се дава при прерано добиени контракции,за да се спречи предвремено породување .Неможе да ти наштети може само да ти помогне
Знам точно за што се дава, а јас немам ниту едно од овие за среќа, едноставно ми е даден само како поддршка, да ги ставам до крај на трети месец. Поврзаноста на скринингот со приската е што тие вредности за нухален набор се внесуваат во рачуницата за приска тестот, нели да добиеш статистички резултат. А кај мене бидејќи бебето е веќе пораснато и исправено со вратчето, неможел да се мери нухален, се мери додека е свиткано со главата надолу. Секако дека ќе му верувам повеќе на доктор специјалист, зашто колку и да сме упатени во област гинекологија не сме експерти. Неможеме ние да ги знаеме сите контраиндикации на одреден лек, поштувам мислење но глупаво е да се убедуваме женски. Овој скрининг беше на моја желба, кај мој пријател во приватна ординација, затоа што мојот матичен многу касно ми го закажа тој со термин, тогаш ќе бидам 13+4, но сепак ќе одам и на тој преглед па ќе чујам мислења уште од двајца доктори. За приската искрено сеедно ми е, важно да ми кажат дека сѐ одговара како што треба и дека не е страшно што не е измерен нухален набор
@Kitten се надевам дека успешно ќе поминеш на скрининг. Но, сите погоре убаво ти кажале. Колку и да е големо или мало детето овој скрининг се прави во точно определен период. Во тој период се гледа тој нухален отвор или нухална туба. Ти си точно во тој период нели, некаде 11-12 недела? Сметам дека треба да побараш да те види доктор, па макар и да е тој во 13 недела. Сепак, подобро е да те видат сега, побрзо. Докторите земаат во предвид дека можеби е детето поголемо или помало за оваа недела во која си, но верувај не е возможно нухалниот отвор и носната коска да се створат толку рано. На крајот на краиштата, доволно е да ја види моменталната состојба и да ти каже, да има носна коска. И да, отворот е толку и толку, и треба да е толку во оваа недела. Сметам дека така ти ќе бидеш многу помирна. Ај поздрав!
Мхм, во таа недела сум, 12+4 бев за прегледот. Носна коска веќе има, и сѐ останато е развиено и Ок според соодветните мерки, ми рече дека немам причини за грижа. Во понеделник сум пак на преглед, како што пишав, така што ќе чѕјам и друго мислење. Фала
Jas ti kazav toa so znam.5in vitra imav i ne sum do tolku nepismena.Ako rastel plodot moeto bebe ke se rodese 10kg.Primav od pred ivf do poragaj,pa rodiv dete od 2kg.Jas i ostanatite pogore ti kazavme kako sto e i toq dobronamerno. Pa sea tvoe e kako ke ne razberes Abe ajde.Od progesteron plodot ke rastel.Ne sum Doktor ama koga procitav se nasmeav slatko.Znaci moeto bebe ke se rodese dgin a nr troskicka od 2kg.Doktori ima stvarno da im se cudis.Imam i jas takvi iskustva so sum im se cudela i vrska nemalo so zborele
Досега се беше ок и не спомнал ништо докторот, а денес ми вика бебуш има мала глава и сега сум испаничена, исплашена, аман веќе, има ли некоја вакво искуство?
Па не сме сите по исти терк правени. Еве на моето голема му е. Не си прави стресови и нервози на крај.
Aman znaci od takvi dr.Samo stresovi da pravat.Mene na krajot od bremenosta mi kazaa golema glava.Od pamet ne izvadija.Na kraj malovo si se rodi so malo glavce ko gluvce.Ne se sekiraj te molam bez potrebno.Poseti i drug doktor da si mirna
Колку е тоа мала? Мора да пишува на извештајот . Не се плаши +/- 1 недела не е ништо. Сепак и генетски е
Си викам да не се нервирам и земав си ја ја разгледував мајчината книшка. Пред 3 недели на преглед ми пишува ГН по ултразвук 35, а сега 36, дали тоа значи дека бебуш ми застанал во развојот? Друго што ме мачи е димензии на бутна коска пред 3недели 68, а денес запишал докторот 64, не е валјда да се смалила бутна коска, ми иде сега на сред ноќ да идам да го истепам докторот, а ме испаничи и за главчето. Можно ли е пред 3 недели се да било добро а сегашниот прекин во развојот да значи некоја сериозна аномалија не дај боже. Жено јас паднав ептен психички ќе полудам.
Не се нервирај без потреба. Можеби фатил еден милиметар помалку и така излегле мерките. Како пример ќе ти кажам, кај мене во ист ден, кај различни доктори детето беше една недела помало, односно 4 дена поголемо. И 400 гр во тежина различно. После две недели се беше ок, и кај двата доктори.
Си викав ќе влезам во 9ти и после е се лесно, ама како тргнав отоци, притисок, димензии, застој во развој, ќе полудам а бебе нема знаци дека ќе излегува за каде да барам упат, што да правам? Извинете што сум досадна ама многу сум исплашена, цел ден плачам.
Не плачи и не се потресувај без потреба ќе видиш дека е се супер компјутер како компјутер секако дека не може да измери се точно , нај точно мерење е кога бебе ќе дојде на овој свет , а компјутерското секако дека е како се развива бебето и да се види функцијата на органите , а во мерките секако дека не верувам дека и за двете деца ни една мерка не беше точна скоро , едното по големо се роди , а другото по мало се роди од тоа што ми имаа кажано на прегледи , исто за главата ми кажаа за едното дека има голема глава и 4000 гр ќе се родело а се роди 3550гр а за малото кажаа јајцевидна глава имало мала и ќе се родело највеќе до 2800 гр а се роди 3350 гр така да уживај во последните денови од бременоста спремај си се за најубавиот ден и не се нервирај за добро на бебето
Мајки еве веќе недела дена како што сум затната нос и грло ептен, правев инхалација со морска сол,чаеви супи и пак ништо . Некој совет..?
@Kitten Еден совет од мене ако сакаш пифати го ако сакаш не И те како е битно мислењето од доктор ама да си одиш и на второ мислење и моето бебе во 9 месец престанало со развојот поради папочната врвца па имало голема глава па се роди 2500 со супер пропорции и со сите органи во одреденоте ложи со супер развиено мозоче. Килажата никој не може да ја процени добро мене ми викаа 3300 кила а глеј колку се роди. И неделите ти ги рачунаат според последен циклус така да и тие не се многу меродавни Пушти мозок на пасење и не се оптеретувај толку со пропорциите после се што доживеав можам само ова да ти го кажам.