Труднички муабети

Дискусија во 'Бременост' започната од meU, 23 јули 2012.

1. nene88

nene88 Популарен член

Се зачлени на:
    2 февруари 2012
    Пораки:
    448
    Допаѓања:
    502
    Мешиња, јас сум 18та недела и ич не сум поправена... секаде читам дека треба да сум качила бар 3-4 кила, а јас едвај 1, и за тоа зависи каде се мерам. Прва бременост ми е, а и така сум си малечка :) само едно раче меше ми се познава :)

2. Engaged

Engaged Активен член

Се зачлени на:
    30 мај 2013
    Пораки:
    60
    Допаѓања:
    10

Нема што да се размислува...Нормално дека нема да запалам цигара, само што признавам дека ми е тешко да се откажам. Но, тоа не значи дека ќе продолжам да пушам.
    Нема шанси!

3. mona22

mona22 Популарен член

Се зачлени на:
    20 јуни 2010
    Пораки:
    686
    Допаѓања:
    1.860
    ич не се грижи и јас кога бев 18та недела бев 1кг поправена еве сега сум 25та и сум 3 кг поправена и тоа само во мешето

4. Engaged

Engaged Активен член

Се зачлени на:
    30 мај 2013
    Пораки:
    60
    Допаѓања:
    10

Признавам дека ми се пуши, што викаш ти дури и повеќе од порано, ама атер бебулево ќе морам да се привикнам на новонастанатата ситуација. Затоа што , тоа што јас се трујам е лично мој избор, но бебето не избрало јас да го трујам него.

На captivating му/ѝ се допаѓа ова.
  5. ddevojce

ddevojce Популарен член

Се зачлени на:
    25 јуни 2013
    Пораки:
    3.492
    Допаѓања:
    4.549
    така е драги мои.. без труење... само природно и свежо :nod: нема да е лошо една голтка пивце хахахах вака на зегата да не разлади :D

На Engaged му/ѝ се допаѓа ова.
  6. mace31

mace31 Истакнат член

Се зачлени на:
    8 јули 2013
    Пораки:
    184
    Допаѓања:
    59
    а пивце едно мозе ли да се пие?јас порано по некогаш кога ке одевме со маз ми на вечера си пиев по едно пивце а сега ми викаат дека несмеем

7. Engaged

Engaged Активен член

Се зачлени на:
    30 мај 2013
    Пораки:
    60
    Допаѓања:
    10
    :lol: Ја знам да се напијам по пола чашка пивце. До сега два пати ми се случило...

8. mace31

mace31 Истакнат член

Се зачлени на:
    8 јули 2013
    Пораки:
    184
    Допаѓања:
    59
    а јас сум 9 недела и сум поправена 2кг,незнам сто ке правам до 9 ти месец,мн м се јаде имам мн апетит :lol:

9. ddevojce

ddevojce Популарен член

Се зачлени на:
    25 јуни 2013
    Пораки:
    3.492
    Допаѓања:
    4.549
    еми шо знам дали може.... пивото е добро за бубрезите :D неколку голтки нема да штети сигурно чисто... од стрв да си пробаме... е колку има шо пијат.... јас пред да дознаам дека сум бремена со колешката од работа се напивме доста добро коњаче така си бевме зберени...а сега немам ништо пробано.. не дека сум којзнае каков пијач ама ете некни имаше дома пиво ама кој да се напие...

10. zalosna

zalosna Форумски идол

Се зачлени на:
    29 декември 2011
    Пораки:
    4.742
    Допаѓања:
    78.095
    смејш по една чаша пиво на ден нее забрането и нее ништо штетно

11. captivating

captivating Истакнат член

Се зачлени на:
    10 јули 2013
    Пораки:
    865
    Допаѓања:
    476
    Секоја чест за сите што сте се одкажале и се обидувата да се откажете од цигарите заради вашето бебе :up:
    Ме радува тоа што уште има мајки кои го сваќаат ова сериозно, а не да викаат дека тоа се глупости.
    Изговори како [*]мајка ми пушела кога била трудна со мене, па што ми фали мене денес* ми се одвратни.
    Имам гледано што се случува со белите дробови на бебето кога мајката пуши.
    Нивото на никотин е на пола, но за бебче тоа е високо опасна зона.

Иначе за алкохол имам некои ми викаат ок е, некои викаат не треба да пијам.
    Јас решив да не пијам (а како ми се пие пивце на ова жешко време, обично овој период имам цела полица со пиво во фиржидер :lol: ).
    Не за друго шубе ми е. Ако постои и најмала шанса да му наштете на бебето не ми треба
    А пред да дознаам дека сум трудна (па мајко му стара само што се омажив, од каде да знам дека од прв пат ќе се фати :lol: ) си пиев, славев што се омажив. Вино, вотка,ракија...

На Jagoda123 и zalosna им се допаѓа ова.
  12. zalosna

zalosna Форумски идол

Се зачлени на:
    29 декември 2011
    Пораки:
    4.742
    Допаѓања:
    78.095
    :) не чини вотка,ракија а пивце по 1 чашка не мора секоја ден ама и можи пошто нее штетно (добро е за бебчето и за градите за млекцето што се спрема).многу ми се бендиса коментаров за цигарите :!:

13. Jagoda123

Jagoda123 Популарен член

Се зачлени на:
    26 април 2012
    Пораки:
    2.467
    Допаѓања:
    11.107
    Мојот организам сам почна да одбива многу работи.
    Јас не сум пушач, но верувам дека и да бев немаше да пушам. Димот од цигарите СТРАШНО почна да ми пречи.
    Почнувам да се гушам, да ме облева ладна пот кога сум во близина на пушач.

