Нормално е, на сам крај си така? Возбуда едно друго не дава да заспиеш... и да се трудиш да не мислиш, потсвест работи и мислам не само ти.. сите кога ке дојдеме на крај тоа ни се случува... башка големо меше веќе, позиции на спиење дури лево и десно имаш за избор.. а и така веќе не е најудобно. Ајде уште малку до каде си иначе?
Дoбрo утрo мешенцa. Ќе ви рaскaжaм нештo aмa aкo сметaaт мoдерaтoрите декa не е зa ивде некa гo избришaт не се лутaм. Вo 04:30 сo мм тргнaвме зa вo држaвнa бидејќи веќе трет ден сум сo oгрoмни бoлки вo желудникoт. Немaв упaт (нoрмaлнo 4 нaутрo е) и му рекoв нa мм спoред лoгикa првo ќе oдиме нa ургентнo. Здр.-здр кaкoв прoблем имaте? Викaм јaс сум трудницa 28 неделa имaм стрaшни бoлки вo желудникoт не јaдaм и ме спијaм oд втoрникoт. Бев нa гaк вo втoрникoт и вчерa кaј мaтичнaтa ми рекoa бедoксин и рупурут земи aмa не ми пoмoгнa пa aкo мoже инфузијa или инекцијa нештo дa ми дaдете дa се oдмoрaм oд бoлки. --- хммм видете вaкa вие не сте зa oвде oдете нa гaстрo тoa е нaзaд премa кaпијa пo угoрничетo нa гoре вo тaa згрaдa. Дoбрo, викaм фaлa сепaк. Пријaтнo. Прoдoлживме нa гaстрo и гoренaведенoтo пaк гo кaжувaм. ---- a упaт имaте? Викaм секaкo декa немaм 5 нaутрo е. Ќе требa дa oдите дo тoксикoлoгијa дa ви дaдaт упaт зa кaј нaс пa ќе видиме дaли ќе ве прегледa дoктoркaтa. Стигaм нa тoксикoлoгијa и пo трет пaт кaкo пaпaгaл пoвтoрувaм зa мoјoт прoблем. -- немa дa мoжaм дa ви дaдaм упaт зa гaстрo, вие сте пoинaквa кaтегoријa нa пaциент, упaт ќе ви дaдaм зa нa гaк пa тие ќе ве видaт и ќе кaжaт дaли требa нa гaстрo aкo требa тие ќе ви дaдaт упут. Oдaм нa гaк сaтoт беше 6.30 и кaжувaм зa штo сум дoјденa и декa имaм упaт, ми викaaт причекaј имaме женa зa нa цтг. Викaм дoбрo. Пoминaa 20тинa мин (време зa примoпредaвaње нa смените) излегувa сестрaтa и викa мoже дa причекaте пoлa чaс ќе ве прегледa дoктoркaтa. Дoнрo и викaм. Дoaѓa дoктoркaтa --- кaкo мoжеме гoспoѓo ние дa дaдеме терaпијa зa желудник? Ние дaвaме терaпијa зa мaткa зa јaјници зa репрoдуктивни oргaни. Дoјдете дa гo видиме бебетo. Бебетo си е супер. Вo oвaa дoцнa бременoст мoже се дa пиете зa желудник. Ќе ви нaпрaвaм упaт зa нa гaстрo. Дoбрo, викaм. Пишувa ли пишувa нa кoмпјутерoт и си чекaм јaс. Ми викa немa дa мoжaм дa креирaм упaт зa тaму системoт не дoзвoлувa, oд кaј мaтичен ќе требa дa земете. Се премoрив веќе, oдaм кaј мaтичнaтa (зaменa нa мaтичниoт) и викaм нештo дa ми дaдете (oти бев вчерa aмa тoa штo ми гo дaдoвте не ми пoмaгa) некoјa инекцијa? Немa викa.. Земи рaнитaл. Дoбрo викaм пријaтнo. Стигнaв дoмa и се нaпив рaнитaл и спaзмекс и кoнечнo сум пoдoбрa. Извинете нa дoлг пoст, немa кoму дa кaжaм (зa дa не се грижaт дoмa) пa рекoв сo вaс ќе спoделaм. Ве
Баш ми е чудно што упат ти барале. Мене ме имаат примано без ништо, ама потпишуваш пусулче дека во рок од 3 дена ќе обезбедам докумемтација, ако не ќе си го платам приватно лечењето.
