Добро вечер мешиња ..едно прашање ме мачи ..читам тука тврд стомак , камен стомак . Јас сум 28 недела со близнаци и стомакот ми е тврд мекичко ми е горе кај желудникот . Осекам притисок кога ми се појавуваат џумки на стомакот ( ваљда главчиња или газиња ) и сега почнаа болки ако лежам на една страна да не можам да се свртам на друга едвај се исправам станувсм и седам во полулегната положба . И при движење осеќам болка притисок . Цервиксот ми беше 25 мм пред 3 недели утре сум пак на преглед и искрено страв ме фаќа дека нема да успеам да влезам ни во 8 месец а камоли 9 . А плус ситуацијава со ГАК уште толку ме плаши
Да веќе се одлучив за приватна, за Ремедика. Инаку отидов во Ремедика и докторов ми го бара цтгто од Чаир зашто кажав искрено што и како е.. го гледа и вика ајдееее што е ова бе нецелосно цтг, едно ливче мало само и на него само откуцаи на срцето... направив ново цтг таму и имав 4 мали контракции. Пак ми закажаа во сабота контрола. Имав и вагинален преглед, ехо... и тоа што ми рекоа повеќе вода во Чаир нема врска, нормално е се за таа недела што сум.. освен бебе 3513г што одговара за 39+2, но голема сум јас и големо ми беше и првото бебче. За Гак ми рекоа сепак без врски никако, а ги немам и затоа приватна сепак. Едно не сфатив само при вагиналниот преглед, ми рече дека ја напипува матката и дека еден прст нешто (не дека сум отворена), туку нешто друго. Но толку ме болеше глава од плачење што не разбрав баш...
I mene taka mi kazaa.Eden prst opiplivo.Toa znaci je pocnes da se otvaras.Osekam uste malku ke se jade mekici.So sreka i so lesno Eli so vrski bev veke koga dojde momentot za raganje.Kogs mi kazaa otvorena 5,6prsti i deka e rano za raganje.Kazav deka sum za carski i koga vidov kako reagiraat togas se obrativ za pomos.I vo rok za 10min me kacija vo predrodilna.Inaku i prethodno edna nedela pred porpgaj lezev na patoloska.Osven so imam dr koj e od Str druga vrska nemav.No Dr mi dojde samo na poseta,nisto drugo
Ееее тоа рече изглеа, еден прст опипливо а вагиналниот во споредба со Чаир со првото... абе иииич не болеше, ниту незгодна болка, ништо... Колку време од тоа се отвори ти? Инаку како камен да носам, многу ми е спуштен стомаков и скаменет често... во скут ми е кога седам
Одлично што си се решила за ремедика, барем ќе те третираат како човек.што ти рече за контракциите, јас веќе ги имам и сум загрижена. Вагинален преглед уште не сум имала, те болеше ли?кој доктор те прегледуваше?
Posle eden den.Vo Str vo Cetvrrokot.mi akza dr eden prst opiplivo.Petok me primija na patoloska.Vecerta bev otvorena 2,3 a vo sabotata sabajleto vo 6 veke bev 5,6prsti.Istiot den se porodiv.Carski ama.Gotova si tiKoj ke te poraga vo Remedika,dobar e Petanovski ako uste nemas odbrano
По тоа што го видов и јас во вторникот на ГАК решив што поскоро да земам кредит за приватно. На телевизија ништо не кажуваат кријат се.
Вагиналниот преглед искрено ич не ме болеше За контракциите рече нормално е матката да си реагира така во оваа недела, но не се вистински си знаеш ми рече чим веќе си поминала низ ова, еве и не се на ист интервал нормално е, се припрема матката... Инаку др. Јане Стојковски, но сеуште не сум запознаена како оди во Ремедика, незнам дали тој што ме следи би дошол кога ке дојде време за раѓање ако не е на смена или пак ке ме пораѓа тој што е на смена, незнам како оди тоа.. во сабота ке прашам, а ако некој знае од тука нека каже Сум била веќе кај овој доктор и порано, вака добар изгледа...
Јане е фин доктор јас сум била кога бил дежурен кога се жалев на болки а и пред многу години на преглед. Сестра ми ја породи Симонида Котларова во Ремедика беше презадоволна сестра ми и специјално си ја бараше и таа ја следеше и таа ја породи...Исто Ефремовски е стар и искусен доктор и тој многу го бараат за породување.Петановски исто... Но што викам приватно си е приватно...кој и да те породи ќе си задоволна зошто сите се стручни,фини и професионалци а и плус си плаќаш и добиваш стварно третман на ниво...Со лесно да си се олесниш
Здраво мешиња, сте развиле тема за врски во болница. Јас ќе кажам за мене, јас бев со врски и тоа јаки( братучед ми е доктор гинеколог во охридската болница), да немав врски ќе беше тешко мене, тие што немаа врски ги третираа никако. Јас отидов вечерта со болки, утрото прва ме зедоа за царски не се отварав, и покрај провокацијата. Здравје боже, со господ напред, со истиот тим ќе одам и оваа бременост. Прегледите ги вршам приватно кај најдобриот Др.Љушев, во Охрид тој е најдобар. Плаќам секој преглед 1000, за скрининг мислам дека наплаќаше 2000, на 16 точно ќе знам. Се извинувам на долгиот пост.
