Ако скринингот е во ред и немаш генетски предиспозиции, не мора да го правиш. Особено за скринингот е важно, да се добри мерките. Јас со второто имав 35, па не правев тестови преку крв, скринингот си беше добар, приска правев, оти као морало, а не дека е точна.
Ќе фрлиш пари на Verify, па ако не дај боже покаже "нешто" пак ќе правиш амнио како и да е, зошто нема да се знае од кој близнак е тоа "нешто". Јас и ПРИСКА не сакав да правам ама успат одев во државна да вадам крв за друго па викам ај нека. Како и да е ќе се секираме и нервираме. Прв скрининг, втор... Јас на 2 недели на преглед одам, еднаш месечно кај матичниот, еднаш Систина. Маж ми се нервира зошто се потресувам пред секој преглед...ама тоа е .. јебига. Ми вика остај жено, опушти се, уживај во бременоста, се е во ред сега за сега, како е пишано така ќе си биде...ама ај опушти се. Кога ми спомнаа за првиот скрининг дека можеби ќе треба после амнио се извадив од памет зошто знам дека ризикот за спонтан при близнаци е дупло поголем, ама после ми рекоа не мора, добри мерки, 31 година. Само да се молиме се да биде како треба.
Pa mese ,vo rezultatite od drzavna ne veruvam ,ke cekam 22 nedela i ke napravam i vo drzavna i vo sistina togas i ako ima nesto sakam da znam koi mi se opciite . Zatoa sto spored maticniot verify mi e resenie ,a jas ne mislam taka.
@kostarika Па касно ќе ти биде 22 недела, амнио околу 18та се прави бар мене така ми рекоа, затоа повеќе пати ехо правев тој период.
Амниосинтеза мислам дека се прави после 15-16 недела до кај 20 . Тогаш и убаво се гледа на ехо, на орган скрининг, доколку има некакви други индикации.
Ти имаше прв скрининг и мерките на ехо беа добри, така? Приската, односно преку крв, е само статистика, но при ехото добар доктор глда нухален набор носна коска и би можел да ти каже дали е се ок или ти треба друг скрининг и мислење Само возраста не е индикација во твојов случај.
Па во државна ако налеташ на добар доктор ... Затоа сакав во систина и ме премисли матичниот као сега нема потреба ама убаво е да направиш верифи
@kostarika Жено не се секирај, па и во државна се добри докторите, ако се било добро со мерките, значи добро е, плус очигледна е абнормална големина на нухална. Редакт: А и матичниов твој можел на ехо да ѕирне, а не да ти продава Verify.
До 14 недела, односно 13+6 може да се прави истиот. Не знам дали толку бргу би нашла термин за второ мислење... Целосно се сложувам со @DuchessAnn
Јас се замислив оти знам дека најкасно до 13+6 се прави а јас ќе бидам понеделник 13+3 за скринингот па нем да биде касно ама ваљда знаат докторите што прават
Те сфаќам целосно... јас три пати правев испитувања преку крв иако немало индикации. Првен чекаме позитивен тест, па срценце, па прв скрининг, па втор, па резултати пд брисеви/шеќер/димери: па трет, па страв од предвремен, па на кеај меше тежи....цела бременост со радости но и со триста мисли и исчекувања.