Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Труднички муабети

Дискусија во 'Бременост' започната од meU, 23 јули 2012.

1. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    19.390
    Допаѓања:
    103.193
    Секому според своите сфаќања нели? Секако секој сака сам да си го одгледува детето, јас никогаш не сум навлегувала во тоа, воспитувањето е едно, помагањето во чување е друго, барем кај нас. Верувај ми ако сестра ми ме немаше мене не знам како ќе издржеше, ко што е фрик по чистење а сама не ќе можеше да постигне се. Кога ќе ми текне, на почеток чистеше генерално по два пати во неделата, башка секој ден џогери и прашини и слични работи :lol:

2. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.590
    Допаѓања:
    201.827

Да, „здравствената институција“, поточно фармацевтската компанија сака да добие потврда дека кремот е дерматолошки тестиран, ама и сака да се заштити себеси од тужби при не дај Боже несакани ефекти на кремот - затоа и плаќаат ;)
    Јас лично не би прифатила ваква понуда, па колку сака нека плаќаат.

3. ljubicicaa

ljubicicaa Популарен член

Се зачлени на:
    14 декември 2010
    Пораки:
    1.540
    Допаѓања:
    559
    и јас никогаш не би прифатила да тестираат на мене некои кремови или што и да е, нити кога не би била бремена а сега недај боже уште помалку :devil:

4. meU

meU Популарен член

Се зачлени на:
    22 ноември 2010
    Пораки:
    2.633
    Допаѓања:
    3.054
    A jaс би ги избришала овие постови или пак би ги префрлила во темата “Огласи за работа“, за да не си ја полниме темата со “јас би/не би“...

Убав ден мешенца

На TeaB му/ѝ се допаѓа ова.
  5. cecilia

cecilia Популарен член

Се зачлени на:
    9 декември 2009
    Пораки:
    1.329
    Допаѓања:
    1.195
    Еве ме и мене овој убав сончев ден.
    Моево девојче многу ми е расположено во последно време и само мрда.
    Арно ама а татко се доближи .... прсте не поместува :^)
    Срамежливо дете значи :D

6. meU

meU Популарен член

Се зачлени на:
    22 ноември 2010
    Пораки:
    2.633
    Допаѓања:
    3.054
    И мојата е иста марка, татина ќерка изгледа ќе биде.
    Читав дека веќе распознаваат кој ја става раката кога мрдаат, па така зависно од реакцијата од едниот родител се смируваат.
    Cecilia ако, нека си се такви со татковците, ним ќе им ги оставаме да ги заспиваат, штом така добро им оди :lol:

Женски се јавив пред месец дена да закажам за овие бесплатните часови за трудници што се на ГАК, но рано било па ми кажаа да се јавам сега, овој период за од семптември да почнам. Е сега, нели не смеам да движам, треба да лежам, па со оглед на тоа нема да можам да ги посетувам часовите.
    Она што ме интересираше најмногу беше дишењето, кое сметам дека е навистина важно за пораѓај, и после пораѓај бањањето на бебето, кое исто го објаснуваат.
    Ме интересира дали оние во поодмината посетувале вакви часови, а оние кои сеуште имаат време да размислат, каков им е ставот во однос на ова прашање???
    Навистина незнам како и што ќе биде, но без ова дишењето мислам дека ќе ми биде по мачно. :?:
    А интересно е тоа што не сите трудници имаат посетувано часовви, па ете сите се породиле вака или така.

Последна измена од модератор: 8 април 2017
  7. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.590
    Допаѓања:
    201.827
    Што се однесува до дишењето, мислам дека ќе ти кажат сестрите или акушерот кој ќе те пораѓа, посебно ако се работи за спонтано породување, многу е важно да ги слушаш што ти кажуваат, односно те насочуваат кога што да правиш за што побрзо да се породиш. И за дишењето и за напоните ќе ти кажат сè.
    Што се однесува до бањање на бебето, мене апартманската сестра ми покажа како да го бањам откако се породив. Ама јас имам и претходно искуство со внуките од брат ми, па не ми беше нешто особено тешко. Во принцип, треба на сите новопечени мајки да им се покаже како да дојат правилно, како да го пресоблекуваат бебето и како да го бањаат. Ама со нашиов систем, изгледа кај сите е различно. Јас со апартманската сестра имав прекрасно искуство, иако таа многу многу не се вртеше во апартманот, сепак тука беше кога требаше помош со бебето. Во новата ГАК не знам како е.
    Часовите се добра прилика да се научи нешто, па ако можеш оди на нив, а ако не можеш поради тоа што мораш да мируваш, може и некоја од трудниците тука што се (што ќе оди, или веќе одела) да ти ги пренесува предавањата. Ако нешто не е јасно, може слободно да нè прашувате и нас, мајките. Јас инаку не бев на предавањата, ама и без нив поминав.

