Не е во Скопје, а во мојов град сите што ги знам бремени не плаќаат. Кога има закон како може да речат ете ние така си работиме? Катастрофа! Ама се додека плаќаме и ќутиме, само ги охрабруваме да си продолжат со незаконското постапување. За нас како поединци 100 денари од брис не се ништо, но докторот такви како нас има многу. не сме дојдени да исправаме криви дрини, ама не ни е државата крива, таа ни даде право, ама ако не знаеме да го користиме сами сме криви. Во однос на чекани бремености со години, потполно е ирелевантно по ова прашање. Секоја бремена жена се грижи за сопственото и здравјето на своето бебе. Таа што не чекала со години исто не сака да се изложи на стрес. А и што е стреснио во тоа да речеш не плаќам оти не треба да платам. Будала ли да ме прави некој? Ако нему не му е срам, мене помалце.
Ние како пациенти имаме право да се буниме што ни зимаат 300 за ехо и 100 за стапче за брис, ама од друга страна ги разбирам, знам дека малку им даваат на матичните по пациент па не стасува се за плати, сметки, материјали и одржување на опремата. Јас немам живци да се бунам, а и мојов матичен бар има добра опрема и знае при обично ехо и 4Д да ми упали, секогаш ми е достапен по телефон/Вибер... Ама пр.кај колешка докторот и наплаќа исто, а има опрема од време на Југославија. Е тогаш би се замислила дали вреди.
Исто и јас, немам ни сила ни нерви да се бунам. Ова ми е долгоочекувана бременост и плус со ИВФ, толку пари имаме издадено (веќе не ги ни бројоам), па си викам налет нека се 300 ден за преглед, ќе ги дадам. Во Систина плаќам по 2300 ден., па ги давам. Кога е во прашање сопственото здравје и здравјето на бебчето, гледаме со што помалку стрес да поминеме. Мислам дека матичните гинеколози не земаат малку пари. Колку што знам (а може и да грешам, поправете ме), од фондот земаат по 1 евро месечно од пациентка, без разлика дали таа отишла тој месец на преглед или не. Така што, доста пари им се собираат месечно и имаат добри приходи. Тоа што го наплаќаат им е дополнително. Но, и државата треба да превземе мерки против таа незаконска наплата, но зошто дозволуваат, не ми е јасно.
Vcera bev kaj maticnata da mi dade nesto za grcevi,bolki,i mali kontrakci sto nekogas se cesti nekogas malce gi ima. Mi vika seto toa e normalno se siri matkata,i vikam dobro ama malce da me smiri nekoi tabletki nesto,ah nema potreba teloto znae samo sto kako....i taka si se vrativ doma. Ve citam vas si piete magnezium a jas sum samo so folina i progesterone,za folinata mi vika neka zavrsi ova pakovajne i nemas potreba poveke(2nedeli ke zavrsi) Vtornik sum na kontrola ke vidime kakva esituacijava kaj mene i bebus,dali vamu ke mi prepisat nesto neznam
Од кога почнуваат болки во грбот, дали е нормално уште во 13-14 недела да се укочувам? Значи ако сум во полу лежечка положба пример кога гледам тв и само 15 минути да сум седела така после неможам да се исправам, грбот многу ме боли и десниот колк ми се укочува . Ова со колкот ми се случуваше и кога бев бремена и со керка ми но мислам беше многу по касно во бременоста, или па може сум заборавила 10 год. Поминаа од тогаш . Сама се уверив дека не е исто да си бремена на 26 и 36
Што е различното? Тогаш било полесно или потешко? Немој, не ме плаши. Прва бременост, 39 години и супер се чувствувам.
Се што кажа е точно. Земаат партиципација по пациент, колку точно не знам. Матичните гинеколози се полни со пари, како малку...И реално, најубава работа имаат од сите доктори. А тоа што државата не презема ништо е затоа што сите плаќаат без да се побунат. И нема докази, нема фискална, зошто не смее ни да издаде таква фискална. Не е до државата, до народот е.
Целосно се согласувам со @BirMelek. Пред некој ден бев на преглед во Гак. Др-от беше револтиран. Матичните даваат упат за клиника дека не сакат да превземат одговорност + наплаќаат за ехо. Др-от одржа лекција на пациентката. Додека ние самите не се побуниме, ќе бидеме овци и ги подржуваме нашите гениколози во збогатувањето. П.с. во одредени градови во Мк, матичните лекари на пациентките со потреба на клексани ги праќаат во општи болници и цела терапија со клексани во текот на бременоста им е бесплатна. (примерот е од пациентка со мутации на гени). Јас досега ни еднаш не сум прочитала ни една пациентка да каже на форумот дека прима бесплатни клексани а законски е покриено за бремени. Примерот за бесплатни клексани е од Струга. Сепак сигурно зависи и од матичниот.
@Momichka и јас не платив преглед кај матичен а и клексаните во болницата не ги платив- се ми следуваше. Охрид блиску Струга
Немој не се плаши сите сме различни, баш ми е мило што се чувствуваш супер . Јас си кажувам за себе,правам споредба со првата бременост, тогаш многу по лесно ми беше за разлика од сега, уште од сега во 4ти месец се ме боли се укочувам па се плашам што ќе биде до 9 месец. Па си велам ваљда и годините си играат некаква улога. Колку месеци си бремена ти Mimmi39?
@Miami1 има пишувано за клексаните дека може во болница да се примаат. Ама мене мачно и обврска ми се чинеше да одам секој ден натаму. Дома е полесно
Прв пат читам. Сум препуштила. Мајката која ми го сподели искуството добивала по 10-15 клексани бесплатно и дома сама ги ставала. Цела бременост покриена со бесплатни клексани, мислам и прогестерон. Изгледа каснам со инфото. Ама когс веке ја начнав темата, за останите трудници нека си прашат кај матичен.
Не сме многу разлика и во бременоста јас 14+4. Само со лесно нека ни е на сите, овие болки и маки лесно се забораваат Btw мене ми е 3та бременост
Крвна слика правам во Synlab (Адриалаб) и не ми наплаќаат. Ако имаат договор со фонд, не би требало и во Авицена да се наплаќа. wwooww браво!! Импресивно Со лесно нека ти е.
Ne mora da znaci mene mi e prva bremenost ama mnogu se namaciv, no vo ni eden slucaj ne velev deka mi e tesko tuku deka se slatki maki i taka zaboravav. Do krajot na 6 mesec se sotriv od povrakanje mislev deka site organi od mene izlegoa nizok pritisok stalno malaksana mi se spiese plus migrena strasni glavobolki. Eve sega od 8 vospaliv nekoj nerv vo polovinata i paskata zosto ne znam da sedam jas mirna aktivna sum 99 posto od denot no sekogas velam ajde ke pomine toa se bolki za slatkata dusicka na mama sto e vo meseto iako se krijam od mm koga plakam da ne me oseti kolku me boli da ne se grizi i toj no ke pomine uste 1 mesecec i ke se guskame.