Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Труднички муабети

Дискусија во 'Бременост' започната од meU, 23 јули 2012.

1. ana-banana

ana-banana Популарен член

Се зачлени на:
    27 јануари 2011
    Пораки:
    1.277
    Допаѓања:
    751
    38 недела од денес/утре. Накај 17ч.ме фати контракција (ми се стегна мешето камен, тоа е тоа нели?), на пола саат пак, а после и на саат време неколку пати, или пак на пола саат не ги броев баш, болка воопшто немам никаква (или пак ако е можно да имаш а не осеќаш). Што може да значи дали се ближи пораѓајот? Среда треба да идам на ехо и цтг, а досега не сум прегледана вагинално.

На mal.ecka му/ѝ се допаѓа ова.
  2. danichap

danichap Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.376
    Допаѓања:
    286.664
    Не би рекла дека е тоа тоа. Типични менструални болки се оние кога почнува процесот, само со поголем интензитет. Вистинските не може да не ги осетиш, не бери гајле. Ќе биде поинаку од сите предходни болки и едноставно ќе знаеш. Секако со помош на саатот и споредување на интервал и интензитет на болките.
    Инаку да, вакво стврдување е нормално за оваа фаза.

На spirkovski, mal.ecka, Пчела и 2 други им се допаѓа ова.
  3. fana

fana Форумски идол

Се зачлени на:
    7 август 2012
    Пораки:
    16.523
    Допаѓања:
    114.108
    Тoa се припремни кoнтрaкции и не мoрa дa знaчи декa пoрaѓaјoт е блиску oти некoи oд трудниците ги имaaт oд 7ми месец. Нo вo 38+ секaкo декa денoви се вo прaшaње. Сo леснo некa е мaјкa :*

На spirkovski, pile30 и ana-banana им се допаѓа ова.
  4. ana-banana

ana-banana Популарен член

Се зачлени на:
    27 јануари 2011
    Пораки:
    1.277
    Допаѓања:
    751
    Сум осетила контракции и претходно ама денес дека зачестени, си викам да не е тоа тоа, а болка воопшто никаква немам, си викам не сум валјда без осет :D:lol:

На kukla21 и fana им се допаѓа ова.
  5. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.408
    Допаѓања:
    76.547
    Мене болки, контракции, стврднување ме фаќаа од 37,38ма и тоа убави болки, станував од болка навечер и дури и во веце ме протеруваше и на секое мислев дека дошол денот, а истерав до 40+ за на крај и со провокации да пробуваат да ме породат :D Нема некое правило... а со првото никакви болки, стврднувања предходно, ме фатија болките и тоа беше тоа :D

На Mari*, spirkovski, Пчела и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  6. Bebulleee

Bebulleee Форумски идол

Се зачлени на:
    25 март 2014
    Пораки:
    4.860
    Допаѓања:
    22.259
    Покрај висок притисок, повраќање фалеше да ме фати и диареја. Како и да е ноќва ќе ја поминам бурно. :envy: :bug:

7. kukla21

kukla21 Мама Член на тимот

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.739
    И јас не знам што е контракција :) исти "маки" како @ana-banana - ќе знам ли кога е време :) Знам ситно се брои, ама читајќи тука за лажни вакви-онакви којзнае што очекувам :)

@Bebulleee се надевам поарна си :)

На mal.ecka, fana, lalapo и 3 други им се допаѓа ова.
  8. Bebulleee

Bebulleee Форумски идол

Се зачлени на:
    25 март 2014
    Пораки:
    4.860
    Допаѓања:
    22.259
    Добро утро.. Поарна сум денес, сношти линекс 2 се напив ама буквално се исцедив од повраќање и диареја. Сабалјево и притисок 115/73 како ништо да небило (facepalm) се надевам ќе остани така.

