Не зборувајте предвреме за тоа дали ќе ви треба помош. И јас така викав, ама после со рана долу, со отечени гради и 40 температура неизбежно беше да имам некој покрај себе. Првата недела имав помош од свеки во поглед бањање, средување алишта, принесување јадење за мене. После недела дена си превземам сама и ја ограничуваме помошта од страна за да го ограничам и мешањето и коментарите. Ма да она разбрана жена си е. На почеток почна нешто да кажува по старски и убаво и објаснив дека ќе си го гледам детето по мој правила и толку беше од мешањето.
Не дај боже да осетиш какво е во државна болница.Мило ми е што си имала такво добро искуство. Јас сум рекла моја нога таму нема да стапне никогаш повеќе. Ова за мене си важи. Да не зборувам за минатото ме боли тоа ама тоа е реалноста. Не го препорачувам моето лошо искуство никому. Да не повторувам повторно исти работи . Само немој да ме убедуваш дека таму е розево, барем јас не мислам така и за жал на моја кожа си осетив. Камо да имаше некој да ми зборува вака веднаш ќе реагирав ама тоа е. Кој сака да слушне нека слушне.
Се слагам @Luna91, сигурна сум дека никој не сака да му се шетаат баби по дома и да му солат памет, ама не знаеме додека не ги донесеме на свет малите суштества дали и колку ќе ни треба помош. Мислам дека некогаш и за некои работи и корисно е да се послуша постар (не зборувам за бабини даветини), ама еве мајка ми ми раскажува често за нејзиното искуство со мене и брат ми, и ми е навистина од корист, зошто сама не гледала, немало кој да и помага. Убаво е да се чуе туѓото искуство, сепак мајките и свекрвите родиле и исчувале повеќе деца, така што сигурно знаат нешто. Плус, што велиш, можеби ќе оди тешко опоравувањето и помош ќе биде неизбежна. Конкретно во мојот случај, свекрва ми живее под нас, така што секако ќе ми биде од корист да е во близина за што и да затреба. И да се снаоѓам супер со малата, сепак ќе ми биде од корист да ми направи ручек некогаш, на пример, или да ми помогне да средам по дома и сл. Фала му на Господ што ја имам таа слобода со неа да и кажам дали ми треба помош или не, и дали ќе ја послушам или ќе терам по мое, буквално исто како со мајка ми. Разбирачката е клучна во вакви случаи. За жал, има и неразбрани старци, и тоа ми е јасно, така што секој со своето, на крајот од денот
Tocno taka.Jas ne ziveam so svekrva.Sami sme so maz mi.Eve 9meseci veke,edna nedela gotvi taa edna majka mi.Se dogovaraat.Mi pomagaat maksimalno.E sega nie mladite so izigravame seznajki a ustvari na pocetok sekako treba pomos,koj so saka neka kaze ke kaze zainat.Rado bi gledale videa i bi citale po net(da se poqkzeme deka ne ni trebaat)negoli da dozvolime pomos.Zatoa jas od taa strana za posle poragaj ne se bunam.Znam deka ke mi trebaat.Od sega znaat deka babini devetini kaj mene ne palat i rekla kazali.I znam deka nema da imam problem tuku samo pomos
Секој доволно си се познава за да знае како ќе реагира. За јадење ќе се снајдеме - ќе купи мм нешто, ќе зготви он. Мене мм многу ми помага, не сум исчистила ништо по дома откако сум бремена. Ми рекоа без физичка активност и он се работи. Кога ќе дојде бебе знам дека пак се ќе помага. Предност е што работи од дома, па секогаш ми е достапен за било што. Не би можела да излезам на крај со мајка ми или свекрва ми по дома 10-12ч. Искрено си кажувам.
Od iskustvo, pomos ke vi treba nekoj da vi spremi i prinese hrana. Za se drugo ke mozete sami so mazite sekako. Jas go nemav toa iako bevme vo zaednica tie nekolku meseci..
