Труднички муабети

Дискусија во 'Бременост' започната од meU, 23 јули 2012.

1. bebe.Marta2

bebe.Marta2 Активен член

Се зачлени на:
    11 јули 2013
    Пораки:
    59
    Допаѓања:
    35
    не се жалете, јас си повраќам од почетокот како луда еве сегасум петти па и сега знае да ме спотера...
    иначее ние си спиеме како бебиња...се преспиваме хвхх...вечер сме на контрола ќе го видиме бебушот па ќе ви пишеме како сме...:*

2. Snow-Queen

Snow-Queen Форумски идол

Се зачлени на:
    3 ноември 2011
    Пораки:
    15.266
    Допаѓања:
    15.015
    Јас денес се утепав пешачење, ама морав имав обврски кои едноставно бараат шетање.
    Сега нозете бумбар ми се, но зглоб има ни ништо...
    Сега испружив нозе....и не планирам да мрднам барем саат време.

3. zalosna

zalosna Форумски идол

Се зачлени на:
    29 декември 2011
    Пораки:
    4.742
    Допаѓања:
    78.094
    :rofl: после скоро 30 дена пак си го видов бебуско како ми мрцна со газето и пак си заспа докторот ми реце дека било малце мрзливко знаци нее на мама појце це биди на тато хохохо и кога ми вадеја крв од пусти страв капка не капна и мораја по 15 мин пак да ме боцкат кога це видам игла ми иди усвит да фатам :lol: и сега си се смејам ама таму ваква беб ;( и мм ми се смеесе па му велам кога це се порајгам це го врзам за м... и це го тегнам па да види на кого му се смеј :devil:

4. ddevojce

ddevojce Популарен член

Се зачлени на:
    25 јуни 2013
    Пораки:
    3.492
    Допаѓања:
    4.549
    е денеска сите некако ко наопаку денот да ни е бил,,, јас порано си заминав од работа.. омалаксана гадење ме утепа и :puke: ама дома си се наспав и се одморив... мислам дека ми требат витамини.. ке си ги купам витамиските шо ми ги препиша гинекологот.... можеби ќе се освежам малку... и на работа со разни безобразни се расправам :@ ич не ми се оди....

5. mace31

mace31 Истакнат член

Се зачлени на:
    8 јули 2013
    Пораки:
    184
    Допаѓања:
    59
    леле кути за крв зимање не ми збори,незнам сеа како ке биде кога ке треба да ми зимаат,јас секогас пагам во несвес има да биде интересно :lol: :lol:

6. zalosna

zalosna Форумски идол

Се зачлени на:
    29 декември 2011
    Пораки:
    4.742
    Допаѓања:
    78.094
    :) се мораме да издрзиме за насите најмилицки страв нестрав то е :*

7. silk

silk Популарен член

Се зачлени на:
    15 ноември 2011
    Пораки:
    892
    Допаѓања:
    778
    Јас за цела бременост само два пати повратив.Еднаш во 7-ма недела и еднаш во 7-ми месец :D Си ги памтам,ретки беа тие денови кога ми се лошеше.Затоа не ни помислувајте дека ако не сте повраќале на почеток,ќе повраќате после.
    Ама киселини ме затепаа од 7-ми месец негде и до крај само си се зголемуваа.Мислев дека имам жар испод градите. Само сода бикарбона и лимонтус ми помагаа.Си ги мешав по едно лаж.од двете во чаша,ем лимонада си пиев ем киселините за 2 мин.ги снемуваше.

