakciite mislam ja pokocauvaa ....da ti kazam iskreno neznam dali bese od provokaciite i inekcijata koja mi ja dadoa za omeknuvanje na grloto na matkata lesno rodiv..... od tebe i od bebeto zavisi no sepak moj sovet tie da si pocekas dodeka samo ne posaka da izleze Te pozz i ti posakuvam lesen poragaj na pragot si uste malku ke si se guskate i miluvate
ddevojce ne se rastresuvaj do tolku ne si pravi sama stresovi i na tebe i na bebceto ne e dobro....nema veza od kolku si piela folna toa se samo vitamini koi pomagaat vo dobro razvivanje na bebceto do 3tiot mesec ili potocno do 12ta nedela......ic da ne mu ja mislis pij si kako i do sega i uzivkaj si vo bremenosta.....kako na pr nie nemozeme da vidime kolku i sto vnesuvame od zelencuk i ovosje ( nemozeme da gi izbroime vitaminite neli ) pa taka da poveke vitamini nikako nemozat da nastetat pozz i ubav den
devojki da ve prasam nesto malku e glupo Ali da si prasam podobro bremena sum 9 nedeli i so mm imame redoven Sex ama toj svrsuva vo mene i sega mi e strav dali mosi da svrsuva ili ne da ne e stetno za bebeto ili nesto infekcii da ne dobijam plis odgovor nekoj
Јас зна дека не треба да свршува внатре бидејќи може да предизвика лажни контракции и да го омекне грлото на матката,ама како и да е штетно е...