Sigirno nema da sedat po cel den se znae pomosta.Ako nemozam da si ja izbanjam da ja sredat tie.Jas bi da jadam zgotveno negoli kupeno.I mene mi.pomaga maz mi.No zenska raka si e zenska a maska maska.Taka da mene mi e ubavo so mi pomagaat.Da ne pomagaat ke vikame ne gi interesira ,kakvi svekrvi se.Inace po cel den vrtkanje doma nesakam ni jas.Ni majka mi a kamoli svekrva mi
Со првите две само одмагање сум имала од бабите ,а не помагање ,посебно дека живееме со свекрва и свекор во заедница ЛОШО е , свекрва ни памперс не знае како се мести ,а за бабини деветини е прва ,не го пропушта тоа а свекор многу повеќе ми помага со децата ,како да ги чита се знае , исто и маж ми чистење ,машина да пушта па и да пружи се ми помага , посебно со првото детенце во бременоста не смеев до 4 ипол месец да мрднам од кревет и до веце само Сега за трето здравје Боже никаква помош не сакам ни од бабите ,само нервози ми ствараат ,само мажми и двете дечиња ми се потребни
Додека ја имам мајка ми од ништо не се плашам. Сите околни бебиња она ги жугнува. Се надевам само дел од храброста да и имам наследено. Со свекрва ми сум слободна. Не можам да се пожалам и од неа. Можам и имам слобода да и кажам што ми смета, а да не се налути. И јас прифаќам совет, се разбира. Маж ми е периодичен , сега се труди да биде повеќе дома. Па си ги превзеде и домашните обврски. Ама кога не е дома со денови тогаш помош од мајките ми е потребна. Само здравје.
Ве молам за совет .. сабајлево станав со болка во грло ме гребе црвено е ме тера да кашлам .. нос ми се затнува и ми тече повремено и осекам како секрет да ми се слева од нос кон плуќа ...чаре некое за брзо опоравување ?
Aj da ve isvestam edna ubava vest iako ne e moze za ovde.Mile Kuzmanovski stana tatko.Mu se rodi tretata kerkicka Eva.Sopruga mu e na maz mi bratucedkata.Ovde mi bese cimerka.Samo so se porodi so carski.
Какво искуство имате со Драмина таблети за патување или некој други што ги има во Мк дозволени во бременост...Секако ќе ја прашам матичната но ме интересира ваши искуства.Лесно сум патувала секогаш но сега прв пат ќе патувам откако сум бремена и ко да ми фуфка.Зошто на почетокот имав мака низ град па незнам како би издржала малце подалеку.Пат околу 3ч.Јас и со низок притисок сум и од тоа стравувам највеќе за повраќање не верувам...
И јас сакам ваков маж како твојов,мислам малку претерувате сите тука на секој и те како му е од помош блиско лице,не сум сега бремена ама знам кога го изгубив бебето дека не сакав да бидам сама сакав да разговарам со сите, ќе ви треба помош околу бебињата ЈАС НЕ НИ ЗНАЕВ ДЕКА СЕ ПРЕЖЕНИЛ нека му е со среќа детенцето
Како што реков - секој си се знае себеси и како би реагирал. Само сум искрена дека ќе ме живцира мотање по дома.
Да знаеш дека тоа е потешко и од самиот пораѓај барем кај мене. Дење спие нема гајле ама за тоа ноќе си седиме си плачеме... си викам дали сум добра мајка? Кај мене првите 3 дена ја бањаше свекрва ми се препоти првиот пат после она мораше да оди и дојде мајка ми. Се спремаме за бањање и мајка ми вика јас неможам. Ми се тресат рацете. Си викам што бе ова не е голема филозофија. И ставив тетра на папчето си ја земав полека си ја избањав ни да плаче ни ништо. Од тогаш си ја бањам јас.
Така е. И мојава да беше досадна би ја елиминирала. Џабе физичка помош кога психички си оптеретена, посебно после породување. Ете пример мм има баба т. Е прабаба на ќерка ми на возраст од 70тина години. Ете разбирам мерак си дочекала правунуче сака да го гледа, ама претера со коментари за се и сешто. Ладно и е, ,урочено е (а бебе ќути глас не пушта) зошто не ја држиш во раце (а моја одлука е кога си е мирна да не ја тегнам во раце многу), зошто сум излегувала пред 40 дена бла бла. Убаво мм и кажа дека тоа е наше дете и ние одлучуваме. Ма какви, си продолжува по нејзино. И фино лепо си ограничивме контакт со неа. Си осети ама ич не ми е гајле. Мирна глава.
Спиј си и ти преку ден со бебе, јас користев понекогаш кога спие бебе, тогаш и јас.. а и дека бев многу анемична ме буташе на спиење цело време. Некогаш со бебе во раце седната задремував, ми паѓаше глава Но иако потешки тие први денови, мене ми беа најубави