8. elena.mak

elena.mak Популарен член

Се зачлени на:
    25 јануари 2012
    Пораки:
    1.670
    Допаѓања:
    11.529
    Пред да останам бремена, си примав терапија за чирот, и го држев под контрола тераписки а и со храна богами. Се ми беше одмерено дали ми прави тегоби и киселини или не. Пржено-луксуз, мрсно-ни во сон, премногу слатко-за ништо на светот. Арно ама, бидејќи бременоста ми беше планирана, во договор со докторот решивме да ја прекинам терапијата и само ептен ако почнам крв да плукам пијам. Со храната продолжив, среќа благо воопшто не ми се јаде, ама со сезонава на тиквици се изнајадов некни пржени (и тоа во вок, со 3 капки зејтин), и ќе си умрам сега. Цела недела мака имам, не се живее. Ич незнам што да направам, како да ги смирувам? Рупурут абер нема, содата привремено средува, ама за 5 минути ке ми се иритира чирот. Ќе си трпам, тоа ми е! :|

На silk му/ѝ се допаѓа ова.
  9. Snow-Queen

Snow-Queen Форумски идол

Се зачлени на:
    3 ноември 2011
    Пораки:
    15.266
    Допаѓања:
    15.015
    Добро утро на сите...евејас само што станав, и мислам утрото ми е убаво од што маслово бекутан убаво мириса :nod: хехех некогаш и ситница е потребна за насмевка.
    Вие како сте?

На zalosna му/ѝ се допаѓа ова.
  10. ddevojce

ddevojce Популарен член

Се зачлени на:
    25 јуни 2013
    Пораки:
    3.492
    Допаѓања:
    4.549
    Добар ден на сите ние сме си супер денеска со бебушот :D уживајте во денот јас како шо гледам низ прозор денот е петкаа :P

11. auroraa

auroraa Популарен член

Се зачлени на:
    24 април 2013
    Пораки:
    391
    Допаѓања:
    843
    Добар ден мешиња :)
    Јас да ве поздравам, одам на одмор доста е од Скопјево :)

12. Snow-Queen

Snow-Queen Форумски идол

Се зачлени на:
    3 ноември 2011
    Пораки:
    15.266
    Допаѓања:
    15.015
    ^блазеси ти auroraa, имај убав помин....и бучни се барем по еднаш за нашиве мешенца :lol:

13. elena.mak

elena.mak Популарен член

Се зачлени на:
    25 јануари 2012
    Пораки:
    1.670
    Допаѓања:
    11.529
    Најубав помин, Аурора! Јас само на тоа мислам, кога ќе дојде 2-ри Август да му ја спраштиме накај моренце... Таму ќе си прославиме половина бременост, две недели да не помислам да дома! :party:

14. ikame

ikame Популарен член

Се зачлени на:
    6 ноември 2012
    Пораки:
    600
    Допаѓања:
    370
    10 чудесни тајни на бременото тело
    Тежината на матката се зголемува за 500 пати

Навистина, дали сте знаеле дека тежината на матката се зголемува за 500 пати во текот на брееноста, додека по породувањето повторно се враќа во својата првобитна состојба? Женското тело е навистина неверојатно, зар не?

На трудниците им расте срцето

Мајчиното срце е големо како куќа, вели една песна. Но сигурно никогаш не сте помислиле на тоа дека на жената, во текот на бременоста, навистина и расте срцевиот мускул. Срцето на идната мајка чука побрзо и посилно, заради зголемената количина на крв во нејзиното тело. А таа количина се зголемува дури за 50%.

Лигаментите околу матката омекнуваат

За да се подготви за самиот чин на породување телото на жената во текот на бременоста произведува хормон релаксин кој ги омекнува лигаментите кои ја потпираат матката. Всушност тоа е она што му помага на новороденчето да помине низ породилниот канал.

Косата станува побујна

Трудниците обично имаат побујна коса, но тоа не значи дека одненадеж почнала брзо да им расте. Причина за тоа е високата количина на естроген заради што косата опаѓа многу помалку од порано. По породувањето ситуацијата драстично ќе се промени и многу мајки во страв гледаат во опаднатата коса. Нема причина за страв, ќе испадне онаа количина на коса на која естрогенот не и дозволил да испадне во текот на бременоста.

Стапалото може да порасне за еден број

Благодарение на хормонот релаксин во бременоста омекнуваат лигаментите на стапалата , кои заради наглото зголемување на тежината на трудницата можат да почнат да отекуваат, а со тоа да се зголеми стапалото за цел број. По породувањет големината на стапалата ќе се вратат во нормала, затоа не ги фрлајте старите чевли.

