И кај нас за прво беше страшно, мм ке се искараше за малку Ама пак по наш каиф... љут беше прадедото некое време и дури не го викаше по името синко, ама се помири после... Јас мислам ако стварно ич нејкеш... неможе некој со сила така да ти го крсти детето. А ова кај нас од генерации на генерации, ама ете ние прекршивме. Неможам ни јас да се замислам утре децата на синко да ги терам него и снаата да се викаат по мене и мм
Традиција од две машки имиња кои се во нивна фамилија барем 150 години. Се осеќам ко да сум у некое кралско семејство па мора тоа име да биде Лоша работа е што маж ми е тој што инсистира да се продолжи традицијата. Ако немам договор со него, ако не е на моја страна, ќе биде лошо. Да е проблем во старите ич не ги тангирам @mariz . На крај да не излезе дека јас сум лошата. Но о том потом, нека биде сѐ во ред, па ќе тупам мозок и ќе се жалам тука
Јас проблемот со името го решив во 2 потези. Прво му реков на мм дека сакам да вие на буквата Б како баба му по татко, второ дека јас не му се мешав за имате на ќерка ни така да и тој сега нема да се меша.
@Kitten па ти почестена треба да си Шала на страна, знам колку иритира. Јас и мм ја филмавме свеки (разведена од таткото на мм) дека ќе се вика Слободанка, по свекорот. Се киселеше ептен. после почна на секое гледање да дава предлози - Јана е убаво име, па Бојана, Михаела.. И последно и се пуштив - што се оптеретуваш со тоа?! Наше дете, наша одлука. Никој не те повика да даваш предлози. Толку беше од дискусијата и веќе не спомнала ништо. Ептен се оптерети жената.
@Kitten а може да им понудиш и две имиња да има детето, на пр. Давид Слободан Петковски. Види им го изразот на лицето и кажи им "се зезам". Можеби ќе сфатат колку притискаат и не ти дозволуваат да си го крстиш сопственото дете по своја желба. (Да не ме разбереш погрешно, и јас мислам дека две имиња се глупост )
Ех јас колку сакав машко, мм па уште едно девојче сакаше и ете му се исполни желбата. Нема врска нека се живи и здрави, машки женски исто е. За име реков не се замарам му кажав на мм да си одбере ама кога ми кажа кое име сака да го стави не ме бендиса, сега се надевам на подобра алтернатива од кумот демек за првото не сме го земале во предвид неговото мислење, за второво немало да ни прости а кумот ни е ептен искулирано човече така што знам дека пак ќе биде по мое .
@Kitten имаш пренатална депресија, ја имав со син ми првиот триместар и вториот до негде. Нр ни знаев дека постои ама постоела Ќе помине, а во меѓувреме слушај го мажО
Taa tradicija so stavanje iminja mi se povraka iskreno.Jas koga ostanav bremena,pocnaa site so stavanje iminja.Na site im go pokazav mestoto kaj im e.Duri i na Maz mi koj dade predlog.Ne na majka mu tuku da se izmeni.Majka mu da se podignela.Zolvite i tie so po nekoj komentar od daleku.Im rekov oti vie ne gi staivte iminjata na vasite svekrvi i svekori,moe dete moe ime.Deteto si ima ime.Nitu se osmelija da prasaat koe ime.Duri koga dokdoa letovo vnukata prasa pa tie slusnaa.I komentar nemase,a i da imase znam so da kazam.Ako vi kazam kako se vika svekrva mi ke vi se slosi.Se dvoumev megu dve iminja,na kraj odlukata.padna za Daria.Dar od Bog.Nikoe ime nemase da i prilega ko ova.Gospod mi ja podari.A site ostanati moze kokoski da si pasat.Uzivajtr i stavajte si iminja po vasa zelba.Majkata e najzasluzna
Јас си ја преседев цела нок , легнав во 23 станав во 01 и толку. Прво морав во тоалет па вода ми се пиеше па почна цело тело а особено стомакот да ме чеша и така се мачев до 5 . Кога веќе видов дека нервите ми се при крај и почнав да плачам од нервоза станав и си месев кифлички . Сега се печат . Не можам веќе да издржам со ова неспиење а сум 31 недела
Уште од сега знам кои коментари ќе следуваат во врска со името на малата...со Господ напред се да биде во ред... Ќе речат ете на мајка е ја крсти..оние кои ме познаваат знаат дека секогаш бев против ставање име на свекор,свекрва,мајка татко,кај нас и нема таква традиција,ама Господ сакал така да се вика,со некоја причина.Од секогаш ми беше чудно кога ќе кажеа дека името на сон им се сонило,ете и тоа го дочекав.Предлози од страна немам,само прашуваат дали сме одбрале име на поблиските им кажав,на подалечните им вика да се роди здравје Господ името ќе си дојде... На мм не му се допаѓа баш,ама негово право,мене ми е убаво и штом е од Бога го сакам најмногу Јас терам 33 недела од утре веќе полни..влегувам 34..за малата се ми е спремно,уште да исперам и испеглам.Најблиските сакаат од сега се да видат па да почекам нека дојдат сите што изразија желба па ќе перам. Уште не сум свесна што се случува,а време се ближи.
