Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Труднички муабети

Дискусија во 'Бременост' започната од meU, 23 јули 2012.

1. Tahitiana

Tahitiana Истакнат член

Се зачлени на:
    15 мај 2012
    Пораки:
    114
    Допаѓања:
    227
    Ве молам за совет...36+4 гестациска недела сум. Денес бев на преглед кај гинекологот што ми ја води бременоста, во приватна ординација. Се е супер со бебето, само ми спомна дека постелката е со калцификати, но дека протокот до бебето е супер и воопшто да не се загрижувам бидејќи тоа било знак дека само старее постелката и ништо друго. Чисто ми го спомнал тоа за кога ќе одам во болницата каде што ќе се пораѓам (на државно во мојот град) да не се уплашам кога докторите ќе ми кажат за тоа. Според него можно било тие поинаку да изреагираат како да е нешто загрижувачко и да ме тераат да правам испитувања, но ми рече само игнорирај ги нема потреба од ништо, бидејќи и протокот на крв си е супер и нормална количина на плодова вода си има, воопшто не се замарај. Е сега ве прашувам од искуство дали според вас во право е докторов или треба да си испитам нешто? Фала ви однапред на советите...

На La diabla му/ѝ се допаѓа ова.
  2. La diabla

La diabla Истакнат член

Се зачлени на:
    8 август 2017
    Пораки:
    151
    Допаѓања:
    261
    И мене ми беше исто со првата бременост ама јас мислев дека е од цигарите па немаше ништо страшно се породив во 39 недела супер беше се

3. facule

facule Популарен член

Се зачлени на:
    19 февруари 2015
    Пораки:
    403
    Допаѓања:
    1.301
    Ako imas koj da ti gi donese od bugarija zemi si maltofer apcinja za zelezo ..mene odma mi go kacija i hemoglobinot i zelezoto ..eftini se i efikasni za razlika od fetoglobinot koi se poskapi gi piev eden mesec a zelezoto idese nadolu.

На MarioliMia и DuchessAnn им се допаѓа ова.
  4. Leo_29

Leo_29 Популарен член

Се зачлени на:
    22 јуни 2017
    Пораки:
    1.351
    Допаѓања:
    5.024
    И јас се занимавам со тоа деновиве. Изгледа веќе секако старее постелката и не им е толку битно на докторите. Секако си веќе во сигурна недела. А и протокот ти е ок. Евентуално, да провериш д димери уште еднаш, ама не верувам дека ќе дадат сега терапија... незнам. И јас сум во иста ситуација. Едниот доктор веќе не ги ни спомнува, другиот не ги регистрира воопшто....

5. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.656
    Допаѓања:
    202.159
    Земи еден парацетамол, ќе ти ја олесни болката и притисокот врз главата ќе го намали. Од еден нема никаква штета, а е дозволен во бременост. Секако со чаеви, супи и инхалации лекувај се, ама парацетамолот може да ти ја спречи болката. Полошо е да трпиш болка отколку да го испиеш апчето.

На ane.bella, Snow white и MarioliMia им се допаѓа ова.
  6. ZAHRA

ZAHRA Популарен член

Се зачлени на:
    25 октомври 2016
    Пораки:
    1.624
    Допаѓања:
    16.919
    Здраво женски:).Денес бев на контрола бебето е супер напредува.Земав и упат да проверам скриен шеќер.Резултатите од брисеви покажаа дека имам некоја бактерија и докторката ми препиша Еритромицин.Дали е опасно?:(

На DuchessAnn и ludoto19 им се допаѓа ова.
  7. MarioliMia

MarioliMia Истакнат член

Се зачлени на:
    7 август 2017
    Пораки:
    209
    Допаѓања:
    249
    Ne e opasno ako ti gi prepisala Dr. Znaci smees da gi primis. Jas se otruv so 2 dozi suma med I pancef. A sto bakterija imas?

Mene toa sto ne mi e jasno...vo koja nedela.si? I zosto brisevi? Jas kako.sto znam.se pravat vo 12 I na kraj od bremenost.

8. ZAHRA

ZAHRA Популарен член

Се зачлени на:
    25 октомври 2016
    Пораки:
    1.624
    Допаѓања:
    16.919
    Искрено заборавив која бактерија кога слушнав дека треба да пијам антибиотик и дека имам бактерија;(.Сега сум 24 +1

9. MarioliMia

MarioliMia Истакнат член

Се зачлени на:
    7 август 2017
    Пораки:
    209
    Допаѓања:
    249
    Ic ne se sekiraj za antibiotikot. Podobro e da pies odkolku da ne ja tretiras bakterijata.

На ZAHRA му/ѝ се допаѓа ова.
  10. Chantal

Chantal Популарен член

Се зачлени на:
    16 февруари 2017
    Пораки:
    1.365
    Допаѓања:
    8.708
    Здраво. Таман се жалев за бабицата сабајле рано се јави па се договоривме да дојде следната недела. Јас се вратив од преглед, бебе е спуштено многу ниско дури и за прв пат малце ме болеше прегледот со рака, важно не сум отворена ама морам да мирувам и да не кревам тешко. Кажа дека е долг и шланг како мама :D
    Е сега се загрижив зошто заборави да ми земее брис за стрептокока б, па рече следниотдека пат а тогаш ке сум 37+. Толку од мене за сега.

