Те сфаќам многу добро бидејќи бев во идентична ситуација. Чекањето беше и за мене премногу стресно...триста мисли ми минеа низ глава. Затоа го споделив сопственото искуство, дека два пати беше до саат точно но еднаш ми одлижуваа неколку пати. И најважното, дека нема никаква врска со резултатите чекањето. Дека ни во самата лаборатоторија не знаат некогаш да проценат точен ден, а не оној кој ни ја зел крвта или со кого имаме договор. На вториот скрининг, кој беше кај Димчев, го прашав за овој скрининг на срце, ми рече нема потреба. Така да не е задолжителен.
Не е задолжителен, петровска и двата пати ми рече дека е се ок ама како сакам. Јас отидов. Плус кога ќе се породиш автоматски Драшко ќе му направи ехо на срце на бебето бесплатно и нема да има потреба да се замараш дали е направено, па да им кажеш да го направат итн.
@BoaVista јас прво го направив вториот скриниг,па по 2-3 недели ми закажаа за ехокардиограм(така мислам дека се викаше прегледот за срцето на бебето).Јас мислам дека не е лошо да си го направиш,многу краток е прегледот нецели 2 мин.Лесна бременост
На вториот скрининг го гледаат и срцето, и ако е се во ред нема потреба да одиш кај Драшко. Мене д-р ми рече дека се е во ред, ама ако сакаш можеш да одиш и кај кардиологот. Не погрешив што отидов, преубаво ми објасни докторот се.... инаку Димчев пораѓа без грижи, минатата недела се породи една другарка кај него.
Еве и @kristina.k нека кажи нејзиниот преглед колку траеше.Во ист ден,иста докторка и во истата болница го правевме ехокардиограмот двете.Прегледот не траеше повеќе од 2 мин. гарантирам
@m.i.g @wannaBeMomma да, да многу брзо траеше прегледот, 2-3 минути, само срцето го гледа подетално и толку.
Докторката што го прави тој преглед во Плодност (таа од струга што доаѓа), нема споредба со Драшко. (Јас не правев посебно ехо за срцето во бременоста туку откако се роди малата и правевме ехо на срце, но мислам дека го гледаат скоро истото) Бевме и во Плодност и Систина. Прегледот во Плодност ни траеше нецели 5 минути, а во Систина околу 20. Тоа што ни го кажаја во Плодност не беше ни четвртина од тоа што ни објасна Драшко. Секоја чест за човекот. @BoaVista доколку ти следува гратис преглед после пораѓај мислам дека нема потреба да правиш сега.
@kiki_riki а дали истото ти го кажаа на двете места? Јас иако кратко траеше во бременоста скринингот на срце, задоволна сум, се детално ми кажа што гледа и како треба да е. Не зажалив што го направив прегледот, иако и на втор скрининг се гледаше срцето, сепак докторката е специјалист.
Девојки фала на одговорите Мене сега неделава Димчев ми закажа скрининг, тој редовниот што е во 22 недела, па затоа се збунив дека не ми спомена за посебен преглед на срце, а дека од друг град одам мислев ако е задолжителен да закажам и за тој во ист ден за да не се малтретирам после пак. Јас досега сум многу задоволна од Димчев, секој преглед од 12 недела па наваму детално ги гледа секој орган поединечно, контурите на срценцето, објаснува убаво, детално и не е паничар, тоа ми е најбитно, дека ја сум голема паничарка по природа
Се согласувам со @wannaBeMomma - прегледот е далеку повеќе од 2 мин, а Драшко баш убаво објаснува. Со тоа што ќе се направи овој преглед, по породување следува бесплатно ехо на срценце на бебето ако пораѓајот е во Систина.
@kristina.k Истото ми го кажаа јас бев за др проблем. Докторката од плодност само виде ми рече да постои проблемот но не е страшно. Подетални информации не ми кажа иако ја прашав. Рече само контрола за три медеци кај неа во Струга. Искрено за парите кои ги платив требаше и тоа како да објасни. Додека пак во систина Драшко како што гледаше чекор по чекор ми објаснуваше, детално на ехо што е како е. На секое прашање ми објасни и ми даде одговор. Исто така на ехо ја гледаше и поврзаноста на срцето со другите органи.
За Хармони тестот и тие сл, мене ми кажаа дека ако излезе позитивен пак препорачувале амниоцинтеза, затоа и не се нафатив на тоа, ем скапо ем ако треба пак да ме боцкаат ..... го истрпев стравот и си направив амнио. Ме убија киселини девојкииии, ништо живо не помага и си кркам рупурути кога не можам да издржам
Јас не го направив овој преглед, по природа и јас сум паничарка ама верував на докторот што ми го правеше скринингот а и бидејки лежев не можев да се шеткам наваму натаму. По порагајот му е направено ехо на срценцео сега гледам во книшката, дали направиле превид или што не знам ама направено му е исто во систина водев бременост и се породив. @BoaVista
А доби извештај и ехо счики од прегледот? Драшко дојде ми кажа дека направил и објасни дека се е ок и дека има оставено извештај да си го земам кога ќе си одам
Извештај да, заедно со ехото на мозочето што му правеа двата извештаи заедно, слики нема ни од едното ни од другото. И во книшката е заведено дека е направен кардиолошки преглед.
Мешковци имам ужасна болка кај листот на десната нога Неможам да одам колку ме боли Нормално е? Магнезиум ке помогне или?