На girl-miri, pile30, DuchessAnn и 4 други им се допаѓа ова.
  9. EuHenIa

EuHenIa Форумски идол

Се зачлени на:
    4 мај 2017
    Пораки:
    2.365
    Допаѓања:
    73.099
    Добро утро девојки. Си терам еве и јас со вас :) 31 недела, сега за сега одлично се чувствувам. Ништо не сум спремила сеуште, незнам ни сама што чекам ама ајде. Гледам дека вака ќе отидам на породување па мајка и мм ќе трчаат да спремат. Се си викам има време ама ко што рече др. влези во 36 па ќе го вадиме незнам баш и дали има време. Мори мајко мила многу брзо ми лета времево уффффффф. А си сакав што е можно повеќе време да ја спремам големава подобро. Многу ми е страв како ќе прифати и како ќе и биде без мене толку денови

На ❤️Sneze❤️, girl-miri, Sexybaby86 и 5 други им се допаѓа ова.
  10. Kitten

Kitten Форумски идол

Се зачлени на:
    27 ноември 2009
    Пораки:
    9.375
    Допаѓања:
    42.198
    Хааај :hai: Одамна не сум пишала.
    Ноќеска прв пат станав со киселини. Почнаа маките :envy: Мора да пазам што јадам и пијам.

Од вчера малку порасположена, живеев во неизвесност додека да отидам на првиот скрининг. Бев вчера кај школскиот на преглед, во 12+4 да ми направи скрининг. Е арно ама бебево пораснало како за 14+1, ништо од мерките за нухален набор и Приска, касниме :) Тоа веќе си се исправило како право човече, не е веќе свиткано гравче :) Веројатно Утрогестанот додатно му "помогнало" да порасне, ќе видиме понатаму.
    Маж ми оклештен гледа во мониторот и солзи му течат. Јас.... јас се пукнав од смеење :D Што да праам, лоша сум :devil: Јас не сум емотивка кога одам на прегледи.
    Важно се останато е Ок, и тоа е она што сакав да слушнам. А терминот за скрининг што ми го закажа матичниот ми е тек за една недела. До тогаш бебево уште ќе порасне, докторот ќе ми се изнасмее :D

Единствено незнам зошто ми рече сестрата дека нема термини за брисеви на микробиологија, кога можело и на друго место да се однесат без закажување?

И така, задоволна си фатив такси и отидов на работа, па си дозволив на уште една колешка да и кажам дека сум бремена, а потоа си се почастив еден путер против стрии :)

Последна измена: 21 ноември 2017
    На azelea, Nadja_22, mal.ecka и 11 други им се допаѓа ова.
  11. EuHenIa

EuHenIa Форумски идол

Се зачлени на:
    4 мај 2017
    Пораки:
    2.365
    Допаѓања:
    73.099
    @Kitten во РЗЗ спроти микробиологија не е со закажување, нема гужва и скоро секогаш има реагенси за се. Побарај си упат за таму

На Kitten му/ѝ се допаѓа ова.
  12. ma4e1311

ma4e1311 Популарен член

Се зачлени на:
    22 август 2016
    Пораки:
    477
    Допаѓања:
    2.569
    @Bebulleee самиот висок притисок тера на повраќање,а може и вурус да е,еве пред некој ден нас сите не фати од најмал до најстар само еден трае.
    П.С. да не се повторувам дрка со првото заглавивме во болница скоро месец дена не пуштат дома мајка без бебе ама имав право на неколку саата да ја напуштам билницата и пак да се враќам. Искрено малата беше подобра и почнав по малку пудра,римелче да излегувам на три саата и многу подобро се осеќав психички и имав повеќе сила. Притисокот исто ми се намалуваше што шминката кај мене делуваше позитивно.
    Не се секирајте идни мамички кога ќе се видие во огледало ќе бидете најубави,верувајте.

На mal.ecka, ludoto19, ❤️Sneze❤️ и 4 други им се допаѓа ова.
  13. DuchessAnn

DuchessAnn Популарен член

Се зачлени на:
    13 јуни 2016
    Пораки:
    1.216
    Допаѓања:
    5.731
    Јас спремна сабајле скрининг да правам кај матичниот, ме виде на ехо вика дојди за 1 недела. Хаха.. Таман сум за 12+1, едното е 12+1 другото 11+6, супер срцева акција. :l: Вика ај да потпораснат уште малку. А не му кажав дека веќе си имам закажано скрининг и во Систина. Така што наредна недела ме чекаат 2 скрининга еден вторник, еден петок. Хахаах...

