Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Труднички муабети

Дискусија во 'Бременост' започната од meU, 23 јули 2012.

1. Delgadina

Delgadina Популарен член

Се зачлени на:
    21 октомври 2012
    Пораки:
    262
    Допаѓања:
    391
    Ако те менуваат само за породилно, тоа значи дека ќе бидат вработени на определено. Друга работа, ако работиш со клиенти имај на ум дека тие веќе се навикнати на твојот ритам и нема да биде лесно да се навикнат на нов, па кога ќе се вратиш со душа ќе те чекаат. Трета работа, обучи ги најдобро што можеш затоа што кога ќе се вратиш (срам или не) истиот тој што си го одбрала ќе треба да те врати назад во колосек.
    Нема потреба од страв дека некој тебе ќе те надмине, дај боже да те надмине, ќе си имаш редовна замена кога ќе одиш на одмор или (скраја да е) на боледување. Немај страв, само уживај во тоа што те чека.

На duffi, Mimmi39 и TeddyGrey им се допаѓа ова.
  2. Lonely1604

Lonely1604 Истакнат член

Се зачлени на:
    24 јули 2017
    Пораки:
    350
    Допаѓања:
    300
    Sto.smee da pie trudnica za smiruvanje.vo.tretoro.tromesecie?

3. fana

fana Форумски идол

Се зачлени на:
    7 август 2012
    Пораки:
    16.589
    Допаѓања:
    114.527
    Освен бедоксин и чај од камилица, ништо друго.

4. wannaBeMomma

wannaBeMomma Форумски идол

Се зачлени на:
    15 декември 2013
    Пораки:
    8.125
    Допаѓања:
    40.336
    Incidentno ili sekojdnevno?

5. Lonely1604

Lonely1604 Истакнат член

Се зачлени на:
    24 јули 2017
    Пораки:
    350
    Допаѓања:
    300
    Imav poveke smrtni slucaevi vo nekolku dena I sym mnogu voznemirena, taka bev yplasena za kako sto ke bide sega I ova me.snajde

6. wannaBeMomma

wannaBeMomma Форумски идол

Се зачлени на:
    15 декември 2013
    Пораки:
    8.125
    Допаѓања:
    40.336
    Diazepam mozes slobodno. Doktorkata mi rece deka mozam od 5mg. Ama jas se napiv 2x2mg za pogrebot. I toa bese samo ednas. I den pres da se porodam se napiv isto eden od 2mg radi pritisokot. Najdobro e da se konsultiras so ginekolog ako ti treba da se napies povekje od ednas

На Momichka му/ѝ се допаѓа ова.
  7. Kitten

Kitten Форумски идол

Се зачлени на:
    27 ноември 2009
    Пораки:
    9.375
    Допаѓања:
    42.199
    Женски дали користевте денови кога загадувањето на воздухот беше поголемо како што е деновиве? Ќе користите ли? Еве има вест дека треба да бидеме ослободени, па се мислам утре дали да се јавам во служба зашто ако сама не кажам/прашам, на никој нема да му текне да ми каже :envy:

8. Lejlaah

Lejlaah Популарен член

Се зачлени на:
    6 јануари 2018
    Пораки:
    555
    Допаѓања:
    1.100
    Добро вечер феминки сакам да прашам дали некоја имала сличен проблем. Денеска бев да ми се извади живецот со пола анестезија. Ама дека се гадам и лошо реагирам на лекови,анестезии и хидрогенот каналот на грлото ми е разранет. Исто као ментол да ми стои на каналот,што не испив да ми се смири ама ништо што да правам? И се извинувам за текстов

9. ❤️Sneze❤️

❤️Sneze❤️ Истакнат член

Се зачлени на:
    1 септември 2017
    Пораки:
    886
    Допаѓања:
    3.903
    Легни на лева или десна страна полу исправена и шмукај Гастрогард би требало да ти помогне или евентуално прашај гинеколог да ти препише Ранитал тие одма смируваат јас ги пиев 14 дена секое сабајле во 21 недела дека ми беше тогаш "мрзлив" желудникот и сега си пијам одма штом осетам така како жарење , Гастрогард не ми помагаат.

На Lejlaah му/ѝ се допаѓа ова.
  10. Lejlaah

Lejlaah Популарен член

Се зачлени на:
    6 јануари 2018
    Пораки:
    555
    Допаѓања:
    1.100
    Ти благодарам !

На ❤️Sneze❤️ му/ѝ се допаѓа ова.
  11. kostarika

kostarika Популарен член

Се зачлени на:
    6 јули 2011
    Пораки:
    1.623
    Допаѓања:
    2.127
    Мешиња дибро сончево утро ! Мајчина книшка дали имате , дали гинекологот ве советува за исхрана ,зголемување на килажа,што да правите што не?

