Труднички муабети

Дискусија во 'Бременост' започната од meU, 23 јули 2012.

1. bebe.Marta2

bebe.Marta2 Активен член

Се зачлени на:
    11 јули 2013
    Пораки:
    59
    Допаѓања:
    35
    Абе мамички а зш ме боли некогаш бе доле кај јајниците како да ми е доле бебево и да ми притиска??? Има некој ваков проблем или.. позз

2. Moira

Moira Популарен член

Се зачлени на:
    19 октомври 2011
    Пораки:
    1.937
    Допаѓања:
    7.687
    А зошто? Има некоја посебна причина?

3. Vetruska

Vetruska Популарен член

Се зачлени на:
    13 февруари 2013
    Пораки:
    791
    Допаѓања:
    494
    Понекогаш матката знае така да боли бидејќи се шири. Ако е јака и постојана болката јави се на доктор, ако е слаба и на моменти, тоа е со ширењето :)

4. SummerGirl

SummerGirl Форумски идол

Се зачлени на:
    10 март 2010
    Пораки:
    17.788
    Допаѓања:
    38.703
    Не дека не сакав. На почетокот се мислев, бидејќи докторот ми рече дека не морално да се направи скринингот. Пред да одам да го направам се разболев и заради здравствената состојба не требаше да го направам.

5. captivating

captivating Истакнат член

Се зачлени на:
    10 јули 2013
    Пораки:
    865
    Допаѓања:
    476
    Здружението „Лулка“ организира работилница за бесплатна едукација за бременоста.
    Го најдово ова случајно,можеби некоја од вас ќе биде заинтересирана.
    Ако воопшто има време и енергија да оди.

http://puls24.mk/makedonija/kultura...otilnica-za-besplatna-edukacija-za-bremenosta

6. ddevojce

ddevojce Популарен член

Се зачлени на:
    25 јуни 2013
    Пораки:
    3.492
    Допаѓања:
    4.549
    мамички да ве прашам од кога почна на вас да се познава стомачето.. со душа чекам да ми се познава и гордо да си се шетам :inlove: :hai:

7. mona22

mona22 Популарен член

Се зачлени на:
    20 јуни 2010
    Пораки:
    686
    Допаѓања:
    1.860
    јас сега сум 5ти месец веке почна да ми се познава и гордо го шетам :lol:

На ddevojce му/ѝ се допаѓа ова.
  8. eva11

eva11 Популарен член

Се зачлени на:
    23 јуни 2011
    Пораки:
    1.851
    Допаѓања:
    761
    голема грешка си сторила што си го пропуштила скриннгот во 12 г н али ај на 20 гн обавезно да отидеш голем ризик си презвемаш со ова

9. nevesta

nevesta Истакнат член

Се зачлени на:
    12 март 2010
    Пораки:
    286
    Допаѓања:
    110
    како бе нема потреба да се направи скринингот во 12та? каков е тој доктор? мене коса ми се крева коа ќе ми кажат наводно искуснине мајки- немаш потреба, а не па доктор тоа да го каже. Он не може да те натера да го направиш тој преглед, ама да те одвраќа тоа не е во ред :fubar:

10. ddevojce

ddevojce Популарен член

Се зачлени на:
    25 јуни 2013
    Пораки:
    3.492
    Допаѓања:
    4.549
    да си прашам..следна контрола ми е после 10 август.. значии на 16 август 3 месеци ке правам здравје до тогаш... докторот треба да ми зима брисеви... фактички скринг и јас ли треба да правам тогаш во 12 та недела????

11. Snow-Queen

Snow-Queen Форумски идол

Се зачлени на:
    3 ноември 2011
    Пораки:
    15.266
    Допаѓања:
    15.015
    ^да скрининг и приска 1

12. Domakica

Domakica Истакнат член

Се зачлени на:
    29 октомври 2011
    Пораки:
    555
    Допаѓања:
    406

Гледам ќе има повторно сега на 16 едукација во Даре Џамбаз. А какви се тие едукациски часови во ГАК? бил некој?