Кафе сакав да си пијам по едно на ден, но дури и за тоа едно се консултирав со гинекологот. Ми одобри, едно не штетело.
    Неколку дена си го пиев утринското кафе, потоа почна да ми се гади од него, а сега веќе почна да ми се гади и од миризбата.

Со алкохолот се збогував уште кога дознав дека сум бремена.
    Пред тоа на ручек задолжително по една чашка ракија си пиев. Обожавам пиво, поготово кога јадењето ми е вкусно, но и на пивото и на ракијата заборавив.

Иако во многу мал процент, пивото сепак содржи алкохол, а на интернет прочитав дека бебињата алкохолот и никотинот од цигарите го чувствуваат 3 пати повеќе од нас.
    Така што, една чашка за вас = три за вашето бебе, една цигара за вас = три за бебето.

Ако не морате, немојте!

Можеби (не можеби, туку сигурно) сеуште некои работи кои се штетни ги внесувам во организмот, но ако дознаам дека штетат одма ќе ги баталам.

Треба да одбереме да се лишиме од одредени лични задоволства, во корист на нашите најмили.

14. ecapereca

ecapereca Истакнат член

Се зачлени на:
    12 септември 2012
    Пораки:
    636
    Допаѓања:
    474
    А што викате за мајонезот, обожавам мајонез. Нели дека е нездраво таква храна :$

15. Jagoda123

Jagoda123 Популарен член

Се зачлени на:
    26 април 2012
    Пораки:
    2.467
    Допаѓања:
    11.107
    Ецапереца можеш, но само ако јадеш дома. Надвор е ризичо, сепак лето е.
    На овие температури треба да избегнуваме да јадеме мајонез, домати, павлака и слични додатоци од сендвичариве, на топлово многу брзо се расипуваат.
    Дома си го чуваме мајонезот во фрижидер, внимаваме на рокот и нема простор за грижи.

16. ddevojce

ddevojce Популарен член

Се зачлени на:
    25 јуни 2013
    Пораки:
    3.492
    Допаѓања:
    4.549
    охохоо штотуку се напив само три мали голтки пивце шо арно ми дојде за прв пат во бременоста ... сепак за мене има млеко а за другите пиво :D инаку мајонез салами габи избегавам да јадам надвор дома си јадам јас многу внимавав на рокови и пред тоа а сега уште повеќе....јас идам на корзо да се сеткам и ќе си купам пет топки сладолед гооооооооолееееееееееееееммм сладолед :D

17. zalosna

zalosna Форумски идол

Се зачлени на:
    29 декември 2011
    Пораки:
    4.742
    Допаѓања:
    78.095
    :D ме насмеа ако сме трудни не сме (.....) ова прв пат го читам дека нее добро кога си бремена мајонез надвор од дома да јадиш

18. Engaged

Engaged Активен член

Се зачлени на:
    30 мај 2013
    Пораки:
    60
    Допаѓања:
    10
    Денес дневната доза на цигари требаше да изнесува 3, испушив по една со двете кафиња, а прееска кога ја запалив третата, зема 2-3 дима и видов дека не ми прија, и ја фрлив. Така да, уште поубаво, беше тоа мојата оследна цигара во следниве 9 месеци и целиот период на доење.
    Завршив со тоа!

На Jagoda123 и captivating им се допаѓа ова.
  19. girl-miri

girl-miri Форумски идол

Се зачлени на:
    19 октомври 2011
    Пораки:
    7.698
    Допаѓања:
    19.882
    алкохол,цигари и тие работи никогаш не пиев па поссбно во бременоста :x никако.
    јаготка и јас знаев да се напијам утринско кафе а сега ни морисот не го сакам :^) исто и многу деуги работи кои ги сакав па пица леле мојата омилена не сакам сега името да и го чујам :^) сите ми се смеат за ова :D бидејки а се рече пица јас прва бев а сега и од мирисот ми се гади :^) си викам нема да е фер ако ми остане ова со пицата :!: за некои работи ми рекоа дека првите 3месеци ке ми се гадило а потоа не :^) ај да видам.

иначе и јас знаев некогаш ретко малце пиво или ракија да се напијам ама сега веке ни малце иако беше Tоа чат пат во годината сега не :^) јас гледам газирано да не пијам а не алкохол :^)
    си се чудам кога бремени со 6месеци пие ракија како ништо :!: тоа никако.

20. captivating

captivating Истакнат член

Се зачлени на:
    10 јули 2013
    Пораки:
    865
    Допаѓања:
    476

Не е дека сме бремени, туку воопшто за сите важи ова.
    Секое лето има труење со храна во некоја сендвичара.
    Мајонзеот го чуваат на жештина внатре покрај скари и фритези и плус жештината од надвор,
    рецепт за катастрофа. Затоа треба летно време да се избегнува да се јаде мајонез во сендвичара.

Ецапареца,
    Во чаша мајонез, во принцип има околу 3 прсти јајца и се друго е зејтин. Затоа не е здрав.

Иначе за алкохол, откако сум дознала дека сум трудна ни капка.