Труднички муабети

Дискусија во 'Бременост' започната од meU, 23 јули 2012.

1. Vetruska

Vetruska Популарен член

Се зачлени на:
    13 февруари 2013
    Пораки:
    791
    Допаѓања:
    494
    Здраво и дојде дојде captivating :) Јас пијам по препорака на гинеколог 300мг магензиум Директ. Во кесички се и имаат вкус на цедевита (не се раствараат). Лесна бременост и да се дружиме почесто тука :*

2. senjorita.lombardi

senjorita.lombardi Популарен член

Се зачлени на:
    15 декември 2011
    Пораки:
    1.207
    Допаѓања:
    755
    ​Професор прашува студент по медицина:
    - Колега, како ќе познаете дали некоја жена е бремена?
    - Па, ќе има голем стомак и пеги по лицето.
    - Аха. А јас имам ли голем стомак?
    - Да.
    - Имам пеги по лицето?
    - Да.
    - Е, па, кога ќе чуеш дека сум се породил, дојди да ти напишам шестка.

насмејте се малку трудни мешиња :D

На elena.mak и TSS им се допаѓа ова.
  3. merida

merida Истакнат член

Се зачлени на:
    2 јули 2013
    Пораки:
    204
    Допаѓања:
    263
    здраво и од мене :) честитки за новата мамичка
    и за мајсторот
    :lol: се изнасмеав со постот на сноу :rofl:
    и пак да прашам :$ дали во 12 недела се зема примерок за испитување на плодовата вода? ми рекоа дека тоа е рутински преглед :^)

4. Moira

Moira Популарен член

Се зачлени на:
    19 октомври 2011
    Пораки:
    1.937
    Допаѓања:
    7.687
    Не е рутински преглед проверка на плодова вода во 12та недела...да не мислиш ехо скрининг за синдроми?
    Имате вие некаква историја на синдроми во фамилија?

5. Snow-Queen

Snow-Queen Форумски идол

Се зачлени на:
    3 ноември 2011
    Пораки:
    15.266
    Допаѓања:
    15.015
    епа еве нешто и од мене...кога веќе сакате вицови
    Асистент у акушерско-гиниколошка болница прв пат пораѓа жена и докторот му честита и вика:-се е во ред млад колега само да знаеш кога ке се породе бебето се удара по газето не мајката.

еее merida како пази :D :rofl:

6. Vetruska

Vetruska Популарен член

Се зачлени на:
    13 февруари 2013
    Пораки:
    791
    Допаѓања:
    494
    Неееее! Каков примерок од плодова вода рутиски, таман работа, тоа ти се вика амниоцентеза и се прави само доколку стварно има потреба (за проверка на генетски аномалии и сл.). Ако немаш причина да се сомневаш во нешто такво не си играј пошто не е баш сигурна метода, има шанса од спонтан не дај боже!

7. SummerGirl

SummerGirl Форумски идол

Се зачлени на:
    10 март 2010
    Пораки:
    17.788
    Допаѓања:
    38.703
    Јас заради тоа не направив скрининг. Ми рекоа дека методата е ризична.

8. merida

merida Истакнат член

Се зачлени на:
    2 јули 2013
    Пораки:
    204
    Допаѓања:
    263
    немаме во фамилијата никој болен. прашав и тука за први аномалии кои испитувања се ама ми рекоа да побарам низ темите во бременост и ги читав, ама не најдов ништо. вчера разговарав со золва ми и таа ми кажа дека на прегледот за први аномалии земале примерок од плодовата вода. затоа и прашав... знам што е тоа и ми беше сомнително затоа сакав да прашам :!:

9. Snow-Queen

Snow-Queen Форумски идол

Се зачлени на:
    3 ноември 2011
    Пораки:
    15.266
    Допаѓања:
    15.015
    ^таа контрола е ваква,контролата што ќе ти е во 12/13та недела кога ти е закажана, тогаш треба да ти земе димензии-одредени параметри на бебето и потоа да извадиш крв (односно приска 1), и потоа да ти дадат резултати.
    Друго ништо.

10. merida

merida Истакнат член

Се зачлени на:
    2 јули 2013
    Пораки:
    204
    Допаѓања:
    263
    ти благодарам :$ цело време се прашував што ќе ми прават :lol: страф ми е од доктори :tmi:

11. vickyy90

vickyy90 Популарен член

Се зачлени на:
    27 ноември 2011
    Пораки:
    1.487
    Допаѓања:
    1.074
    SummerGirl Скрининг и аминоцентеза не е исто,скринингот не е ризичен баш напротив помага навреме да се откријат некои малформации на плодот,незнам кој ти дал таква дезинформација :!:

12. elena.mak

elena.mak Популарен член

Се зачлени на:
    25 јануари 2012
    Пораки:
    1.670
    Допаѓања:
    11.529
    А што викаш да ги здружиме?! Клин со клин се избива, мамицата јас нивна... Јас имав уште еден колега со мене во канцеларија кој што освен што мирисаше на лук константно, друга маана немаше. Срце невидено беше, ама овој што голтнал мегавон ко мал па не му го извадиле и му сраснал, е стварно незнам што да го правам. Првата година за на бајачка бев од што ме плашеше нон стоп, сега бебево треба од бокс на бајачка за од уплав да му забае. :rofl: Несмеам да ставам слушалки, затоа што константно морам да следам една проклета станица што се зборува надвор кај работниците, и често ме прашуваат. Така да тоа ми е релакс музиката, Елена, ај направи формула за тоа тоа и тоа! Елена, ај еден литар раствор тој и тој! Елена, значи ми треба помош ОДМА!!! Е тоа е ојата релакс музик. Мажишта како ми се дерат на уво цееееел ден! :worried: :rofl:

13. Vetruska

Vetruska Популарен член

Се зачлени на:
    13 февруари 2013
    Пораки:
    791
    Допаѓања:
    494
    Скринингот не е страшен и нема врска со земање на плодова вода. Тоа со Приската ќе ти го измерат плодот на ехо и со тие резултати мораш во рок до 72 часа да одиш да ти извадат крв и да ја проверат веројатноста за аномалии (методата е базирана на математичка формула и на резултатите секогаш пишува доле дека не е 100% веродостојно). Ама ете според закон мора да се направи :)

14. bebe.Marta2

bebe.Marta2 Активен член

Се зачлени на:
    11 јули 2013
    Пораки:
    59
    Допаѓања:
    35
    Мамички мили и драги конечно да се вратам и јас.. Лудата трудница си го заборави пасвордот на фемина и на маилот и така да еве ме сега ама како бебе.марта 2 =))) Претходно бев без 2 =)) Ве читкам цело време не сум ве заборавила, сега ќе бидам пак активна и така..моево бебуле е топ од влера сме 17 недела охооо и дури мрдкаме.. Мешето почна да се познава иако јас и претходно си го имав =))) Ве позз пунооо и се слушамее.... Него амниоцентеза никако да не прифаќате, дефектолог сум јас и имам учено за неа мн и има ризик од неа по бебето... :*

15. Moira

Moira Популарен член

Се зачлени на:
    19 октомври 2011
    Пораки:
    1.937
    Допаѓања:
    7.687
    Не бре, какво земање на плодова вода!

Тестот во 12 недела (ако се прави, значи стриктно по препорака, не рутински!) се вика CVS и е земање на делче од плацентата. Тоа го прават парови кои имаат историја на синдроми во фамилија и кај кои е забележано отстапување на мерките при ехо скринингот во 12та недела. Знам за таков случај, при што жената абортираше уште во 11 недела зошто се покажа позитивен на 3 синдрома. Значи не се чека на амниосинтеза до 20-22 недела, зошто тогаш е веќе „предвремен пороѓај“, а не „абортус“, туку дилемите се разрешуваат многу порано.

Треба да обрнувате поголемо внимание кога ви зборуваат докторите, па дури и да запишувате ако треба, и понатаму да барате и други мислења. Тоа што золвата/снаата/комшиката направила нешто (и самата не знае што, што е уште потрагично) не значи дека и вие треба.

И за Приска - тоа е чиста математичка статистика, која за без врска може да ве извади од памет. Доволен е скрининг (3Д, 4Д, ич не е битно верувајте, се` е игра да земат пари ординацииве) и добро поткован доктор кој ќе знае што гледа. Ако случајно има нешто, или CVS или амниосинтеза после 16та недела.

16. Snow-Queen

Snow-Queen Форумски идол

Се зачлени на:
    3 ноември 2011
    Пораки:
    15.266
    Допаѓања:
    15.015
    ^^wellcome :)
    туку обрати се до некој админ, може има решение да си го вратиш никот

На bebe.Marta2 му/ѝ се допаѓа ова.
  17. SummerGirl

SummerGirl Форумски идол

Се зачлени на:
    10 март 2010
    Пораки:
    17.788
    Допаѓања:
    38.703
    Сум ги згрешила поимите. Мислев на амниоцентезата. Не ја направив, ниту го направив скринингот.

18. Moira

Moira Популарен член

Се зачлени на:
    19 октомври 2011
    Пораки:
    1.937
    Допаѓања:
    7.687
    Кој доктор те оставил без направен скрининг во 12та недела? Па тој е прв и најважен од почетокот на бременоста...

19. Vetruska

Vetruska Популарен член

Се зачлени на:
    13 февруари 2013
    Пораки:
    791
    Допаѓања:
    494
    Ох лелеее, те разбирам комплетно. Ајде ништо ќе ги издржиме уште малку. Мене мојот кога нема да ме погоди во живец знае и интересен да ми биде да ме смее многу, па тоа го вади да не го истепам :D

20. SummerGirl

SummerGirl Форумски идол

Се зачлени на:
    10 март 2010
    Пораки:
    17.788
    Допаѓања:
    38.703
    Не е виновен докторот. Јас не сакав да го направам скринингот.