@Stara да те прашам, дали од напоните кога се породуваше ти се направија хемороиди повеќе? Пошто знам дека пишуваше дека ти излегоја пред пораѓање.
Znaci mozno e i od progesteronot da mi e zatnat nosot?Edvaj disam.No osekam i vo gradite maka.Moram so seta sila vozduh da zimam
А сега ми текна плус да прашам, се надевам ќе ми текне и докторот да го прашам пред пораѓај носам контактни леќи - претпоставувам на пораѓај не треба да ги носам? И едно време читав оние жени со диоптер имале ризик при природен пораѓај од напоните да си го оштетат видот дополнително?
Jas @Igle uste od dekemvri lani imam maka so zatnat nos i prskav fliksonaze ne snimki ne po lekari so sondi me gledaa i na kraj izleze deka imam otok na nozdrite i koga ke nateci mi se zatnuva i dodeka ne stavam kapki ne mi se odzatnuvase ne so solena boda ne so inhalacii nisto ne mi pomagase i pocnav so ivf i ne smeev nisto zosto kortiko e toj fliksonazeto i bozem alergija da ne e na alergotest ne pokaza nisto brisevi cisti nos grlo i terav so kapki Nafazol....po transfer prodolziv so istive i teram a sum 20+6 site ginekolozi mi kazaa deka ne e strashno nisto za plodot deka se stavaat lokalno ne odat preku krvni sadovi...a od progesteronot uste tolku mi se zatnuvase dodeka se bockav Prolutex i stavav Crinon gel... Fala mu na Boga teram vaka...mnogu e macno jas pred mnogu godini go imav problemov se resi no za nekoj 3-4 god.pak se pojavi...
Jas imav 2 nadvoresni i ne se vlosi sostojbata pri poragaj Od hormonite e. Eve me i mene i prethodnata i ovaa bremenost se disam na usta pogotovo navecer
Женски дали често одите во ВЦ? Абе буквално на 15 мин сум во вц, цело време го преседувам на шоља и само црцкам Не можам да додржам. Ако не отидам веднаш, ми се пушта само на дневната улошка и утоп ми се прави. Пијам често вода, на ден сигурно по 1,5 л. ама многу мокрам.
Еве ме мене, само што сум била одма добивам пак чувство дека ми се моча, одам и по малку само. Цела бременост така, нема врска тоа сега дека поголемо бебево па веќе тежи, или хормонално или бешиката така ја притиска матката од старт, јас сум на 15мин во тоалет.... Дури и бактерии мислев дека се, ама не, се супер освен потребата да се оди и оди... фрустрирачки е ама ќе издржиме
Da mila isto i kaj mene e ne se sekiraj normalno e da mi izvinat trudnickite moderatorki na latinicata oti od tel pisuvam
Јас заради проблем со очите ќе одам царски. Неможам да ризикувам. Од напоните имало ооасност да се зголеми диоптерот или да се оштети окото скроз. Но нема правило декка кај сите е така.
Јас читав дека нема врска и не помага. Некои членки од искуство викаат да. За носот цела бременост сум иста, ама ништо не користев. Периодов мислам од климава е.!
Доктор ли те советуваше да не ризикуваш? Јас сум со -2,25 диоптер на двете очи, страв ми е да не се случи нешто, а сепак сакам и природен пораѓај...морам да зборувам со мојот доктор. Ти колку диоптер имаш? Цела вечер и еве утринава тапо ме боли стомакот, ама повеќе срамната коска веројатно... како притисок и натискање чувствувам... да не е време блиску?
@Igle која недела си? Мене коската толку многу ме боли, навечер едвај се вртам во спиење Исто како тебе осеќам тежина ама бебето е потспуштено, качило на килажа и мислам нормално е
38+2 сум, нормално е сигурно, туку јас веќе и сакам да се породам па си барам знаци, не пијам ни магнезиум веќе па можеби интензитетот е поголем поради тоа... Ти мислам си некоја недела поназад од мене, ама нормално е во третото тромесечие да боли, е сега секој различно зависи и од градба и од положба на бебе
Срамната коска почна да ме боли уште од 5,6 месец, понекогаш болката е поголема, понекогаш помала. Ноќеска ич не можев да спијам, сто пати станав и само се превртував. Сега главата ме ужасно боле, се напив кафе , ама не поминува. Туку, во последно време имам некаков страв дека пред време ќе се породам, некоја паника ме фаќа и само на тоа мислам. Вчера особено многу ми беше тврд стомакот и од време на време чувствувам стегање и маала болка. Наредната недела сум на преглед, да видеме што ќе каже докторот.
@forumce сите имaме некoи црни мисли вo врскa сo пoрoдувaњетo и oпштo сo бременoстa и мислaм нoрмaлнo е. Бебo е мирен ќе си седи кaј мaмa супер му е вo меше не се секирaј Еве ме и мене дa ве пoздрaвaм мешињa сaмo. Немaм штo дa се пoжaлaм ништo не ми е, бебе си лудувa вo мешетo и јa терaме пoследнaтa неделa oд 6ти месец пa oдиме вo пoследните три oд нaреднa неделa. Имaјте убaв ден ве сите.
@Igle mislam deka nema da imas problem, ako e samo diopterot vo prasanje. Jas nosam - 4, i vo prvata bremenost nikoj doktor ne mi spomna nisto, tuku citajki tuka doznav i edna nedela pred da se porodam trcav na ocen pregled. Mi rekoa do -6 diopter mozes prirodno(mi ko kaza Kjaev od GAK i oftalmolog od Klinika). Sekako ako nema nejoi dr. problemi.
Да бњв на офталмолог имам диоптер 1.75 и 3.25. И дијагноза нистагмус и миопија. Ми даде потврда дека е пожелно царски заради ризик. И несакам да ризикувам. Со оваа дијагноза сум уште од 7 години сега 28 имам. Ми рекоа рожницата е тенка и тука може да настане проблем од напонот.
@Igle и @karibian јас сум со многу повисок диоптер од вас и ќе се пораѓам здравје боже со царски обавезно. Баш поради тоа. Инаку за мокрењето и јас сум нон стоп во ВЦ. А тек 14 недела сум значи не би требало да е страшно
Да, мила од тоа е затнат носот. А чувството како да немаш воздух е од притисокот на бебето кај градите. Нормално е и мене така ми беше.
И јас да се пријавам во "мочлите" Дека залади времето пијам 1,5 до 2л вода. И на секој 15мин сим во вц ко ќе појдам ќе ме залажи некоја капка