Труднички муабети

Discussion in 'Бременост' started by meU, Jul 23, 2012.

1. AudreyH

AudreyH Истакнат член

Фала ти најмногу :l:

fana likes this.
  2. joan

joan Популарен член

Девојки да ве прашам нешто.
    Бремена сум 21 недела, со ИВФ на природен циклус кај доктор Митко Ивановски во Систина.
    Одлучив тој да ми ја води бременост, и здравје и да ме породи, зошто стекнав многу доверба.
    Една работа само ме буни. Зошто ми закажува контроли на секои 8 недели? Нели е тоа некако многу? :)
    Знам дека е специјалист и ваљда се очекува матичниот да си ги тера месечните прегледи, ама различни доктори ми ствараат стрес. Исто така, не дека не можам јас да си закажувам почесто, но тој тврди дека ако нема проблеми, нема потреба. Може ли некоја од вас да сподели искуство конкретно со др. Ивановски? И воопшто за честоста на прегледите низ бременоста? Веројатноста е дека медицински стварно не се потребни толку прегледи, само што ние сакаме да си ги гледаме бебињата често :)))

saramila09 likes this.
  3. jule84

jule84 Истакнат член

Добро ти си била бетер од мене 8 неделиии мене на 6 недели ми закажува докторот.Јас сум кај Никола Панчевски и јас го прашав зашто на 6 недели ми рече се е во ред нема потреба порано но во меѓувреме идев кај матичната,но сега 6 недели си чекав денес сум на контрола иначе сум 27+4.

saramila09, fina erika and joan like this.
  4. eli25

eli25 Форумски идол

@joan обично на 4 нед е ок. Ова многу некако на 8, па дури и да немаш проблеми може да се случи да заостане плодот и кога ќе го види он тоа? По 8 нед кога ќе биде прееедоцна? Освен ако не мисли да тераш кај матичниот редовни контроли.
    Јас си кажувам за мене одев на 2 првите 3 мес потоа на 3. Се осеќав посигурно не ми е само за да го видам бебе на ехо ...
    Јас би барала барем 1 месечно прегледи.
    Претпоставувам од премногу работа го прави ова. Не ми се допаѓа.

5. joan

joan Популарен член

А бе он не ми брани да си закажувам на секои 4 недели, не е дека нема термин...едноставно препорачува дека нема потреба на секои 4 недели. Затоа сакав да чујам мислења од други феминки.

saramila09 likes this.
  6. НМарија

НМарија Истакнат член

Мене ми е многу и на 4 недели :) па комбинирам кај матичната и плус и на приватно одам, некако посмирена сум така

7. Ana_mk

Ana_mk Истакнат член

Мене искрено одење ма секое на преглед ми е само фрлање пари без потреба.Ако си е се во ред нема потреба од паники и одење кај различни доктори,зошто?Само ке ти кажат различни мислења и оп тука се нервозите и стресот!Јас одам на 4 недели исклучиво кај матичниот.Пошто со првата бременост во 26+ недела бев на одделение на преглед и кога ми се запна"докторката"дека бебето е многу мало и дека проценките за термин се погрешни,па ко фати некои дијагнози..не знам како си појдов до дома.Па ајде едно мислење па друго па петто и од тогаш си реков само еден доктор ке ми ја следит бременоста и никако поинаку па макар само два пати во цела бременост да појдам на контрола!!Зато мајкички не паничете само смирено и со лесно :D

saramila09, jule84 and joan like this.
  8. duffi

duffi Форумски идол

4 недели е ок, па и 6 нека се , ама 8 многу е .
    Јас одев на 4-5.
    На почеток почесто. Па ме подбраа убаво. :D

saramila09, jule84 and joan like this.
  9. Lonely1604

Lonely1604 Истакнат член

Denes bev.na.ginekolog, me.spremaat za.carski za.slednata.nedela.I mi pravea ctg.I koga dojde.re.za.internist.me.fati panika,.vtoro.dete.mi.e... pulsot 15, pritisokot 130 so.90... covekot.mi.vika.za.ubavo e, treba da se.smiris,.ne.ti e.prv pat,.znaes kako e.. ne se plasi... pomagajte kako da se smiram.. preplasena shm