На mal.ecka, Sexybaby86, Bebulleee и 2 други им се допаѓа ова.
  11. danichap

danichap Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.377
    Допаѓања:
    286.692
    Не бери гајле за брисот. Што покасно тоа подобро. Мојот гинеколог до 38 сакаше да влече со брисот за д биде "пресен" резултатот.

На fana, mal.ecka и Chantal им се допаѓа ова.
  12. Marlana

Marlana Истакнат член

Се зачлени на:
    18 јули 2017
    Пораки:
    178
    Допаѓања:
    418
    Majka kazuvaj sto vezbi pravevte jas 31 nedela sum moeto samo karlicno e svtreno od sam pocetok a maticnata mi vika samo dvizenje a jas ne sum zastanata samo se dvizam pozz :D

13. Sexybaby86

Sexybaby86 Форумски идол

Се зачлени на:
    9 март 2012
    Пораки:
    4.997
    Допаѓања:
    96.216
    @DuchessAnn Малтофер да си набавиш од Бугарија ако си во можност (според тоа што ми го кажа мојата докторка за препаратов). Јас Фероглобин 3 месеци пијам и нема апсолутно никакво подобрување, си тапкам во место, ама барем не паѓа хемоглобинот дополнително, си стои на 10. Докторкава вика дека тоа било добро. Ми рече ако можам Малтофер да набавам, ама дека не е неопходно во мојот случај. Вика дека од нив одма се средувале и хемоглобин и железо. Секако ќе си прашаш доктор, ама верувам дека ти треба некаков препарат, сепак си со близначиња, си влечат малите душички :)
    @Tahitiana јас сум 32+3, и мојата постелка е исто со калцификати и добив сосема ист совет од докторката како тебе, да не се замарам. Плодова вода ми е исто ок, протоци ок (а не ми беа претходно, имам високи д-димери и се боцкам Фраксипарин инекции). Сега се среди протокот и ми рече докторката воопшто да не сум загрижена за калцификатите се додека бебе супер се развива. Јас ги имам уште од 27-ма недела (тогаш ми ги виде) ама вели ништо страшно и пробувам и јас така да мислам и да не се заморувам со тоа. Опушти се, башка што веќе си во безбедна недела и за пораѓај (ако дојде до тоа) :)

На Skorpija25, ludoto19 и DuchessAnn им се допаѓа ова.
  14. Chantal

Chantal Популарен член

Се зачлени на:
    16 февруари 2017
    Пораки:
    1.365
    Допаѓања:
    8.708
    Истото ми го кажа па ваљда окод е :)

15. mal.ecka

mal.ecka Форумски идол

Се зачлени на:
    2 декември 2010
    Пораки:
    9.404
    Допаѓања:
    126.842
    Mene vo 35mi zede bris,prerano li bese?

16. Bebulleee

Bebulleee Форумски идол

Се зачлени на:
    25 март 2014
    Пораки:
    4.860
    Допаѓања:
    22.259
    Нее, таман е

На mal.ecka му/ѝ се допаѓа ова.
  17. Tahitiana

Tahitiana Истакнат член

Се зачлени на:
    15 мај 2012
    Пораки:
    114
    Допаѓања:
    227
    @Sexybaby86 јас до сега не сум испитувала д димери, ми рекоа нема потреба, па затоа и незнам од што може да е...не пушам цигари, пошто слушам имало тоа доста влијание, си викам од храна нешто да не е, многу благо јадам јас па ми отиде паметот на тоа...

18. Sexybaby86

Sexybaby86 Форумски идол

Се зачлени на:
    9 март 2012
    Пораки:
    4.997
    Допаѓања:
    96.216
    @Tahitiana едноставно самиот организам ги создава калцификатите. И јас не пушам, не јадам благо ич, по соленото сум повеќе, па ете. Мене ме прати докторката да испитам димери зашто стомачето на бебето беше малку помало и се сомневаше дека протокот не е добар, што испадна точно. Инаку, да немаше индикација на ехо сигурно немаше да ме прати да проверам. Штом кај тебе нема индикација, нема потреба за проверка на д димери. Уживај и опушти се, секако си во 9-ти веќе, не се секирај :)

На ludoto19, Snow white и duffi им се допаѓа ова.
  19. duffi

duffi Форумски идол

Се зачлени на:
    14 април 2011
    Пораки:
    12.752
    Допаѓања:
    145.211
    @Tahitiana сосема е нормално да започне зреењето на постелката во 9ти месец.
    Страшно е ако презрее и бебе престане да се храни. Ама затоа во 9ти и контролите се почести. Се следи ситуацијата.

На Snow white и Bebulleee им се допаѓа ова.
  20. macalavica

macalavica Популарен член

Се зачлени на:
    20 август 2013
    Пораки:
    3.232
    Допаѓања:
    4.903
    Мешиња и јас стигнав до 9ти,36+4 сум, бебето е доста активно, свртено е со главата надолу ама со ликот кон стомакот и ми рекоа дека ако не се сврти за 180 степени ке мора царски.Иначе имам болки во половината и јајниците ама постојани не на имтервали. И долу ме боли страшно ниедна положба не ми одговара,и кога лежам и кога се вртам(одвај),ако се раздвижам ме попушта малце ама после уште повеќе ме боли.Како да знам како да ги препознам породилните болки ако не пукне водењакот се мислам.

На ludoto19, Snow white, DuchessAnn и 1 друга личност им се допаѓа ова.