Труднички муабети

Дискусија во 'Бременост' започната од meU, 23 јули 2012.

1. dzanina

dzanina Истакнат член

Се зачлени на:
    4 февруари 2011
    Пораки:
    291
    Допаѓања:
    117
    :D denes izgleda ne vi e denot ajde ke pomini mene mi e bas dosaden na rabota Ali si se raduvam sto e petok vikend idi odmor za mene 8) denes treba da odam na bolnica za da se prijavam za poragaj pa potoa ke si uzivam so mm :inlove: denes epten sum raspolosena neznam oti.mozi sto ne mi se losi :lol: se nadevam deka taka ke mi bidi Do krajot na denot vi posakuvam ubav den i vikend :*

2. butterfly.mk

butterfly.mk Популарен член

Се зачлени на:
    24 јуни 2010
    Пораки:
    1.142
    Допаѓања:
    1.080
    a koja nedela si, msm od koja se prijavuva poragjaj?

3. elena.mak

elena.mak Популарен член

Се зачлени на:
    25 јануари 2012
    Пораки:
    1.670
    Допаѓања:
    11.529
    Сваќе, кај брзаш ти?! Знаеш ли декември кај е? :rofl: Ајде занимавај се таму со зетот, и не туку оди да се пораѓаш предвреме! :lol: Мала шала :*

На butterfly.mk му/ѝ се допаѓа ова.
  4. butterfly.mk

Се зачлени на:
    24 јуни 2010
    Пораки:
    1.142
    Допаѓања:
    1.080
    хахахаха сваќе ја на време се сакам да знам, да не паѓам у несвес на крај :D а со зетот сум лута ,не знам ни ја заш, ама нервоза имам во последно време ... греота е ама ај :D ќе ми помине :lol:

На elena.mak му/ѝ се допаѓа ова.
  5. H.e.L.e.N

H.e.L.e.N Истакнат член

Се зачлени на:
    31 октомври 2012
    Пораки:
    559
    Допаѓања:
    218
    здраво мамиЧки јас само да ви се пофалам сега се вратив од контрола се е во ред и докторката ни каза дека носам девојЧе :inlove: :rofl: многу сум срекна ангелЧе тоа на мама си правесе утринска гимнастика внатре :D имајте убав ден :*

На TSS, silk, butterfly.mk и 2 други им се допаѓа ова.
  6. ddevojce

ddevojce Популарен член

Се зачлени на:
    25 јуни 2013
    Пораки:
    3.492
    Допаѓања:
    4.549
    фати се моме мори на ооооро :rock: нешто на песна ме каре хахахахахаха :emo:

На elena.mak и H.e.L.e.N им се допаѓа ова.
  7. ddevojce

ddevojce Популарен член

Се зачлени на:
    25 јуни 2013
    Пораки:
    3.492
    Допаѓања:
    4.549
    уф како се изнервирав од еден таксист :@ :@ стварно има неколтурен народ у гужва страшна бев де та де,, некој лајсни имало за кај мене а ни знам ни од каде ни за кој и мене ми се дере.. море пи..а ти матер ти мене ке ме нервираш :@ неможе вратата да ја најде да си оди ,, па и времето се расипа ништо од моето оро |( после работа ќе одам кај свекрива на гости :lol: можеби она ќе ме расположи :!:

На butterfly.mk му/ѝ се допаѓа ова.
  8. Crnka88

Crnka88 Активен член

Се зачлени на:
    26 ноември 2012
    Пораки:
    59
    Допаѓања:
    38
    Здраво на сите мами,јас сум 28 недела 7 ми месец и мене све ме нервира тешко на маж ми :@ него да ве прашам на 4д ми рекоа девојче дека е,па после втор пат личело на девојче а пред тоа машко беше дали се точни докториве или не,има некој слично искуство,мене битно мие да е живо и здраво ама сакам да си знам па ако е стварно девојче да се изнакупам розево се сум ограничена ;(

Убав ден :*

9. butterfly.mk

Се зачлени на:
    24 јуни 2010
    Пораки:
    1.142
    Допаѓања:
    1.080

и мене мажот ми иде на живац :lol: за тоа што ке биде м или ж најзезнато е, мене ми кажаа момче, сеа чекам скринингот др недела да видам, ќе му речам на лекарот курето да му го слика :devil:

На Crnka88 и ddevojce им се допаѓа ова.
  10. ddevojce

ddevojce Популарен член

Се зачлени на:
    25 јуни 2013
    Пораки:
    3.492
    Допаѓања:
    4.549
    мои пријатели имаа слична ситуација.. едниот лекар женско јас не грешам... другиот лекар машко е јас не грешам... кој е во право... лугето не знаеја шо работи да купуват... па се на бело.. кога се роди излезе дека е пупа :talk:

11. dzanina

dzanina Истакнат член

Се зачлени на:
    4 февруари 2011
    Пораки:
    291
    Допаѓања:
    117
    mamicki da ve prasam dali e normalno vo 8 nedela da imas bolki vo stomakot ne se silni Ali tuka se ke me boli nekogas pokratko nekogas podolgo sto mislite normalno e ili? ve bolese vas stomakot privremeno ili treba Doktor da posetam?

