Труднички муабети

Discussion in 'Бременост' started by meU, Jul 23, 2012.

1. kukla21

kukla21 Мама Staff Member

2ро тромесечие е песна :) уживај дур можеш :)

Skorpija25, mariz, jule84 and 4 others like this.
  2. lavica82

lavica82 Истакнат член

Zenski do koja nedela ja primavte progesteronskata terapija.jas sum 8 nedela i do sega primav na sabajle prolutex a navecer krinon.na kontrola sega koga bev dr mi gi prekina tie i rece da prodolzam so utrogestan od 200 poedno samo.sega se mislam neli e mnogu malku toa,pa dali na svoja raka moze da stavam poveke nez so da pravam,nekako mi e posigurno da sum pokriena so pogolema doza☺

fina erika and saramila09 like this.
  3. saramila09

saramila09 Истакнат член

Јас до 12 недела ќе продолжам со кринон и прогестерон депо па после ќе видиме дали ќе ми продолжи пак или ќе смениме нешто.. сигурно си знае докторот што прави душо немој на своја рака да земаш ништо како што ти кажал така прави..

lavica82 likes this.
  4. malasimba

malasimba Истакнат член

Јас од почетокот па се до 12 недела ставав утрогестан 200 едно навечер едно сабајле. Потоа продолжив со истите но само по едно навечер. Веќе терам 28 недела :)

lavica82 and saramila09 like this.
  5. duffi

duffi Форумски идол

Индивидуално.
    Како ќе каже доктор -така.

saramila09 and lavica82 like this.
  6. Lejlaah

Lejlaah Популарен член

Како да се справам со сува кашлица. Не знам вејќе што да правам,душата ја извадив ☹

saramila09 likes this.
  7. kostarika

kostarika Популарен член

Пиво со шеќер има рецепта по интернет. По неколку кафени лажички на ден се пиеа и за два дена ми поминувало.

Леле бе мешиња два дена -три ми горат нозете .совет?

Last edited by a moderator: Apr 16, 2018
    saramila09 and Lejlaah like this.
  8. Mimmi39

Mimmi39 Популарен член

Леле бе мешиња два дена -три ми горат нозете .совет?[/QUOTE]

@kostarika Навикни се, од хормоните е.
    Мене и нозе, и раце, и цело тело ми гори. Од зиморлива (ми било ладно и на 30C), станав најголема склетџика. :)

ludoto19, Coco31, saramila09 and 3 others like this.
  9. mamaJana

mamaJana Популарен член

Здраво мамички, после 10 месеци читање на сите теми од категоријата бременост конечно и јас можам да ви се приклучам :) Саботата направив тест и добив две силно изразени црти, после 10 месеци активно работење на случајот бебе и правење тест после секое закаснување на менструација овај пат имав некое чувство 1 недела пред терминот за менструација дека сум бремена. Кога дојде време да го направам тестот се потсетив на изминатите месеци и го направив брзо и без никаква трема за после 1 минута да видам две ептен јасни црти!
    Утре имам закажано кај матичниот гинеколог, се надевам дека се ќе биде во ред..
    Градите ми се како бомби, мислам ќе експлодираат! :D
    Имам едно прашање дали чувствувавте некаква нелагодност во долниот дел на стомакот на почеткот?

10. em4e_baby

em4e_baby Истакнат член

Најпрвин да ти честитам!! :* Со лесно нека ти биде!!
    Значи, дај Боже, тука ќе бидеме со термини.. :$:$
    На гинеколог бев во вторникот, ама премногу беше рано да се види нешто.. Според пресметките на докторката, тогаш сум била околу 4 недели и 2, 3 дена. На ехо се гледаше само жолто тело, па ми даде упат да се боцнам.. Бетата за два дена се удвои, но, за секој случај и денес се боцнав да видам како се одвива..
    И здравје ми закажа за овој петок прва контрола, кадешто би требало веќе нешто да се види..
    Од болки сите што ги наброја, ги имам и јас.. Градите мислам дека ќе ми отпаднат.. Ме болат на допир, па редовно си проверувам дали болат.. :lol: Нека болат, добар симптом е тој (fingers):)
    А во долниот дел од стомакот повремено си осеќам како струја.. Не боли, издржливо е, и се надевам дека така треба..

ludoto19, Skorpija25, Coco31 and 6 others like this.
  11. mamaJana

mamaJana Популарен член

Честитки и на тебе :l:
    По моите пресметки денес имам полни 5 недели и 1 ден :)
    Се молам се да е во ред...
    Апликацијата Pregnancy Calendar е одлична, ја препорачувам.