Извини ти погрешно ме протолкува јас не реков да му пикнеш пари туку кажав каков е докторот а ти божем незнаеш како функционира нашево здравство.И кога дома ти е хаос јкако да паднала бомба се чудиш од каде да фатиш е така ти е тоа во нашево здравство ќе настане хаос а никој незнае од која страна да го среди.
За тоа што си отворена не мора ништо да значи. Моја пријателка со еден прст отворена и ретки слаби контракции тераше цела недела. После тоа уште пет дена со пет прста и на крај се породи. Јас на пр. Со еден прст се породив за 3саати, ама кај мене контракциите одеа над 100 и ми пукна водењак. Се е индивидуално. Инаку за ефремовски мене му рекоа дека доаѓа за пораѓај во било кое време, ама не можам да кажам со сигурност зошто јас кога се пораѓав си беше на смена. Кога се одлучував мене ми ги препорачаа Ефремовски и Јане. Ајде само опуштено и чекаме да се радуваме за мочлата со тебе.
Не рече дека сум отворена... ваљда уште прст до отварање имам, така некако разбрав. Рече матката си е надоле ја пипкам, кога ме гледаше на ехо скроз до доле морав да се соблечам за главчето да го види... убаво доле си беше а знам дека нема правило... но битно ке биде за брзо и без стресови Незнам зашто ме фаќаат тахикардии, седам и 128 пулс сега измерив... а опуштена сум, некако ме гуши нешто.. неколку дена вака. Притисокот мерев сега добар ми е, да не отишло железото надоле.. 11 ми беше последен пат и Јане вчера рече да земам нешто да пијам, зашто влече бебе и сега на крај треба да пазам да не падне уште.. а матичната не ми даде ништо тогаш, рече нема потреба. Но земав сируп вчера и почнав да пијам
Во ремедика се добри Ефремов а Кптларова ми ја правеше киретажата првиот пар MARIZ искрено сум изненадена и згозена од Георгиев ми го скрши филмов за него.Мило ми е што се завршила работава во Ремедика
@mariz мамичке блиску си, наскоро ќе се гушкате Со лесно само, ти посакувам што побрзо и побезболно да поминеш, и во добри раце си во Ремедика, ич да не се секираш Јас во Систина одам кај Гордана Петровска, таму затерав од првиот скрининг и таму продолжив, баш кај неа, зашто е голем стручњак и ми влева доверба, ми се допаѓа пристапот. Знам и искуство од блиска личност која баш Гордана ја пораѓала, презадоволна е, а и сите што ги знам што биле кај неа. Јас од старт бев решена дека нема теорија да се пораѓам во државна или чаир, така што опциите ми беа Систина и Ремедика, ама ете, за Систина се одлучив. Од мои блиски имам слушано безброј позитивни искуства и за двете болници, а и матичната ми ги препорача тие две за пораѓај. Инаку, мешко си расте, бебе мрда, клоца се посилно и посилно секој ден Имам болки во грбот и кичмата, си ги имам уште од почеток , а и приметувам дека потешко станувам и седнувам и не можам да спијам убаво, не можам никако да се наместам, те ме боли десно нешто, те лево, те на средина... Мајка ми ми рече ко пингвин сум одела, и ми се утепа од смеење Ваљда телото си се прилагодува на стомакот и тежината, па си зазема удобни позиции за одење/седење/лежење. Следниов преглед ќе ја прашам докторката зошто осеќам болки ниско долу, како менструални. Баш како на почетокот ми се. Си мислам да не се лажни контракции, така ќе ме фатат, па ќе престанат, па со саати ништо, па после пак и така. Не се постојани, и не се секој ден. Кој да знае, прв пат ми е И така мамички. Имајте убав ден и убав викенд
Еве ќе те цитирам, тоа се твои зборови, ништо грешно не сум протолкувала: Сѐ додека самите си го правиме ова, нема да имаме нормално здравство. Мене ми е многу јасно какво е, но за да не биде вакво мора да тргнеме од себе.
Немам намера да се натегам со тебе што е правило а што не е а секој за да земе здраво бебе во рака и те како ќе му плати на некој доктор зборам за поединци а ти ако не сакаш да дадеш тоа е твој проблем па јас и ти ли ќе го оправиме здравствово ма од вас човек ништо да не пише одма да се напаѓало ти ако несакаш да даваш не давај твој проблем има кој сака и ќе даде
Posle 10godisna borba za dete,ako bev vo situacija da dadam...ke dadev i toa kako.Posledniot denar ako bese potrebno.Pa makar utre da nemav i za leb,samo deteto da mi se rodi zivo i zdravo.Jas ke ja sreduvam drzavata i zdravstvoto po cena na zivotot na moeto dete,malo sutra.Pa i posle poroduvanje toa so malata,se ke dadev bas se.Vo tie momenti da mzoea parite nesto da smenat se ke bese polesno,ama nemozea.Tuku Gospod e golem i ni pomogna i mene i na malata.Koj ne pominal ne znae i ne veruva na makata.