Па исто и прва бременост, го прекинав 36та, а се породив +7 дена од термин ама еве ме на крај... имам уште некое кесиче, ке ги си испијам ако не...
Допијај ги. Во 9 ти месец ептен почнуваат да се грчат мускулите, се боли, меше тежи, ќе си олесниш барем малку. Ајде со лесно.
Можеш да пробаш со банана или домат. Го смируваат. Не сум сигурна колку ќе ти влијаат, ама ништо не губиш.
Здраво мешиња. Јас 20та недела терам. Кога ли стасав до пола, летна времево. Крајот само е бавен и мачен... остатоков некако неосетно мине. И јас во првата бременост престанав со магнеизум во 36та па и надносев бебе и провокација и тешко/долго отварање. Втората си пиев магнезиум до крај. Пак беше некој ден плус, ама барем не траеше толку долго отварањето. Така да нема врска. Како кај голем број прворотки првиот пат е едноставно подолго, сеедно со или без магнезиум. Они викаат можело да се прекине за подобро да се осетат контракциите, да не се измешаат со лажни. Ама кога ќе дојдат вистинските ќе нема забуна, магнезиумот не ги камуфлира. И сега до крај ќе пијам пти веќе се распаѓам. Крстот и опавчето не да ме болат... уморот си го прави своето. Среда сум на преглед, па ќе го видам малото. Добредојде на сите мешиња и со лесно на сите.
95% од денот заборавам дека сум бремена... веќе грижа на совест имам. Колку многу го галев и му зборував на мешето во првата и втората бременост. Сега не иде на ред, па и времево како да летнало
Мојот доктор викаше за првото нема да спиеш само ќе прашуваш,за второто ќе допрашуваш а третото само ќе се чува @izmislena и @podravka Со среќа женски и овој пат со лесно до крај
Zdravo mesijna nie odime napredvlegovme vo 4mesec,14+1 vo petok imame kontrola pa se nadevam deka bebus e dobro i deka situacijata odi na podobro. Nekogas imam malce bolki vo dolniot del od stomakot i edvaj sum na nozd ili koga odam uste poveke kako tesko cuatvuvam Posleden period mi se navrati i kafeav iscedok ama ginecologot mi rece dokolku se kafeavi znaci stara krv pa gledam da mislam pozitivno... Ma se ke pomone samo bebus da mi dojde zdravo i zivo So lesno na site mesijna
Дали јас сум нај неодговорна искрено не знам како @danichap и јас си осеќам така некогаш грижа на совест па си поплачувам ,а мм ме теши еве го ситниме 4 месец ,а јас тек второ кутиче почнав фолна и ваљда ќе го пијам до пораѓај или ќе го баталам ,крајно неодговорна исто како и со првото и со второто ,ама чувал Господ јадам зеленчук повеќе свеж и овошје мноогу свежо па надохнадувам со витамини од тоа без дополнителни ,магнезиум немам пиено никогаш ,со прва бременост купив секаков вид и од секоја фирма магнезиум ама не ми прија никако , екстра брзо се имав отворено на двата пораѓаи со живи и здрави со нормална / просечна големина на бебенца 3550 гр 51 см , верувам дека и овој пат ќе е исто ..Ама грижата не ми проаѓа ете секој ден мислам да не се случи нешто лошо што толку заборавам на бебето во мене и што не сум одговорна со витамини Како и да е ,само Господ да не чува од лошо и да ни даде здравје на сите и живи и здрави бебенца
Гледам во темата има искусни мамички со 2-3 бременост. Досега не ми текнало да прашам никој па ни докторот, па ај вас да ве прашам. Терминот за раѓање треба да биде во 40гн или кога? Затоа што терминот што ми го кажа докторот и според неделите како ги бројам што ми кажал по ехо терминот за раѓање ми е на 38+1 гн. Дали ми е утнат терминот или како не ми е јасно а по циклус ми е сосем друг термин во 37гн (ама дека немам редовен циклус по циклус не може ад ми биде точно). За недела дена ќе одам на контрола и ќе го прашам ама ајде ако некоја знае да ме просветли
Краен термин се рачуна според последна менструација, значи тој ќе биде точно на полни 40 недели. На нет имаш и калкулатор кој ќе ти израчуна термин, можеш да видиш. Како израчуна дека ти се паѓа 38ма недела?
Немав редовен циклус со втората ,сега и со третата бременост ама ме води докторот по последен датум од менструација и големината на плодот до сега одговара по таа проценка ,а до краен термин 40г.н ни првото ни второто не седеа во мене , првото го родив 37+6 г.н 3550гр. 51 см ,а второто 36+6 г.н 3350 гр. 51 см ама на пораѓај кога ми го мереа стомакот и колкови и според големината на бебе пишаа дека се родиле во 40 г-н. иако не беше така ама тоа така си истресоа ,битно живи и здрави ми се родија
Сега сум 33 по ехо (а 35-36 по циклус ) и така израчунав дека терминот кој ми го кажа докторот ми е во 38 затоа не ми е јасно како одредуваат термини...
Кога ќе бидеш 38ма според неговите мерења, ќе бидеш 40та според циклус. Тоа да не те буни? Но според неговите мерки твојот термин би бил во 42ра. Обично докториве знаат сами да предвидуваат термини според напредокот на фетусот, бидејќи некоја зачнала покасно, некоја порано. Не се оптеретувај со бројки, ете земи го крајниот според менструација па дали ќе излезе една недела порано или покасно, важно ќе излезе
Е, значи многу сум испаничена од предвремен пораѓај, ми влегол некој страв у глава, се си мислам дека дома немам да бидам спремна и слично . Иначе сум 34+7.
Pa ti si isterala ubavo napret,za nekoja nedela vo 9mesec ke bides Sto da kazam jas so 14 nedela Gospod da gi cuva toa najvazno...