Има ac, hc и bpd, се тоа се сите параметри од главчето. Како што видов бар на нет bpd e параметар од увце до увце мерено... значи синко имал широка глава
Bpd е пречникот на главата, а hc обемот. Ас мислам дека е обем на мешето. @mariz тоа што си го пишала 92мм мислам дека е бпд, оти обемот е поголем од само 9 см за таа недела
Ova e od ehoto od minatiot vtornik, togas bev 35+5... ne sum sigurna dali e tolku mnogu pogolemo glavceto ili ednostavno rodilnite patista mi se pretesni :/ Fala @eli25 na sugestija da zirnam vo parameteive od eho
Ние од денес 34 недела а синко се поактивен е. Одвај чекам петок на контрола да одам да го видам и да видиме колку се поправил. Па уште малку и ке се гушкаме
Најдов некои мерки од 27 ма недела. Едно под друго стојат bpd i ku. Кај мене бпт е скроз на десно во онаа табеличка за просек, значи било поголеми мерки од просечни. Уште тогаш се видело дека ќе биде големо.
http://www.babymed.com/fetal-and-obstetric-ultrasound-measurements-pregnancy Го најдов и ова на нет, има најдоле табела мерките за неделата колку треба да се отприлика и која што значи... сега кога споредив вистина му е таман, веројатно само родилниот канал ми е претесен и на тоа се однесувал коментарот. Кој сака може за себе да си ѕирне Фала ви на сите за се
Одличнооо браво за џивџаните нека си качуваат килажа да си пораснат цуциња мили чувај си се припазувај си на се и се ќе биде добро
Само што се вративме од преглед се е во ред цтг нема никакви контракции ,ме прегледа и вагинално ама бебе е многу високо поставено свртено е со главата надоле ама неќе да се спушта ,во петок ми е краен термин па ми рече докторот пак во петок сабајле да дојдам за цтг ако не се спушти изгледа ќе мора царски да одиме ...искрено да ви кажам многу сум исплашена
@mariz Браво за тебе штом природно си родила поголемко бебче но мислам дека имаш спомнато дека имаш широка карлица или може грешка сум Се надевам дека нема да ми е мн. тесна мене за да можам природно да пробам, ама дека сум ситна градба којзнае
@elcezelce Немoј дa се плaшиш, дoктoрите си јa знaaт рaбoтaтa и aкo мoрaш цaрски ќе издржиш зa бебенцетo. Вечер и утревечер мaже пoд рaкa и нa пешaчење викaaт тoa пoмaгaлo зa дa се спушти бебенцетo зa спoнтaнo пoрoдувaње. Зa брзo ќе се гушкaте и тoa е нaјвaжнo, нaчинoт нa пoрoдувaње не е битен сo леснo.
Па колку што ми рече дури еден доктор до сега, доста широка длабока карлица имам, до душа и цела сум голема гломазна други доктори нит сум прашала, нит спомнале нешто. Вака во колкови не сум којзнае колку широка, ама ваљда нема врска колкови со карлицата... Ама се напнав, по пат приметив синко гризнат на образот (од градинка), ништо не ми рекоа кога го зимав...
Фала ти за утехата Цело време сум во движење не сум некоја улежана трудница тоа ми е најмногу мака ,ајде ќе се трудам и овие два дена што можам поактивна да бидам да се раздвижувам да направиме некако да се симне синко надоле
Не си гломазна, баш си мама згодница по сликите што ѓи ставаш од мешето Оф душа мала, брзо нека му помине.
Мамички дали можам да пијам б-комплекс) ? По потреба, во случај пак да имам тахикардија, зошто од бедоксин не ми поминува. Нормално е валјда, јас сум 15недели и си боли кичмата, и допрва ќе не боли Гледај да одмараш колку можиш повеќе
Мешиња кој Магнезиум го пиете? Јас Магнезиум Директ од 375мг.но некако со бодежи што сум почесто и пијам по 2 ќесички и некако многу скапично ми искача дека и Провен,Аспирин,Клексан,Утрогестан и многу паричиња идат