Туку многу се нанервирав, на резултати од брисеви освен кандида што секогаш скоро ми се покажува, ми покажа кламидија и матичниов сумамед ми даде да пијам. Ама од кај излезе кламидијата не ми е јасно. Од небо падна? Пред ИВФ се беше чисто и брисеви и спермокултури и не сме имале односи од август, а кога сме имале пред да почнам со постапка било со кондом. Нејсе тоа е.

П.С. За брисеви без закажување да си зимате упут за Институт за јавно здравје или во Пролет ..ако имаат реагенси. За микробиологија нема термини до нова година.

На fina erika, Kitten и ludoto19 им се допаѓа ова.
  14. Bebulleee

Bebulleee Форумски идол

Се зачлени на:
    25 март 2014
    Пораки:
    4.860
    Допаѓања:
    22.259
    Повтори го брисот за кламидија, да не се грешни резз. Мн членки тука им се деси вака :/

На @Verba, Leo_29, ludoto19 и 3 други им се допаѓа ова.
  15. alisijad

alisijad Популарен член

Се зачлени на:
    1 март 2015
    Пораки:
    3.305
    Допаѓања:
    6.764
    @Kitten jas posledno nosev brisevi vo insitut za javno zdravje pred 10tina dena, ama nemaa reagensi za klamidija i ureplazma..ne znam dali dobile

На Kitten му/ѝ се допаѓа ова.
  16. ludoto19

ludoto19 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 март 2010
    Пораки:
    7.226
    Допаѓања:
    41.467
    Убав ден мешулиња :hug: Ние денес се видовме со малото, ептен пораснато 760 грама станало, +330 месецов :inlove: се убаво си напреднува, мозочето супер се развива, органчиња, ама ми даде упут за скрининг во 28ма недела, кај Ана во државно, нешто ми кажа да се види каналот на срцето како ќе се затвори:^) Баш и не ја разбрав најубаво, ме интересира некоја дали била на тој преглед и дали е морално? :)

На duffi, Bebulleee, girl-miri и 2 други им се допаѓа ова.
  17. kukla21

kukla21 Мама Член на тимот

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.739
    Претпоставувам тоа е ехо на срценце. Се гледа само срценцето и како циркулира крвта низ коморите. Веќе скоро па рутински се прави.

На mal.ecka, duffi, fana и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  18. stevemila

stevemila Форумски идол

Се зачлени на:
    23 март 2011
    Пораки:
    5.633
    Допаѓања:
    41.538
    Hahah isto.Me zadrzaa na patoloska so kontrakcii jas faci pravev.Mi.vika sestrata dobro neli osekas,jas se smeam.Okolu mene ofkaat piskaat so kontrakcii jas se smeam.E veke vtoriot pat koga me zadrzaa osekav i to kako

На kukla21 му/ѝ се допаѓа ова.
  19. didisi

didisi Популарен член

Се зачлени на:
    22 септември 2010
    Пораки:
    1.969
    Допаѓања:
    3.683
    денес ми кажаа дека бебето е карлично поставено, некој има ли вакво искуство 28ма недела сум

На mssuniquee му/ѝ се допаѓа ова.
  20. MarioliMia

MarioliMia Истакнат член

Се зачлени на:
    7 август 2017
    Пораки:
    209
    Допаѓања:
    249
    Decki imav mnogu Bolki dolu vo stomak i stranicno nakaj preponite. Nemozev duri ni da odam. Sega sme 24 nedela. Me zadrzaa vo bolnica I mi dadoa apaurin, spazmeks I tokoliza sega mi tece. Imate iskustvo so ovie lekarstva? Dali ke smirat? Mnogu sum uspanicena, a beba e dobra, eve si igra me rastura :)