Добар ден мешиња. Многу ми фали темава И јас мислам дека мајката има ексклузивно право да одбере име. Можеби малку себично звучи но не е ни најмалку со оглед на улогата што ја имаме во нивните животи. Ве поздравувам сите. Со лесно.
За девојчево ептен тешко да се договоревме, моето име не му се свиѓаше на мм, неговото на мене и одлучивме да даде кумот трето име и сега тоа ке биде, убаво ни е и на двајцата и нема карање Јас абер немам за раѓање, изгледа ке дочекам 31ви Чепот падна цел, а прееска на контрола еден спекулум што ми ставија огромен и со некој апарат со светло и желевце гледаа водата дали е добра, дали е заматена или сл... не ми е јасно како се гледа тоа преку вагина, ако знае некој да објасни Реков дека осеќам притисок доле и дека сабајле 3 пати бев до вц по голема... и кога ме гледаше вагинално рече па еве скоро готова си, затоа така осеќаш колку сум отворена незнам... но си чекам болки сега само едвај одам, мислам во секој момент нешто доле ке пукне... ептен чуден притисок осеќам... и од денеска и болки во кичмата. Ке биде утре, задутре
Маризче ти миличка ќе се израдуваш утре најкасно задутре јас со второто осеќав така сабајлето некаде кај 8:00 а веќе во 17:40 се гушкавме ама се зависи како се отвараш ,jас немав ни болки скоро само напони ,дај Боже да си родиш експресно брзо живо и здраво девојче без јаки болки
Цел ден се движам, сега еве ке вртиме кругови низ маало Ке видиме.. на моменти се осеќам готова дека ке раѓам, на моменти мислам ке терам уште доста Фала ви мешиња, одма ке ви пишам чим бидне
Ne se sekiraj ke pomine I jas bev takva do 12 nedela sea sum podobra. Zemi zanimavaj se so nesto trgni gi losite misli pravi nesto sto te ispolnuva.
@mariz so lesno majcenaskoro guski so bebus Jas ja razbiram @Kitten ova tradicija ili sto i da e kaj site po malce ja ima,stavajne ime na novorodence od svekor,svekrvaic ne mi se dopajga neka me izvinat site tie sto se za. Mozebi dokolku e nekoi ubavo ime,mozebi!. Za cerka koga bev bremena imase od strana na svek zborovi ako e masko na svekor ako e zensko na svekrva,jas na site sum im kazala nov zivot novo ime ne sakam ime koe ima svekrva plus imeto od svek ei posle site navredi jas ime ke i stavamkako ne Srejka i mm me podrza deka saka novo ime i on,pa taka jas mu davam dva predlozi so ubavi imijna a on ako saka neka odluci koeinaku mu kazav nema da prisustvuvas koga ke rajgam i zabrana ke ti dadampa taka koga se rodi cerka im kazav jas kako da ja zapisat i mm si potvrdi Isto i sega zdravje se da bide kako sto treba imam predlog za masko i za zensko pa od tie 2 edno ke e
Јас ја крстив големата по свекрвата на свекрва ми . Не беше за инат, жими све. Едноставно убаво ми беше името, долго и традиционално. И малото има име во тој стил. И за третото е смислено, женска верзија од она на татко ми. Никој не ни се мешал ниту пак ни коментирал. Немаме ни кум (здравје догодина сите три треба да ги крстиме) па он да дава предлози. Сами. Како сакаме, така. Инаку од утре 21 недела. Нареден преглед за околу три недели ми е тестирање за шеќер. Сеуште сум со 75 мг еуторикс. Последното испитување тироидата беше 1. Значи дозата добро дејствува. @mariz ситно се брои