Труднички муабети

Discussion in 'Бременост' started by meU, Jul 23, 2012.

1. mariz

mariz Форумски идол

Можеш сама да си побараш упат да одиш и да си направиш.. Синчето мое на 1ипол годинка правеше операција со целосна анестезија и пред тоа никој не ме упати за тоа и сама си побарав.. правевме на државна клиника, тогаш немаше гужви. Колку што ме држи сеќавање, му правеа тест на 17 анестетици.

2. Sexybaby86

Sexybaby86 Форумски идол

Да се надоврзам за крвна група, некој за Систина прашуваше. При прием за пораѓај, кога ви отвараат историја на пациент, земаат крв задолжително и тоа е само за проверка на крвна група, а не крвна слика. Тоа е прво нешто што се прави, потоа се оди на анестезиолог да ве распраша за алергии чуда и да ви објани се што ве интересира.
    Оф топик, анестезиологот што мене ми беше на пораѓај беше екстра, една слабичка жена што буквално имаше коњски нерви со мене. Претходно веќе ми имаше епидурална ставено дека имав страшни болки, а испадна да морам на царски итно, па во паника ја гњавев дали смее царски со епидурал, па жената објаснуваше и ме уверуваше дека може, а при царскиот буквално секој чекор на докторите ми го објаснуваше и детално што ќе осетам во даден момент. Алал да и е, не и го запамтив името, ама ќе ја памтам :D

Coco31, kukla21, Skorpija25 and 4 others like this.
  3. wannaBeMomma

wannaBeMomma Форумски идол

Ne e za krvna grupa samo, se ispituvaat i drugi parametri.

4. Sexybaby86

Sexybaby86 Форумски идол

@wannaBeMomma јас прашав додека ми земаа крв, така ми рекоа. Дека се зема заради крвна група. Поентата ми беше дека каков и документ да имаме, они сепак проверуваат при приемот.

wannaBeMomma likes this.
  5. mona22

mona22 Популарен член

моја блиска пријателка правеше абортус во систина сега скоро и таа си носеше картонче со испитана крвна група тука во нашиот град ( не во ск) и и го признаа таму не и испитуваа пак.

*Ench@nted* likes this.
  6. duffi

duffi Форумски идол

@QueenP ти како си?
    Зошто лежење во болница?

7. QueenP

QueenP Популарен член

Zaradi pritisokot bev dva dena vcera pak bev edna vecer, sreka ne se zaglaviv da bidam tamu do raganje. Voopsto ne sum dobro pritisokot od 150 ne saka da se pomesti otoci strasni,primiv nekakvi infuzii otocite se smirija pritisokot do 130 I ajt doma. Preku den na ctg I kontrola za pritisokot da vlezam vo 37 I trk na carski.

Skorpija25 and duffi like this.
  8. duffi

duffi Форумски идол

Уште малку остана.
    Ќе биде се во ред. :)

9. *Milicka*

*Milicka* Популарен член

На здравје 30 клексани за мене :) За 3 недели Д димерите од 500 на 2200... Него да ве прашам кога ве боцкаат мажињава го држат стиснато местото на раката или го пуштаат?? Мене ми го држеше па сеа цело место ме боли земав ставам ладни облоги.. И воздухот се истиснува или како... Изгледа од прва се утнавме...

10. kukla21

kukla21 Мама Staff Member

Воздухот не се истиснува, ама треба да е на крај. Нека вбризгува мт многу полека и нема да пече.

11. *Milicka*

*Milicka* Популарен член

А воздухот горе треба да биде?? Дека удирав по шприцот ама не се симнуваше надоле туку нагоре се качуваше. Извини на прашањава ама прв пат ми е и ништо не ми објаснија :(

12. kukla21

Најгоре - прво цела течност ја ставаш и на крај воздухот :)

*Milicka* likes this.
  13. *Milicka*

*Milicka* Популарен член

Значи на крај да му кажам на мм и воздухот да го истисне па да ја извади иглата. Фала ти многу :*

kukla21 likes this.
  14. Girly90

Girly90 Популарен член

Не знам дали еднаш веќе прашав и дали сум во точната група ама плс хелп. 17та недела сум и ми искочи алергија, врска неам од што, на кожно ми рекоа обичен дерматитис е. Кога ја чешам кожава мислам поише ја иритирам алергијава и уште толку ми се вжештува. Дури и навечер од спиење се будам. Имал ли некој ваков проблем? Ако ставам течна пудра ми ја лади и суши кожава, а ако сакам да се заштитам павловичева или невен. Више не знам шо да правам :(

15. Mimmi39

Mimmi39 Популарен член

Да не те бунам сега, но мене трансфузиологот од Систина ми кажа (и ми покажа) прво да удрам со прст по шприцот, меурчето да се качи горе кај иглата, па да се истисне меурчето до крај, 1-2 капки може да истече од иглата и после сето тоа доаѓа боцкањето. Така јас се боцкам, без воздух во шприцот.
    Некој друг да сподели како се боцка.....

16. duffi

duffi Форумски идол

И јас исто боцкам. Т.е ме боцкаат сестра ми или мајка ми.
    До сега немам ниедна модрица.
    Имам дива кожа или не знам. :D

Sexybaby86 and Mimmi39 like this.
  17. Mimmi39

Mimmi39 Популарен член

И кај мене нема ниедна модрица. Може е до кожата, ама повеќе е до техниката на боцкање. Имаме најдобри медицински сестри. :) 8)

Sexybaby86 and duffi like this.
  18. forumce

forumce Форумски идол

Мене ми се појави алергија од гелот за туширање и ми препорачаа Бетаметазон. Кортико е, ама ми го препорача матичен општ лекар. Се намачкав 2,3 пати и помина. Мислам дека и друга феминка имаше проблем со чешање, не се сеќавам која.

19. wannaBeMomma

wannaBeMomma Форумски идол

I ne udiraj po spricot nema potreba :)

20. kukla21

На самото упатство пишува да не се истиснува воздухот. По дифолт сите истиснуваат бидејќи кај повеќето апликации се бара истиснување. На youtube има видеа, а истото го пишува и на упатството. Се боцка под агол од 90 степени.

DuchessAnn likes this.