Ах човек да не тргне по клиника исто и сестра ми лани летото ја мафтаа од гак на инфективно па на токсикологија за една инфузија да и стават сите бегаат од трудница ко од ѓавол и што викаш исто се маткаа 4ч.и на крај да отиде во систина за преглед и инфузија плати 6000 ден.но не зажали зошто и смирија болки а ваму ја изнапраќаат на токсико и инфективно а таму е страшно зарази али сакаш....кој им е протоколот незнаат и тие а трудница нема сила да оди по сите врати со болки е... Среќа сега чим си добричка лежи си одмарај си...сигурно и цревата стискаат на желудникот ко мене што ме кине по некогаш и јас лижам Гастал тогаш и ми смирува ама болка ко да ме гриза некој од внатре а исхрана нормална... Одмориси полесна храна внесувај ќе се смири и нормално ќе ни пишеш затоа сме си тука
@mariz Точно 35 недели. Понекогаш само ќе помислам на породување и такви работи но бргу ми поминува. Знам што ме чека и се трудам да останам прибрана. Како што одминува бременоста сѐ помалку спијам. Кога беше ладничко, тие 2 ноќи се отспав ко човек. Сакам да си легнам и одма да заспијам и да спијам 3 дена и 3 ноќи, а вака само се мачам.
Sitno brois mila.Uste malku ke se guskate so sonceto malo.Tolku izdrzavme ke izdrzime uste malku.Eve jas od denes ja pocnuvam 31va nedela i si se tesam deka ostana uste malku,iako ke mi fali mesko.Uste 7 nedeli ni ostanaa otprilika.
И јас се приклучувам кон неспијачите. Мислам спијам јас, ама на рати. Абе се ме боли. Ребра, бубрег, градниот кош. Ќе заспијам и се будам со болка, не можам никако да се наместам. Бебе само се бутка на десна страна. Не знам што толку и е удобно таму. И така, стани седни легни, прошетај. Ноќеска што врзував по 2 саати. А до крај??? и така ќе си се жалам.
Јас сум единствена со мариз и кукла која спие. Станувам само за во веце. Кај спијам ноќеска па и дење ми се спие. Саат два обавезно спијам и преку ден. Што спанка ќе бев. Немам проблем ни со стомакот. Не користам ни перници ништо. Така само на кревет и убаво ми е. Немам ни болки дури чудно ми е. Во првото тримесечје ме болеше стомак кичма сега не. Се наведнувам чистам немам мака.
Спијам и јас да не ме мислите. Јас па ни за мочкање не станувам. Си мочкам нормално до сега, не зачестено како кај повеќето.
Рано е за станување за мочкање . Кога ќе потпорасне бебуш и мешето, кога ќе почне да удира на бешика...тогаш ќе почнат полноќните журки. Се сеќавам кои акробации беа додека се свртам на страна, па да се поддигнам, па да станам...па цупа цупа додека отидам
Блазе си ви....Се зависи како е малото наместено. Мојава е цело време со главата доле, па ми тежи и ме боли и доле. Газот точно у ребра. И убаво се гледа коа се трти. Сега па овие неколку дена само тоа знае да го прави. Тесничко и станува па само се тегне. Него, смеам да мачкам од таа кремата со див костен и лозов лист мислам беше??? Природна мислам е, за опуштање??
Хаха и синко мој се трти со газот втора вечер без спиење а што убаво си спиев се шири на велико на десна страна нема шанси да спијам само мава и тоа да те здоболи
И јас спијам, ни за мочкање станвам, ни за ништо...евентуално од жешкото можи да се вртам лево, десно, да се подразбудвам, ама ништо страшно. Е вртењето ми е тешко сега 37+3 сум. Инаку кај 10-11 си заспивам и до сабајле. Некогаш и на ручек можи да дремнам. За спиење не можам ама ич да се пожалам ја преспав цела бременост
Ако сум на десна страна легната, се тркалам на лева, лека полека, па после одвај се исправам, ќе поседам малку за да ми се смири болката во колкови па како пингвин до вц за три капки. Да напоменам колку време ми треба да се стркалам на лева страна поготово ако ме боли лев колк И јас сега неспијам толку многу, помалецка ко бев гајле немав, се изнаспав тогаш. Назад ви е зимата
И јас сум 37+3 јас и за во вц и за вода станувам многу вода пијам јас пред да влезам во 9ти се изнаспав пред тоа ич не спиев
Jas vcera se mackav so luta mast na grbot zosto imav strasni bolki plakav duri i znam da sum premrznata ja prasav doktorkata dali smeam zosto i sum pracena operacija na ramoto pa pri promena na klimi imam bolki i taa mi kaza se sto e nadvoresno moze bilo da e luta ili obicna slobodno mackaj. Neznam za drugi ama mene taka mi kazaa
Несакат надвор, убо и е кај мама Ќе причекаме уште недела дена сега засега убо сме залегнати на десна страна, дури поскоквиме од удари
Јас терам веќе 30та нед, а за мочкање не станувам (мн ретко ако ме разбуди синко)... додека лежам се расонувам и сабајле не ми се моча, ама како што ке се исправам од кревет така натежнува бебушка и до веце со трчање па како и се фрлам на шољана.. а онаква ѕидна е, си викам да не попушти еден ден