saramila09 and fina erika like this.
  10. Lavica2016

Lavica2016 Популарен член

Zdravo mesinja, ja sum 10+1 i sakav da prasam vo vrska so prviot skrining vo 12 nedela sto e.. na 5ti imam zakazano kaj Lazarevski togas mi kaza ke videl nuhalna ne znam sto. No pokraj toa za priska sto treba da pravam? Mi rece deka toa e drugo priska no nisto ne mi kaza podetalno. Isto za brisevi koga se pravat kaj maticnata li odite? Treba li da zakazam?

saramila09 likes this.
  11. duffi

duffi Форумски идол

За Приска ти треба упат од матичен ако не правиш на приватно и мерки од бебе од истиот ден или претходен.
    За брисеви исто упат од матичен и ги носиш на микро.
    По ново и на микро било со термини ама не правеле проблем само да имаш упат небитно за кога.

saramila09 likes this.
  12. Lavica2016

Brisevite na privatno kolku se znaes?

saramila09 likes this.
  13. duffi

duffi Форумски идол

Мојот доктор ги прати во Биотек 2500 беа 4.

saramila09 likes this.
  14. Annath

Annath Форумски идол

Јас би го слушала докторот. Ако тој вели дека нема потреба од почести прегледи, тогаш нема потреба. Секаде во странство се само два три прегледи на ехо вклучително скрининзите во текот на цела бременост. Разбирам дека ти е многу, ама нема потреба толку често да се прегледуваш ако имаш нормална бременост.

15. alisijad

alisijad Популарен член

Мене на 5-6 недели ми закажуваше :) Јас само кај него следев бременост кај матичниот воопшто не одев, освен почетокот ѕа брисеви, а после серклажот Митко и брисеви ми земаше.

saramila09, joan and podravka like this.
  16. Lavica2016

Jas odam celo vreme kaj Lazarevski no mi kaza deka zdravje ke ms vodi do kaj 4 mesec ili taka nesto. Bila li nekoja kaj nego? Posle sakam pak da prodolzam u sistina da odam..samo Ivanovski li e ili ima i drugi koi bi vodele bremenost?

saramila09 likes this.
  17. Tukituki

Tukituki Популарен член

Ако немаш термин на микро не ги давале сите реагенси само 2,а ако си со термин ги има сите 4.Сегасе чека да ги отварат термините за март пробај матичен да ти закаже.
    Инаку авицена имаат пакет 2300 за сите 4 бриса.

saramila09, joan and Lavica2016 like this.
  18. kukla21

kukla21 Мама Staff Member

Јас водев. Кога ќе ми спомнеше 8 недели одма му викав шанси нема. Закажував на 5 недели. Еднаш, два пати дали на 6 бев. Терај си ти како сакаш :)
    @Lavica2016 он обично после кај петровска ги праќа :)

saramila09, joan and Lavica2016 like this.
  19. Mimmi39

Mimmi39 Популарен член

@joan и јас сум со ИВФ, но кај Др. Поповиќ. И јас си продолжив кај него да ја следам бременоста бидејќи му верувам. Но, одам еднаш месечно, и земам и извештај за комисиско боледување, но и да бидам помирна. И тој сакаше да одам на 6-8 недели, но тоа не можев да го издржам. Дополнително, одам и кај матичниот, и нему му верувам, им се поклопуваат мислењата. Значи, на 2 недели имам прегледи и многу сум помирна.

saramila09 and joan like this.
  20. Masnicka.5

Masnicka.5 Истакнат член

Јас лично немам искуство со др.Ивановски но имам две блиски особи на кој им водеше бременост и се породија кај него и исто така им закажуваше преглед на 6 или 8 недели бидејки имаа уредна бременост.Така да ако си е се ок мислам дека не ни имаш потреба од грижа.Они се задоволни од докторот

joan and saramila09 like this.