Изострен мирис

Во бременоста на жените им се изострува мирисот до таа мера да почувствуваат мириси кои другите луѓе не ги регистрираат. Бидете уверени дека од Вас нема да може да се скрие ништо што има врска со мирисот. Оваа супер моќ трудницата ја добива благодарение на хормоните кои се активни во тој период.

Жените со повисок раст почесто добиваат близнаци

Ова можеби ќе Ви звучи како некое народно верување, но според едно американско истражување веројатноста за зачнување на близнаци е поголема кај жени со повисок раст.

Желба за луди прехранбени комбинации

Лудите прехранбени труднички комбинации како сладолед и кисели краставички се вечна енигма и досега никој не открил што ја предизвикува желбата за неспоивите вкусови.

Храната најпрво оди до бебето, па потоа до мајката

Храната која трудницата ја јаде најпрво го храни бебето, па потоа мајката. Дури и ако прескокнете некој оброк, Вашето тело ќе му испрати на бебето хранливи состојки. Но тоа е уште една добра причина зошто е толку важно редовно и здраво да се храните.

Идните татковци се чувствуваат како трудници

Некои мажи толку интензивно сочувствуваат со своите бремени сопруги што добиваат дури и труднички симптоми, како мачнини, отечен стомак и друго. Таа појава е позната како couvades синдром.
    http://www.ringeraja.mk/statija/10-chud ... _3068.html

15. ddevojce

ddevojce Популарен член

Се зачлени на:
    25 јуни 2013
    Пораки:
    3.492
    Допаѓања:
    4.549
    шо праевме муабет за срцето ..... која како се осеќа можеби е од оваа...
    На трудниците им расте срцето
    Мајчиното срце е големо како куќа, вели една песна. Но сигурно никогаш не сте помислиле на тоа дека на жената, во текот на бременоста, навистина и расте срцевиот мускул. Срцето на идната мајка чука побрзо и посилно, заради зголемената количина на крв во нејзиното тело. А таа количина се зголемува дури за 50%.
    Идните татковци се чувствуваат како трудници
    Некои мажи толку интензивно сочувствуваат со своите бремени сопруги што добиваат дури и труднички симптоми, како мачнини, отечен стомак и друго. Таа појава е позната како couvades синдром.

16. Snow-Queen

Snow-Queen Форумски идол

Се зачлени на:
    3 ноември 2011
    Пораки:
    15.266
    Допаѓања:
    15.015
    ^можеби и има некоја поврзаност и вистина....ама јас кога и да легнам пулсот на папокот си го осеќам, и тоа е баш силно биење

17. ddevojce

ddevojce Популарен член

Се зачлени на:
    25 јуни 2013
    Пораки:
    3.492
    Допаѓања:
    4.549
    се додека чука и има пулс е добро :D нека си бие ... шо му е работа,.. уживај си ;)

18. ubavka1

ubavka1 Истакнат член

Се зачлени на:
    13 јули 2013
    Пораки:
    761
    Допаѓања:
    785
    сакам да прасам дали некој има проблем со заморванје јас многу се заморувам и се задисувам особено на утро одвај се кацувам по скалите ми снемува воздух иинаце денес влегувам во 12 недела а други проблеми немам само тоа го снимав срцето ми е супер

19. ddevojce

ddevojce Популарен член

Се зачлени на:
    25 јуни 2013
    Пораки:
    3.492
    Допаѓања:
    4.549
    јас денеска правам полни 8 недели влегувам во 9 та... јас се заморувам и само ми се леже.... доста често ми се приспива и сакам да одмарам... чуствувам замор и јас нормално е

20. zalosna

zalosna Форумски идол

Се зачлени на:
    29 декември 2011
    Пораки:
    4.742
    Допаѓања:
    78.094
    :) да јас се заморувам Mногу брзо поготово Kога излезам да ги просетам куцемцава по Oна сумана едвај се искацувам нагоре и морам насекој цекор да застанам да земам воздух и Jас сум 12 недела ма да јас и порано имав проблем со задисувајне и срцево Mногу брзо ми цука ко некој пукан зајак сум :D ама сега малце појце