Девојки, нова сум, само што дознав дека сум бремена Сакав консултација со вас: бидејки правев тест во една лабораторија каде не даваат вредности за Бета, туку само кажуваат дали е позитивен или не, гинекологот се мислеше па ми рече дека не мора Бета, да чекам 7 недела за срцева реакција. Дали е во ред? Прв пат ми е не знам
Zdravo mamicki edno prasanje kolku eI normalen pritisok kaj bremeni zeni? Pred nekoj den mipa bese 110 so90 a denes mi e 120 so 80 Da normalno e ne se sekiraj uzivkaj si vo 7nedela keI'm si go slusnes srcenceto
Стандардна процедура е да закажат термин кај 6-7 недела. Притисоков делува одлично, сеедно трудница или не. Секој организам е посебен. За мене е нормално 90-60 на пример, сеедно трудна или не. Доколку немаш отстапки од притисокот кој си го имала предходно и немаш мака би требало да е супер.
Здраво мешиња, и јас сакав за притисокот да прашам јас сум константно со висок притисок и до 185 ми се има качено но пред бременоста сега за сега се држи до 120 некогаш 130, се плашам дека наеднаш ке се качи. Сега за дега не земам ништо за притисокот и докторот ми рече се додека не се покачи нема терапија.
Па сепак сама треба да одлучиш За бабица подобро е порано да почнеш да бараш,многу е тешко да дојдеш до термин (барем кај мене беше така) А за болница си ја одбрав најблиската што е Имав еден преглед само во 9ти месец таму и си одиш кога ке дојде време Или недај боже ако започне предвреме ти даваат упат за болница кај што има детска клиника
Јави се во здравствената каса, ќе ти пратат по пошта листа со имињата и контакт на сите бабици во твојата околина и почни да им се јавуваш. Кај една ќе се погоди. Болниците имаат отворен ден за посета. На интернет страната од најблиските види кој ден во неделата/месецот е тоа и ќе можеш да ги посетиш. Прават мини тура низ болницата, породилна сала, соби...и одговараат на сите прашања. Најчесто се без термин ваквите посети. Кога ќе се одлучиш за една од нив ќе почекаш до 36 недела кога повторно ќе ја посетиш. Ќе ги носиш мајчината книшка, здравствената карта, ќе пополниш некои формулари... Кога ќе дојде големиот ден, заедно со истите документи, едноставно ќе им отидеш на врата.
Мери го редовно, ако почне да ти се качува си има терапија ама ако не оди над 140 / 90 тогаш нема потреба. Работата е да се контролира а ако се качи еднаш, ништо страшно
Misl Mislam deka i da ne mozes da najdes babica ke ti pratat od bolnicata kade sto ke se poragas. Jas go prasuvav istoto bidejki jas sum vo malo mesto vo Germanija gradot se vika Versmold i mi rekoa da ne se grizam koga ke otidam vo bolnica za da se prijavam za poragaj od tamu ke mi pratat babica. E sega iskreno ne znam kako ke odi toa i jas sum uplasena bidejki sme samo so mm ovde i me faka strav ne tolku za poragaj poveke dali ke se snajdam okolku kerkickata.
Шкорпија мене од болница само картички ми понудија, но никој не ми прати дома бабица. Првиот пат си најдов, вториот пат свесно не побарав и немав. Кога им кажав немам ми понудија листа за да се јавувам сама и да си барам... ама не рекоа дека ќе ми пратат.
Фала @Mari* ,@danichap I @S*K*O*R*P*I*A секако планирам да побарам предходно бабица. И јас сум сама тука со мм и незнам дали ке може мајка ми или свекрва ми дае дојде. Ме исплаши докторката дека требало да најдам веке 6 месец сум. Сакам и на часови да одам ако најдам но проблемот е што наредните две недели не сум тука па да не е предоцна, а и вака потрагата изгледа комплицирана, читав критики на нет и се изгубив.
@Chantal јас листа на бабици добив од матичниот Со првото се јавувив кај сите и до една беа презафатени Кога добив болки и заминав во болница една сама ми се понуди и сега истата ке ја имам и за ова бебе Искрено кај мене идеше редовно до 6 недели и многу ми беше од помош,ама како ке ти се погоди овде
Женски мене ме задржаа, прво ко божем 4 прста со ептен слаби болки , а сеа па испадна 2 а јас иам јаки болки. Некако само на неправилни интервали и јачина...ко за беља и повраќав. И така малце хаос, а ми се спие плаче, неможам од болки и хрчење