Знам тоа.. 100% е од Скопје, ама од кој врска немам. Со сите што имаа сипаници пред 2,3 месеци во контакт бев, има моментално некој што сум била со него...
@mariz ахх колку пати избегнавте сипаници и сега баш на одмор мораше. Претпоставувам варичела е, среќа што нема ризик за бебе, и во безбеден триместар си општо, а за дечињата велат помали полесно поминуваат. И кај тебе со лесно да поминат, чувај се и без страв, се ќе е во ред.
Да варичелата е.. каква сум, а уште излагаат лелеее Кај во бременоста, па и на одмор... поголем бакзус неможам да бидам. Ке чекаме синко да избие, ако избие денес утре со температура... колата палиме и дома. Фала ти
Ах....раат да не е човек Чим е безбедно бебе се друго ќе го издржиш.Со помин да се исушат побрзо мачкај се што ти дале.
И ние ја купивме. За новопечени родиетели без искуство на забавен начин напишани практични совети. Не е лоша. Не се секирај. Другарка моја исто ги лежеше во 7 месец во бременост. Синко и е здрав прав 5 годишен дечко. Не е ништо страшно, само внимавај на оние стандардни препораки, немој на сонце и внимавај на имунитет. И јас се исплашив минатата недела. Внук ми ги изби, а бев во контакт со него 5 дена претходно. Според мајка ми ги има прележано, ама ете пута грижа. Јас направив и тест дали е присутен вирусот кај мене излезе негативен. Ама идокоторката што ме води рече дури и да ги фатам не е страшно во поодмината бременост. Така да немој да се секираш.
@mariz нaвистинa ми е мнoгу жaл зa бaксузoт. Не се секирaј штoм бебo е безбеден ќе издржиш знaм декa се мнoгу нaпoрни чешaaт ужaснo aмa ќе пoмини. Некa е сo леснo мaјкa
А јас имам болки ниско долу , слични на менструални и ме фаќаат паники. Исто од вчера ептен ми се стврднува стомакот и се плашам да не ми е тоа некој знак. Буквално на моменти како да сака да излезе бебе, ептен е активно Уште повеќе ме стресира тоа што јас сум од Ср. а во Ск ќе се пораѓам, па не дај Боже да ме фатат уште посилни болки или да ми пукне водењак незнам како ќе биде . Следно цтг ми закажаа дури за во петок.. Некако овие 2 дена ич не ми е добро, денес дури и повраќав од што ми беше тешко. Можно ли е бебе во 36 + да сака да излезе, нели му е рано ? Еден куп прашалници имам во глава.. Загрижена сум и се плашам @mariz , кој малер мила.. а баш си викав блазе неа си ужива со мешко на плажа. Силна си ти, ќе помине
И да излезе бебе веќе во 9 си влезена не е страшно. Може само помалечко да биде, но развиено во целост. Ако имаш многу болки појди си на дежурен да те зирне, и ако дошло времето за раѓање правец во Ск.
Ne e rano.Radi toa mene Tenev mi kaza porano ke mi zakaze carski.A zosto vo Sk ke se poragas?Vo privatna li?
@iki26 ако сум така и утре мора да превземам нешто.. Само да не се зголемат болките @stevemila цело време си викам имам време до краен термин, а и супер се осеќав до пред 2 дена и затоа сега сум цела во паника. Иначе се одлучив во Ремедика здравје да се пораѓам. Таму цела бременост ја следам и така.
Иста сум и јас со менструални болки ме боли многу кичма стомак. Јас и ти сме блиску со термините. Ваљда бебушите ќе чекаат уште е рано. Мене ми рекоа на 15 контрола и после да го закажам царскиот. Се надевам овие болки се само припремА.
@Seduction и јас имам слаби менструални болки од време на време, стомакот исто ми се стврднува (мене ми се стврднува уште од 20та недела). Го прашав докторот рече нормално е, се спрема матката и тие стврднувања го притискале бебето да се намести правилно. @mariz штом докторката ти вели дека не е страшно не се секирај. Случката на мариз ме потсети на мојот случај, само кај мене беше херпес симплекс тип 2(генитален херпес) кој никогаш сум го немала, ама на TORCH излезе позитивен и igm i igg. Имав херпес на уста во моментот крв кога ми земаа ама тој херпес е тип 1, така да немам појма шо се случи. И мене ми рече докторот дека нема проблем, проблем било ако имам херпеси на гениталиите за време на пораѓај само. Ама мене остана да ме копка дали некако можело да му се пренеси преку плацентата и да му наштети на бебчето. Ќе ја искористам приликата да прашам некоја да не знае нешто во врска со ова. Igg значи дека имам антитела кои го штитат бебето, без разлика дека и Igm беше позитивно? А како имам антитела, кога никогаш сум немала генитален херпес?
@SophiaBella IgG значи помината инфекција и пронајдени антитела од неа, а IgM активни антитела од сегашна инфекција. Јас би го повторила тестот, да не имаат некоја грешка.
Zdravo mamii jas sum 19+5 i sakam da prasam za vaginalen iscedok kako voda imam znaci na nekolku saati mi se vodenat gakite. Nekni bev na pregled kaj maticnata mi rece ako e bez miris ne e nisto mi dade vaginalni Pro Balance eve nekolku dena stavam i pak isto
Да, знам шо значат Igg и Igm, ова беше во 13та недела, а сега сум 36та. Сега го повторив пак, за пред пораѓај да видиме дали е активен вирусот чекам резултати. Докторот ми рече дека опасно е само ако имам на пораѓај херпеси и ќе треба да се заврши бременоста со царски рез, инаку не е опасно. Јас се плашам да не тогаш преку плацента му се пренесило нешто на плодот. Ама според тие првичните резултати вирусот не беше прв пат активен, штом Igg е позитивно и имам антитела кои го штитат бебето. Или можи и така да му се пренеси преку плацентата? Вервам дека исто е и со херпес симплекс тип 1, јас си имам нонстоп херпеси на уста, а сигурно и многу други, па ако така лесно се пренесуваше преку плацента ќе беше страшно.
@SophiaBella и јас мислам како докторот само преку канал при пораѓање ако во моментот е активен херпесот. Штом немаш ништо не се грижи.
Сите сме кaкo пoдмoчaни вo гaкичките не се секирaј нoрмaлнo е кaкo штo ти рекoл дoктoрoт без бoјa и мирис aкo е не е стрaшнo.