12. kostarika

kostarika Популарен член

@kostarika Навикни се, од хормоните е.
    Мене и нозе, и раце, и цело тело ми гори. Од зиморлива (ми било ладно и на 30C), станав најголема склетџика. :)[/QUOTE]
    Леле исто :) маж ми измрзна цело време промаја правам дома а надвор шетам по апостолки :D

Mimmi39 and saramila09 like this.
  13. Lejlaah

Lejlaah Популарен член

Леле исто :) маж ми измрзна цело време промаја правам дома а надвор шетам по апостолки :D[/QUOTE]
    Ја што секогаш ладни раце имав што многу ладно секогаш ми беше јас сега сум како во сахара. Ќе пукнам од целото тело почнувајќи од нозете па се до рацете

saramila09 likes this.
  14. kostarika

kostarika Популарен член

Ја што секогаш ладни раце имав што многу ладно секогаш ми беше јас сега сум како во сахара. Ќе пукнам од целото тело почнувајќи од нозете па се до рацете[/QUOTE]
    Среќа залади денес малку па сабајле ги излуфтирав нозете во апостолки и сите ме гледаа како ненормална :) ама што ќе правиме до летото 8)

Skorpija25, saramila09 and Lejlaah like this.
  15. Lejlaah

Lejlaah Популарен член

Среќа залади денес малку па сабајле ги излуфтирав нозете во апостолки и сите ме гледаа како ненормална :) ама што ќе правиме до летото 8)[/QUOTE]
    Залади малце ама пак сме врели така да не ни останува ништо друго само да трпиме и да се ладиме хаха

saramila09, kostarika and TeddyGrey like this.
  16. Sparkles27

Sparkles27 Истакнат член

@mamaJana i @em4e_baby честитки да си имате лесна бременост:clap: Болки цело прво тромесечие ќе осеќате затоа треба да знаете дека се нормални, јас некогаш не можев да се исправам ќе ме засечеше тоа ради ширење на матката и растегнување на лигаментите. Ви препорачувам доколку не пиете да почнете со фолна киселина, вит Ц и вит Д. Јадете што повеќе свежа храна варена печена салати многу овошје зошто пржената и мрсна храна мене ми создаваше тешкотии на желудник и киселини. Како и да е сите болки што се издржливи се сосема нормални.

ludoto19, Skorpija25, duffi and 5 others like this.
  17. mamaJana

mamaJana Популарен член

Ти благодарам @Sparkles27, јас фолна пијам од октомври редовно, Ц и Д витамин не сум пиела но ќе почнам.
    Најважното ми е дека после 10 години ги откажав цигарите пред 1 недела. Од минатиот понеделник до средата пушев по една цигара, а саботата кога го видов тестот ставив точка, сакам здраво бебенце :l:

18. em4e_baby

em4e_baby Истакнат член

Ти благодарам за советите @Sparkles27 :*
    Јас покрај редовната терапија (Еутирокс, Глукофаж, Аспирин) си пиев и Омега 3 масни киселини, Д3, Б витамини (меѓукои и метилирана фолна поради утврдена мутација). Ова ти кажувам пред да видам 2 цртки :) И Достинекс го заменив со Бромергон.
    Сега вметнав плус магнезиум, а значи и витамин Ц да почнам да си пијам..
    Чекам да ми потврди на ехо во петок гинекологот, и ќе почнам да пијам и Фемибион, бидејќи таму има метилирана фолна, а мене таа ми одговара, бидејќи обичната не ми ја преработува организмот..
    Ти каков витамин Ц пиеш?

Sparkles27, saramila09 and fina erika like this.
  19. kostarika

kostarika Популарен член

Мешиња внимавајте вит ц што го препорачуваат гинеколозите во прав што се раствара во вода/чај во упатството пишува дека не е за трудници .

saramila09, fina erika and em4e_baby like this.
  20. baby 5

baby 5 Популарен член

Мешиња ние бевме на контрола се е во ред со бебуш си расте си ритка..мојот најстрашен дел помина лесно не сум отворена (дека првото во 25недела го изгубив) и кога се качив на стол се тресев од страв како ми кажаа во ред е продолжи со утрогестан и мирувања одма ми олекна :) како ја прашував докторката и велам како ви почна денот со најпаничната трудница хаха.. ох ми олекна ве гушкаме со синко :*