На meU му/ѝ се допаѓа ова.
  8. NoellePage

NoellePage Истакнат член

Се зачлени на:
    1 јуни 2011
    Пораки:
    910
    Допаѓања:
    1.767
    Меу јас одам во среда, па ќе ти кажам од тука каква гледна точка и ставови имаат околку сето тоа. Не знам ниту јас како и што ќе биде, ама би требало добро да те подготват. А за капење и хигиена на бепчо ти покажуваат после пороѓај со нивна помош прво после те надгледуваат, па доаѓаат дома на посета да видат како се снаоѓаш и напредувате. Со арно и со убаво нека е само, оти колку и да се спремаш нема жива сила што ќе те спреми доволно до моментот кога ќе дојде бебе, освен мајчиниот инстинкт и љубов.
    Секое добро

9. TeaB

TeaB Популарен член

Се зачлени на:
    11 август 2010
    Пораки:
    1.868
    Допаѓања:
    543
    А какви се тие бесплатни часови на ГАК? Каде можам да се пријавам?

10. MacenceEna

MacenceEna Форумски идол

Се зачлени на:
    8 декември 2010
    Пораки:
    2.853
    Допаѓања:
    40.265
    Јас посетував таков курс , почнува од 36 недела на бременоста . вежбавме со топка за гимнастика , ни покажуваа правилно дишење при пораѓајот, Позиции за пораѓање и др. А за после како се бањка бебети и тоа ни покажа бабицата како правилно се држи бебето . иако не е исто со кукла и бебе нели
    Ама сепак сметам дека е многу убаво да се посети еден таков курс колку толку да се споделат искуства со другите идни мајки :) А и после пораѓање исто имав гимнастика па идевме со истите од тој курс ;)

11. ljubicicaa

ljubicicaa Популарен член

Се зачлени на:
    14 декември 2010
    Пораки:
    1.540
    Допаѓања:
    559
  12. meU

meU Популарен член

Се зачлени на:
    22 ноември 2010
    Пораки:
    2.633
    Допаѓања:
    3.054
    На ГАК најдов јас број од жената која ги држи најверојатно. Пиши ми лп доколку сакаш да ти го пратам.
    Ги гледав и овие што се одржуваат во клуб на новинари.
    Инаку како што кажа Anannth чекаме тие што ќе одат и што биле да споделат искуство, па и да ни дадат упатство на нас кои неможеме да одиме.

13. Unique.chick

Unique.chick Истакнат член

Се зачлени на:
    6 јуни 2011
    Пораки:
    1.258
    Допаѓања:
    2.391
    Еве ме и мене ... Да Меу вчера ми беше роденден, јас веќе почнав да се движам и цел ден сум на нозе, онака кога си седам си помислувам дека ми доаѓа времето за пораѓај и искрено да ти кажам страв ме фаќа, како ке поминам и се тие работи.. Инаку на ГАК ке се пораѓам кај Игор Самарџиски..
    Полека почнав да си ја спремам и торбицата за мене за во болница , денес бев да земам некои работи за мене што ке ми бидат потребни па да се надеваме дека беушка ке не израдува што побргу :)
    И се надевам дека и јас нема да се изгубам по пораѓајот и дека ке ви раскажам како сум поминала..
    Ако ништо друго барем можам да се движам сега па не ми е толку досадно :)

Поздрав и имајте убав ден мешенца :) ;)

На TeaB и meU им се допаѓа ова.
  14. TeaB

TeaB Популарен член

Се зачлени на:
    11 август 2010
    Пораки:
    1.868
    Допаѓања:
    543
    Баш ми е мило за тебе :) . Имаш искуство со Игор Самарџиски, добар е?