13. nevesta

nevesta Истакнат член

Се зачлени на:
    12 март 2010
    Пораки:
    286
    Допаѓања:
    110
    да, значи 12-13та недела се прави - скрининг (ехо и крв), брисеви, крв и мокрача.

14. ddevojce

ddevojce Популарен член

Се зачлени на:
    25 јуни 2013
    Пораки:
    3.492
    Допаѓања:
    4.549
    овој скринг ти го прави матичниот лекар шо ти е или те прака у државна болница или на приватно ако сакаш не сум баш упатена пошто за брисеви знам дека може и тој да ми зема,, ама сакам да идам некаде каде што подобро се гледа

15. nevesta

nevesta Истакнат член

Се зачлени на:
    12 март 2010
    Пораки:
    286
    Допаѓања:
    110
    па зависи колку ти е опремен матичниот?!?! најчесто праќаат во државна, или по твој избор некој од приватниве. Најубаво да си го прашаш матичниот, можда и он ќе може да го изврши прегледот (зависи со какво ехо, но и знаење располага ;) ) само ќе си платиш малце поскапо...

16. Snow-Queen

Snow-Queen Форумски идол

Се зачлени на:
    3 ноември 2011
    Пораки:
    15.266
    Допаѓања:
    15.015
    ^^На пример мојата матична и скринингот и брисевите ми ги зема, ми даде упат за на ГАК таму крв ми земаа и резултатите од кај матичната од скринингот, и за 2 дена ми стигнаа резултати.
    А брисевите кога одев во државна си ги однесов и за 3/4 дена си ги земав резултатите

На nevesta му/ѝ се допаѓа ова.
  17. ddevojce

ddevojce Популарен член

Се зачлени на:
    25 јуни 2013
    Пораки:
    3.492
    Допаѓања:
    4.549
    а имате ли сознание колку е воо систина сето комплет брисеви ехо крв итн ?? дали некој има таму правено дали е со закажување со картони ...

18. nevesta

nevesta Истакнат член

Се зачлени на:
    12 март 2010
    Пораки:
    286
    Допаѓања:
    110
    само ехото мислам дека е 3200ден. , накај 6000 ден. со се приска, додека во државна 350 ден мислам дека чинеше и скрининг и приска.
    брисеви секако ти е најубаво да си правиш на микробиологија - државна, немаш потрба да плаќаш приватно, исто и крв и мокрача со упат било каде - авицена, адриалаб ти е 65 ден. Јас све си праев државно и немав никаков проблем - супер искуство имам до сега, уште и од пороѓаот да бидам задоволна и топ! 8) :lol:

19. Snow-Queen

Snow-Queen Форумски идол

Се зачлени на:
    3 ноември 2011
    Пораки:
    15.266
    Допаѓања:
    15.015
    ^мене кај матичната 700ден ме чинеше, а во државна приска е 350ден, и резултати за брисеви исто 350ден.

20. JuLleE

JuLleE Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2010
    Пораки:
    19.413
    Допаѓања:
    260.148
    Па и нема. Многу непотребно се крева паника околу прегледите.
    Ако матичниот ти ги зема мерките и ете правеш приска, нема потреба од скринингот во државна.
    Јас така правев, дури се мислев дали да ја правам приската бидејќи е со веројатност.
    Скрининг односно на 4Д бев во 14 недела, најмногу од што имав проблеми во почетокот од бременоста, а и имам друг здравствен проблем. Тој го правев приватно.
    Оној во 20-22 е побитен за мене, затоа што на тој преглед се прави скриниг на сите органи на бебето.

Јас сеуште стојам на мислењето дека премногу контроли и испитувања се прават во текот на бременоста.
    Или пак, нека се прават ама да бидат достапни за секого. Нам од внатрешноста не кошта доста да одеме до ГАК. Исто ти е да идеш на приватно.
    Исто и со лековите и витамините, чинат околу 1000 денари, магнезиумот е скап исто, а се пие со 9-ти месец.
    Скапо е да си бремена, и тоа многу. Сакаме деца, а услови никакви.
    Ама тоа е друга тема.
    Уживајте, се додека бременоста е во ред, контролите нека ви бидат уживања и радости.

На Srekicka, Danni79, TSS и 1 друга личност им се допаѓа ова.