Вчера бевме на контрола, зголемено количество на плодова вода, не нешо страшно ама за секој случај скриен шеќер. Арно ама денес бев и пола саат откако го испив тоа се исповратив и нормално ништо од тестот. Сеа ја чекам докторката да ми се јави што даље. И утрогестан ми даде од 200 за цервиксот 31 ми е. Од утре 30 полни недели....уфф не знам што да мислам....
Mislam nemas potreba od utrogestan za toj cerviks. Mene 34 mi bese od sam start a na kraj ne go ni spomnuvase
Јас оти сум со многу нередовна менструација и доцна овулација според ехо сметам. Ако ти е редовна менструацијата според неа си сметај.
Toa ginekologot ke ti kaze. Ne moze koj kako saka da si smeta Eve na primer mene i so prvoto i so vtoroto doktorkata mi rece da kazuvam ciklusot deka mi bil 3 dena pokasno poradi toa sto istiot mi doaga na 31 den pa so samoto toa i ovulacijata ne e na 14 tuku na 16 ili 17 den.
Кога ти дојде последен пат? Беше на преглед така? Што кажува ехото, колкаво е бебето? Јас кога прв пат отидов на преглед бев 5+5 н. А требаше 6+5 според менс. Докторот ми кажа со една недела поназад е бебето.
Често кога кажуваат дека децата се надносени уствари е касна овулација и таман си се. Односно они рачунаат од последна менструација иако докторот кажал дека одговара на друг недела. Мене докторот ми кажа дека најмеродавни мерки за утврдување на староста се оние првите бидејќи покасно генетските и други фактори влијаат врз плодот. И кај мене испадна исто како как тебе. Првиот пат бев 6+2 не виде ништо. Недела покасно наместо 7+2 мерките беа како за 6+2. Недела покасно е зачнато. Има време за напред/назад... Инаку јас почнав со
Cerviksot ti e dobar.Mene mi e 27.I na sekoja kontrola se meri i me pregleduvaat vaginalno da ne sum otvorena.Ne smeam ni mnogu da dvizam
Не сум појдена сеуште матичната ме советуваше да почекам барем две недели откако ќе почни да ми касни, па после празникот 2ри Август ќе одам одма по ден два
Според п.м. на 14 септември ми е терминот, но докторот уште од старт кажа дека ќе ми биде една недела покасно. И на документите од вториот скрининг пишуваше веројатен термин 21 септември, па кога некој ме прашува тој датум го кажувам. Цело време според тие мерки од почетокот си тераше, само последните 2 прегледи покажуваше 3,4 дена дека е помало. Тие првите мерки се најточни и според нив треба да се определи веројатен термин, оти после бебето си расте, а сите бебиња не растат исто. Епа тогаш ќе ти каже за термин и ќе слушнеш срценце.
И кај мене е така, поназад е 2 недели бебето од почеток и на секој преглед е точно 2 недели помало. А знам дека е точно, си ја пратев овулацијата ми беше 2 недели покасно, на 29ти ден. А терминот по менструација ми е на 22 август, по бебето 7 септември. Зато секогаш си рачунам по ехото.
Јас си ја видов бебушка денеска, добро е нормален напредок, дури мене малечка ми изгледа 838гр 26+2, според менструацијата сум 27+1.. но од старт ме водат -5,7 денови поради доцната овулација. Лице крие госпоѓата цело време, нозе испружени право на глава имаше со главата е доста доле.. па рече докторкава дај да те видам вагинално и гледа 66мм грло бегај бе таму ми вика, можеш да трчаш и километри да одиш со вакво грло Одма се загрижив кога го видов извештајот АС и HC се недела поназад, односно одговараат за 25нед, ама чим не рече ништо докторката ваљда не е страшно...
Само кај мене изгледа е обратно. Според ехо се зима дифолт циклус на 28 дена значи се смета дека бебето се зачнало на 14 тиот ден. Јас дека со инвитро се знае точно кој ден е вратен ембрионот, односно на 16ти ден. Што значи дека бебо треба да ми е поназад за два дена а тој е цело време понапреден за 10тина дена. Што значи дека реално е понапреден за две недели. Е ај сега
Според ехо е поголемо за 2 недели така? Епа генетиката, твојата исхрана, начин на живот влијае врз тоа да е поголемо бебето.