15. Elenika

Elenika Нов член

Се зачлени на:
    15 мај 2012
    Пораки:
    208
    Допаѓања:
    74
    дали некоја од вас ги има користено гинипрал апчињара (gynipral) и какаво искуство имате мене ми ги дадоа поради контракциите дека е рано да се роди усте 2 месеца има да излезе :)

16. katalina

katalina Популарен член

Се зачлени на:
    14 октомври 2010
    Пораки:
    1.615
    Допаѓања:
    772
    Idni mamicki ve molam za sovet.Imeno veke 2 - 3 dena (inaku sum 4 ned) cuvstvuvam nelagodnost vo dolniot del od stomakot,nekakva tapa bolka,a stomakot mi e naduen. Poveke me boli na levata strana.Ne se toa nekoi jaki bolki,no sepak gi cuvst.i mi smetaat.Na gin.bev pred edna nedela,mu se pozaliv na bolki vo polovinata i stomakot,toj ne rece nisto.Se napiv sumliva magnezium,sto da zemam drugo?Dali se ova normalni grcevi?

17. meU

meU Популарен член

Се зачлени на:
    22 ноември 2010
    Пораки:
    2.633
    Допаѓања:
    3.054
    Доколку не ти се силни, изразени болките,посилни од менструалните, проследени со било какво крварење не би требало да се страшни.
    Инаку менструални болки како пред добивање, ќе осеќаш уште долго време. Штом ништо не ти кажал докторот сигурно нема место за паника.
    Мирувај повеќе , би требало да се смируваат.
    Важно е и дали се константни или пак се на периоди, дали те боли и половината...
    Сепак сметам дека требало да ти дадат некои апчиња за поддршка.

18. katalina

katalina Популарен член

Се зачлени на:
    14 октомври 2010
    Пораки:
    1.615
    Допаѓања:
    772
    Ne se epten jaki bolkite,obicno navecer se poizrazeni.I polovinata isto taka me boli,osobeno krstot.Ginekologot osven folna i Utrogestan dr.ne mi dade. MeU blagodaram za sovetot,malce se smiriv...mozebi ovie grcevi i bolki se normalni,a jas od kaj da znam,ova mi e prva bremenost.

19. bittersweet

bittersweet Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2010
    Пораки:
    2.134
    Допаѓања:
    64.798
    Јас би ви препорачала на сите трудници кои се во можност да не ги пропуштаат курсевите, особено делот со дишењето, затоа што можеби делува смешно кога гледате на тв или кога ќе ви покажуваат ама правилното дишење кога ќе почнаат болките за породување ќе ви бидаат многу полезни.
    Без било каква намера да ве плашам, ама јасно ви е на сите дека породувањето особено без епидурална не е пикник, всушност првиот пат кога сме имале однос едвај влегол к*р(пардон мај френч)а сега низ истото место треба бебе да се истурка а начинот на дишење ќе ви го олесни или отежни целиот процес.
    При правилното дишење се контролираат болките при контракциите, се распоредува правилно кислородот низ цело тело а особено на бебето и најважно се зачувува енергијата, силата.
    При неправилно дишење особено кога настапува стравот се почнува со панично дишење со кое побрзо се исцрпува организмот а со тоа и силата да се истурка бебето, со неправилно распоредување на кислородот почнуваат да отрпнуваат рацете и нозете, се вкочануваат рамениците а сето ово го отежнува породувањето.
    Мене многу ми помогна техниката со дишењето, иако ме советуваа поради големината на плодот да ме праваат царски, издржав и за 4 саата го родив син ми кој тежеше 4150 :sweat:

На tambelina му/ѝ се допаѓа ова.
  20. cecilia

cecilia Популарен член

Се зачлени на:
    9 декември 2009
    Пораки:
    1.329
    Допаѓања:
    1.195
    Кој како си решил ама јас уште од сега си кажав дека ќе се пораѓам со епидурална и точка.
    Се обиде мајка ми да ме разубеди ама не и тргна од рака.
    Нетрпам болка и сум паничарка и тоа е си се познавам доволно.
    Вака барем смирена ќе го дочекам денот.