12. danichap

danichap Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.395
    Допаѓања:
    286.927
    Да, имам, со сите бремености.
    Кога се утврди бременоста и после крвните аналзии и брисеви обавија краток разговор на овие теми.
    Да не пијам алхохол, умерено кафе/кока кола и слични кофеински напитоци, делот со пушење бидејќи не сум пушач не навлеговме во таа тематика.
    Во однос на исхрана, ми забранија термички необработена храна(сурово месо како сланини, чадено месо, суши...)храна со термички необработени јајца(сладоледи, тирамису, било какво конзумирање на живи јајца), кашкавали и општо млечни производи само од пастеризирано млеко.
    Во однос на килажата, кога имав фази на повраќање, ми беше кажано дека детето зема од резервите.
    Исхрана умерена и балансирана. Не е крај света да се проба и џанк фуд, во стил чоколадо и чипс, но да се има предвид што се внесуваме и соодветно да се надокнадуваат потребните дневни дози.
    Да се одбегнуваат сендвичари или ресторани со самопослужѕвање каде храната стои на отворено.
    Отприлика тоа...

На baby 5, DuchessAnn и LivingGlam им се допаѓа ова.
  13. kostarika

kostarika Популарен член

Се зачлени на:
    6 јули 2011
    Пораки:
    1.623
    Допаѓања:
    2.127
    Мене ништо, ниту книшка ми е отворена , еднаш кажав дека повраќам кратко ми рекоа дека е нормално, за исхрана ништо, еднаш прашав колку треба да се здебелам ми одговори докторот “што ќе ти е тоа да се дебелееш , јади си што ти се јаде”.
    На два прегледи одам и во систина и кај матичниот и имам чувство дека ниту еден не ме гледа како пто треба . А и двајцата ми се од претходно познати , мислев барем заради тоа ке ми обрнат внимание.

14. Delgadina

Delgadina Популарен член

Се зачлени на:
    21 октомври 2012
    Пораки:
    262
    Допаѓања:
    391
    Да еве трет пат ги користам и одлука на Влада е. Трудници се заштитени со закон на работа и има посебни услови во време на бременост ( не смееш прекувремено, не смееш долго со стоење, работа со фотокопир). Додека траат мерките дома на прочистувач. А и да го немаш прочистувач от доволно е што не си излегла на гомново од воздух надвор.

На mimiiiii и Kitten им се допаѓа ова.
  15. Kitten

Kitten Форумски идол

Се зачлени на:
    27 ноември 2009
    Пораки:
    9.375
    Допаѓања:
    42.199
    Фала @Delgadina :) Баш се радувам, би ме спасило од акањето по автобуси, да се одморам троа :lol:

@kostarika изгледа кај нас немаат пракса да водат мајчина книшка, мојата првата остана празна, овој пат не сум ни добила. Мада јас мислам дека е важна за кога ќе отидеш во болница да раѓаш, веднаш сестрите и докторите да ја видат цела историја на бременоста. Не секоја жена знае да ги објасни усно состојбите кои ги имала во бременоста, за "не дај боже" ситуации.

На kostarika и Delgadina им се допаѓа ова.
  16. Mimmi39

Mimmi39 Популарен член

Се зачлени на:
    11 ноември 2017
    Пораки:
    1.859
    Допаѓања:
    4.339
    Не, ниту книшка ниту конкретни совети за храна. Се ми било дозволено, само да внимавам на благо и тестенини.
    Такви одговори добивав од сите доктори кога прашував за исхрана. Изгледа се во право :).

Последна измена: 31 јануари 2018
    На Tukituki и kostarika им се допаѓа ова.
  17. mimiiiii

mimiiiii Популарен член

Се зачлени на:
    30 јули 2012
    Пораки:
    2.893
    Допаѓања:
    11.288
    Минатиот пат користев 1 ден, денес дојдов не знаев дека има мерки и се двоумам дали да си одам:D
    Ќе ти треба лекарска потврда за бременоста и тоа е тоа, проверувај на сајтот за животна средина оти ги укинуваат од ден за ден.

На Delgadina и Kitten им се допаѓа ова.
  18. *Ench@nted*

*Ench@nted* Форумски идол

Се зачлени на:
    24 јануари 2018
    Пораки:
    2.010
    Допаѓања:
    25.933
    Матичниот гинеколог ми отвори мајчина книшка во 16 недела, но не добив никакви совети. Совети добив и добивам од гинекологот во Систина.

19. danichap

danichap Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.395
    Допаѓања:
    286.927
    За советите на некои доктори не знам што да кажам...
    Темава веќе сме ја дискутирале а и информации на овие тематики постојат и на нет, секако не на квази портали, туку вистински медицински журнали и артикли, па може да се прочита.

При конзумирање на непреработена храна постои опасност од таксоплазмоза(оние што чуваат мачиња треба да се внимателни), листерија, салмонела итн. Телото на трудница поинаку реагира, посебно кога станува збор за нова инфекција. Возрасен човек може воопшто да не е свесен дека има/имал таксоплазмоза, но кај трудница една нова инфекција мора веднаш да се третира.
    Не, не смее се, бидејќи за 1 на xxxx може да биде фатално.

20. kostarika

kostarika Популарен член

Се зачлени на:
    6 јули 2011
    Пораки:
    1.623
    Допаѓања:
    2.127
    Кај кој гинеколог си во систина ?

Ама треба да ни каже некој :(
    Јас на нет што си читам тоа е што знам

Последна измена од модератор: 31 јануари 2018