Труднички муабети

Discussion in 'Бременост' started by meU, Jul 23, 2012.

1. mariz

mariz Форумски идол

2. stevemila

stevemila Форумски идол

Isto i jas ko tebe.Nemozam da podnesam da mi se vrtat doma.Minatat nedela dur lezev pak ovde,tie sredile posle krecenje.Se.mi e izmesteno doma.Koga si otidov nerva me utepa.Ama sega za banjanjeto na pocetok znam deka nema da sum vo sostojba i zatoa ne skokam.Ama stom zazdraveam ne mi treba nikoj.Nemam gajle,ne se plasam

3. kristina.k

kristina.k Форумски идол

Е за тоа воопшто да не се грижите, јас бебе не знаев да држам пред да се роди малиот, а и сега ако е многу мало туѓо не знам :D па многу природно ми беше се уште ко се роди, а и за бањање сама (со мм), и преслекување и се како секогаш да сум го правела тоа. Инстинкт за свое дете веднаш ќе проработи. ;)

Troi, mal.ecka, karibian and 4 others like this.
  4. Luna91

Luna91 Популарен член

Јас имав три прегледи со рака пред породување со пукнат водењак. Тие во сред контракции ми беа најужасни. Го молев докторот да причека да ми се стишат контракциите, ама не. Во болки најубаво се гледало. Но од овој аспект сега сама си бев крива зошто ми беше многу страв и бев стегната. Така да препорака до идните мами, да си бидете психички спремни на тоа и што поопуштени. Со сигурност болката ќе биде помала.
    Во однос на грижата за бебчето дома, воопшто да не се грижите. Инстинктот е чудо. Се ќе си знаете ко да имате исчувано по 3 бебиња претходно.

5. kukla21

kukla21 Мама Staff Member

Има корисни совети - да го "ушушкаш" за да не плаче, во вода ко ќе го ставиш ако плаче да му ставиш крпче за да осети дека не е само на голем простор. Ме бендиса видеово :)

Lexy10, Zaljubena111, Troi and 11 others like this.
  6. JoyJoy

JoyJoy Форумски идол

Јас со царски го бањав бебето сам од прв ден. Забораваш и на болка и на се кога треба нешто околу бебето да се направи. Со среќа.
    @kukla21 Видеово од претходниот пост е со поинакви совети отколку кај нас за бањање бебе без паднато папче. Кај нас советот е само со проточна вода значи без потопување во корито и со главчето го држите да гледа надолу и така го бањате. Штом падне папчето по два-три дена се бања со легнување во коритце.

mal.ecka, orhideea, Martka and 2 others like this.
  7. kukla21

За инстинктот - кога му велам на мм ќе знаеме ли да го гледаме ми вели мајмунката како знае :rofl: да не ја учи некој :rofl:

mal.ecka, ZAHRA, pile30 and 5 others like this.
  8. kukla21

Моите внуци од прв ден дома во коритце ги бањаа. Зошто кај нас би било поразлично од странство? Бебиња се и тие и тие :)

Troi, stevemila and Mari* like this.
  9. JoyJoy

JoyJoy Форумски идол

Не знам зошто. Мене во Ремедика така ми покажаа да го бањам, а и патронажната сестра кога дојде да го види бебето дома така ми кажа да го бањам. Кај нас патронажната дојде после неколку недели и ми рече за вас од приватните не се грижам толку затоа покасно доаѓам зашто вас во болница ве учат што и како, побитно ми е да одам одма кај породените во државна за да им кажам како да ги бањаат правилно бебињата и да не пијат боза за млеко за да не добијат габички. Јас си ги почитував тие совети.

fina erika and kukla21 like this.
  10. kukla21

И снаа ми во ремедика се пораѓаше, па во коритце бањаше.. Мене пострашно ми звучи бебе под чешма да ставам, отколку во коритце.
    Здравје :)

Troi, eli25, stevemila and 2 others like this.
  11. Snow white

Snow white Популарен член

Ионака мислам дека на почетокот нема да можи да се легни бебето или уште од одма можиш да го легниш да лежи јас една другарка ја гледав како го капеа бебето на два три пати начекав на почетокот само ја држеа над коритце и ја плакнеа а после ко ја начекав наредниот пат па си лежеше бебчето во коритце.. и мене ми е страв под чешма нема шанси ни да пробам а не таму да ја капам..:/

Skorpija25 likes this.
  12. kukla21

Не да го лежиш - да го држиш како оваа на видеото. За лежење здравје, ко ќе потпорасне.

stevemila likes this.
  13. wannaBeMomma

wannaBeMomma Форумски идол

Banjanje vo korito ama bebe vo race pod protocna voda dur ne padne papce. I ne pod cesma nego nekoj da istura voda :rofl:

14. Snow white

да да за исто велев и јас на почетокот и јас и велев на другаркава оти не го легниш ќе си ужива и таа рече ми рекоа да не лежи таму нз до колку време еве подолу има пост дека дури не му падни папукот ( или како се вика стручно) Ќе се снајдеме.. ајј ќе кажиш ти пред мене си :P

stevemila and kukla21 like this.
  15. fana

fana Форумски идол

Најточно!!! Ќе се снајдиме некако ќе учиме полека полека ние од бебето и бебето од нас :inlove:

mal.ecka, stevemila and kukla21 like this.
  16. SophiaBella

SophiaBella Популарен член

Потпишвам со две раце. Јас уште му немам сечено ноктиња од страв :worried:
    Шо се однесва до помошта во првите денови за тие шо се двоумат, мој совет не ви треба никаква помош. Нема подобро од сами да си фатите ред. Јас побарав од страв дека нема да можам да функционирам на почеток и се зафркнав. Сега морам да ги трпам секој ден со коментари апсолутно за се и плус да ми тупат мозок со ужасните бабини деветини. Нема поарно од сам.

17. kukla21

Проточна вода е чешма :) Сум ги гледала како ги бањаат по болницине, ама имаат и чешми што се убаво одделени од ѕидот и баш за тоа се згодни.

wannaBeMomma and stevemila like this.
  18. Snow white

Битно ние ги искапивме и ноктина му пресековме ги пресоблековме ги наранивме ги заспавме уште да ги родиме сега и таман :P

19. kukla21

Убаво кажано :rofl::rofl:

mal.ecka, fana and Snow white like this.
  20. girl-miri

girl-miri Форумски идол

Denes kontrola i vidovme srcence:l:tolku malo malo a vekecuka so nas:l:se nadevam gospod ke ni dozvoli da go imame vo pregratka.

Bremenosta mi e na rizik:(koga leziv cela nedela vo bolnica placentata si dojdeEmalce na mesto,eve me nekolku dena doma i pak se odlepila malce:(
    tesko e mnogu tesko....

Site znat da mi kazat lele pa sama si doma,odmoraj ostavi neredot niz doma:(ostaviv se ama kako da ja ostavam cerka bez jadejne?!..
    Koj ke ni podgotvi i postavi da jademe?.;(

Minuvam niz tezok period ma iskreno edinstveno sto sakam e ova malo da uspee:l:
    8+

So lesno na site:inlove:

ludoto19, ma4e1311, mal.ecka and 14 others like this.