12. butterfly.mk

Се зачлени на:
    24 јуни 2010
    Пораки:
    1.142
    Допаѓања:
    1.080
    срцка мене и сега некогаш ме боли стомак а 19 недела сум :) нормално е, ама имај на ум дека ние не сме лекари :) ако мислиш дека е посигурно да прашаш прашај :hai:

13. H.e.L.e.N

H.e.L.e.N Истакнат член

Се зачлени на:
    31 октомври 2012
    Пораки:
    559
    Допаѓања:
    218
    мојата докторка ми каза дека се додека болките се кратки и не се силни е нормално бидејки бебето расте и матката се сири,а доклоку болките ти траат повеке Часа или денови и се силни неиздрзливи или пропратени со крварење тогас веднас треба да одис кај доктор ;)

14. Tenna

Tenna Истакнат член

Се зачлени на:
    17 октомври 2010
    Пораки:
    305
    Допаѓања:
    332
    Добар ви ден мешковци :hai:
    Ние конечно денеска се одмараме после милион работи што ги завршивме од сабајле, меѓу кои и Кумбсов тест на трансфузиологија. Правела ли од вас некоја ваков тест? Мене на трансфуз. ми рекоа дека треба да го правам од сега па натаму секој месец до деветти, а матичната не ми кажа такво нешто :?:
    И друго - вчера ги правев четирите брисеви и матичната ми примети дека имам бел исцедок и ми рече 12 вечери да ставам Полигинакс вагиналети. Јас ги зедов, го прочитав упатството и на него што да видам-пишува дека истите не се препорачливи за трудници и доилки. И сега што да правам? Ги ставала ли некоја од вас дури била бремена?

15. Vetruska

Vetruska Популарен член

Се зачлени на:
    13 февруари 2013
    Пораки:
    791
    Допаѓања:
    494
    Мене мојата за бело прање т.е. кандида ми даде само 3 вечери канестен вагиналети и ми рече тие смеат за трудница и тоа само 3 вечери во месецот, а повеќе никако. Така да консултирај си се на уште едно место.

На Tenna му/ѝ се допаѓа ова.
  16. bebe.Marta2

bebe.Marta2 Активен член

Се зачлени на:
    11 јули 2013
    Пораки:
    59
    Допаѓања:
    35
    mamicki denes sum tapa, glava me iskina se iznapovrakav i se mi e krs. nego za placenje
    ne zborete ista summ i jas a za karanje mm si znae kako mu e hhhh...site sme isti be znacii xaxaxa...:*
    srcka kumbsov praev jas i izleze negativen, taka trebalo ama toj samo sega se pravi be ne sekoj mesec...
    mislam mene taka mi kazaa ajde ke vidime ke pise i nekoj drug.. :*

17. Vetruska

Vetruska Популарен член

Се зачлени на:
    13 февруари 2013
    Пораки:
    791
    Допаѓања:
    494
    Што е кумбсов, зошто и кога се прави?

18. butterfly.mk

Се зачлени на:
    24 јуни 2010
    Пораки:
    1.142
    Допаѓања:
    1.080
    и јас се прашувам од прееска :^) аман со тестовите , повеќе ке те збудалат одколку помогнат :^)

19. Tenna

Tenna Истакнат член

Се зачлени на:
    17 октомври 2010
    Пораки:
    305
    Допаѓања:
    332
    Овој тест го прават трудници во пораната бременост за да се открие Резус факторот кај мајката, со тоа што доколку испадне дека таа е Резус негативна потребно е да се превземат одредени мерки за да се заштити бебето, бидејќи бебето може да има Rh+ крв ако таткото е Rh+. Компликациите можат да настанат кога крвта на бебето ќе се измеша со крвта на мајката во текот на породувањето. Ова ќе придонесе имуниот систем на мајката да создаде антитела против црвените крвни клетки на бебето во некоја од наредните бремености. Затоа мајката прима Rh имуноглобулин (познат како RhoGam) во текот на бременоста или 72 часа најкасно по породувањето. Со тоа се спречува ефектот на уништување на црвените крвни клетки на бебето во наредната бременост, кој може да се случи пред или после раѓањето.

20. Lillian

Lillian Истакнат член

Се зачлени на:
    4 јануари 2013
    Пораки:
    73
    Допаѓања:
    47
    Јас сум Rh -, тестот го направив во 27 недела, па во 28 недела примав Rhogam вакцина. Ако бебето се роди Rh +, најкасно 72 часа по породувањето треба пак да примам вакцина, но ако е Rh -, тогаш нема потреба. Тестот го прават само оние што имаат негативен Rh фактор, а партнерот им е Rh +, ако не мислам дека нема потреба од него. :hai: