Труднички муабети

Дискусија во 'Бременост' започната од meU, 23 јули 2012.

1. Bella*

Bella* Популарен член

Се зачлени на:
    16 април 2018
    Пораки:
    2.344
    Допаѓања:
    14.626
    ееее алал да ти е за одговоров :l::l:

На saramila09 и Vennera.aa им се допаѓа ова.
  2. monik55

monik55 Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јуни 2015
    Пораки:
    7.989
    Допаѓања:
    59.659
    Тие она најважното не го приметуваат и не го кужуваат се запнал докторот за гелни нокти.
    Која меморија ја имам од лани за тебе:D

На pile30, Bebulleee, saramila09 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  3. fana

fana Форумски идол

Се зачлени на:
    7 август 2012
    Пораки:
    17.252
    Допаѓања:
    118.914
    Јас ви кажав да не претерувате, а сепак вие сами ќе си одлучите што ќе правите.
    П.с. од дома не излегувајте бидејќи ув зраците од сонцето може да ви наштетат исто како и ув ламбата во процедурата за нокти.
    @monik55 баш така. Нешто сериозно нема да видат, ама предупредување за гелни нокти ќе дадат (facepalm) фана - нокти ти сум во меморијата :makeup: :hug:
    Не прашав вода дали може да пијам оти бајаги хлорирана во Битола :rofl:

На pile30, Vennera.aa, Bebulleee и 2 други им се допаѓа ова.
  4. Bella*

Bella* Популарен член

Се зачлени на:
    16 април 2018
    Пораки:
    2.344
    Допаѓања:
    14.626
    аии што ви е бе луѓе? јас ви кажав дека првпат одам дека ми кажа дека се е во ред и што несмеам да правам.Зашто вакви драми ? првпат одам сакав од срце да се пофалам ...немислев дека вакви глупи коментари ке добијам :o :(

На saramila09 му/ѝ се допаѓа ова.
  5. fana

fana Форумски идол

Се зачлени на:
    7 август 2012
    Пораки:
    17.252
    Допаѓања:
    118.914
    Ние се радуваме со тебе, верувај. Овај форум служи за делење совети споделување искуство заедничко радување и тагување. Добронамерно ти дадов совет али глуп совет и глупа ја поминав бременоста. Ќе се опаметам за следната ветувам и нема да терам мода :!:
    Ти терај си по твое. Со лесно;)

На Bebulleee, kostarika и saramila09 им се допаѓа ова.
  6. Bella*

Bella* Популарен член

Се зачлени на:
    16 април 2018
    Пораки:
    2.344
    Допаѓања:
    14.626
    па ув зраците од сонцето ув ламбата и хлорираната вода се саркастични коментари...не зборев јас за мода и слично него што ми кажале и не е претерување ако си одлучам јас лично за мене да ги извадам ноктите...затоа кажав дека нема потреба од глупи коментари,ајде батали секој со своите размислувања :)

7. Black girl

Black girl Форумски идол

Се зачлени на:
    4 октомври 2015
    Пораки:
    5.985
    Допаѓања:
    13.761
    А да не претерува твојот гинеколог? Треба да се одбегнува пушење и пиење алкохол во бременоста, ама нокти може да се прават. Јас и се фарбав. Сигурно нема да одам запуштена во косата девет месеци.

На fana, kostarika и saramila09 им се допаѓа ова.
  8. Bella*

Bella* Популарен член

Се зачлени на:
    16 април 2018
    Пораки:
    2.344
    Допаѓања:
    14.626
    Па што знам може и претерува...Јас првпат одам како што кажав и затоа и ви пишав кои работи ми ги наведе...(нормално е да не се пие и пуши) а ова другово првпат го слушнав за коса и нокти.Ама ете мене ми е страв од било што да ризикувам има и замена за тоа ете лак за нокти и фарбање со други работи кна,или таму што имаше без хидроген бла бла :D како и да е секој си одлучува за себе

На Vennera.aa и saramila09 им се допаѓа ова.
  9. Mimmi39

Mimmi39 Популарен член

Се зачлени на:
    11 ноември 2017
    Пораки:
    2.078
    Допаѓања:
    4.536
    Душо, никој не даде глупи коментари, туку мајките споделија дел од своето искуство. :) Добро е да се слушнат различни искуства, нели? Но, ти одлучуваш како ќе постапуваш овој период.
    Ти слушај си ја својата докторка, не ти кажала лошо. Сето тоа е превентивно бидејќи најголемиот ризик е до 12-14 недела (не дека подоцна не може да има ризик).
    Овде не има на различна возраст и на различен начин сме дошле до бременост. Некоја од прва природно (како тебе, што е одлично), а некоја од нас поминала долг, тежок и скап пат до двете цртки.
    На пр. јас стигнав до бременост после многу инвитра, и во текот на тој исцрпувачки период, а потоа и во бременоста, не ни помислив на гелни нокти и депилација, а не па да го направам тоа. И пак имам убави и негувани нокти кои сама си ги средував (дури сега ми се поубави отколку со сите хемикалии на ноктите). Избегнував пудри, парфеми.....
    А за здрава храна....тоа треба сите да го практикуваме. Нема што посебно да менуваш во начинот на живеење. :) Секако, без алкохол или по некоја голтка црвено вино, без многу бел шеќер и бело тесто....не е воопшто тешко. :)

Уште еднаш, со лесно бременоста! ;) :hug:

На Mihaela123456, *Лорена*, mimiiiii и 8 други им се допаѓа ова.
  10. Bella*

Bella* Популарен член

Се зачлени на:
    16 април 2018
    Пораки:
    2.344
    Допаѓања:
    14.626
    Ти благодарам мила :l::l: Најбитно е сите да сме среќни и здрави.Посакувам на сите да се фати од прва како кај мене,се надевам се ке биде добро мислам дека е нормално да имам страв од било што...:):inlove:

На Vennera.aa, saramila09 и Mimmi39 им се допаѓа ова.
  11. Ljubica87

Ljubica87 Истакнат член

Се зачлени на:
    18 март 2018
    Пораки:
    394
    Допаѓања:
    564
    Еве ме денес, натажена :( само што се вратив од гинеколог, осум недели сум, ми рече дека гледа 2 во мене, но едното како да не било исполнето????? Рече дека не е сигурен дали тој не гледа или не постои??! Не можев да го сфатам, има постара апаратура, па ме прати утре кај друг...

12. monik55

monik55 Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јуни 2015
    Пораки:
    7.989
    Допаѓања:
    59.659
    Ајде па да го кажеш рецептот:D:$

На Skorpija25, saramila09, fana и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  13. Vennera.aa

Vennera.aa Популарен член

Се зачлени на:
    30 април 2014
    Пораки:
    1.188
    Допаѓања:
    7.590
    Бременоста трае девет месеци и барем во тој период може да ги сведеме ризиците на минимум сепак секој со своја мисла и свое убедување, за синко година и осум месеци се обидувавме па кога останав бремена ми доаѓаше воздухот да го филтрирам, сега сум поопуштена ама сепак на горе долу истите работи внимавам

На Skorpija25, *Лорена*, lackygirl и 4 други им се допаѓа ова.
  14. NarCis@

NarCis@ Форумски идол

Се зачлени на:
    4 март 2018
    Пораки:
    11.392
    Допаѓања:
    183.545
    Мене ми е ок такви совети да даваат доктори, и тоа е дел од водењето бременост, а на нас останува дали ќе послушаме или не :) На пр. јас мислам дека депилација не е препорачливо, еднаш треба за да се направи инфекција или повреда. Ама ете јас одам, на свој ризик. Или фарбање, некогаш со години ќе користиш иста фарба, ама еднаш треба за да се направи алергиска реакција. Факт е дека во бременоста, барем кај мене е така, кожата ми е многу почувствителна, па многу пазам што ќе користам, затоа што ми се има случено да завршам со антихистаминик заради алергиска реакција од козметика што ја користев со години. Не се работи за тоа дали некоја трудница претерува или воопшто не се грижи за себе, туку мислам дека убаво е да се знае дека некои навики (нокти, депилација, фарба итн.) од претходно може да направат некаква реакција. Затоа секоја нека си го слуша инстинктот и докторот :)

На Skorpija25, *Лорена*, Sparkles27 и 7 други им се допаѓа ова.
  15. Angel.girl

Angel.girl Популарен член

Се зачлени на:
    25 декември 2011
    Пораки:
    669
    Допаѓања:
    667
    Секој одлучува на своја одговорност дали ќе прави нешто или не во текот на бременоста и дали ќе ги слуша советите и препораките на докторот. Јас цела бременост еве ставам нокти, за депилација почекав до трети месец страв ми беше од инфркции. Од друга страна пак докторот уште на првиоиот преглед ми забрани вежбање иако вежбав секој ден повеќе од 3 ипол години. Јас не го послушав. Се осеќав дека можам да вежвам и еве веќе 30 недела дали 3,4 дена немам отидено да вежбам па бебе сегс за сега супер си е. Така да, секоја линост е различна, некоја се депелирала црла бременост некоја зскачила инфекција првиот пат и тоа е тоа. Мислам дека самите ние најмногу знаеме кскви сме и кој довети од докторите слепо ќе ги следиме.

На TinaI, saramila09, Coco31 и 4 други им се допаѓа ова.
  16. kostarika

kostarika Популарен член

Се зачлени на:
    6 јули 2011
    Пораки:
    1.632
    Допаѓања:
    2.128
    Мешињасо 1600 дд мери сте боцкале клексани?

17. NarCis@

NarCis@ Форумски идол

Се зачлени на:
    4 март 2018
    Пораки:
    11.392
    Допаѓања:
    183.545
    :nod: ама кај мене имаше и други индикации. Намален проток во папчана врвка и помал плод за 2 недели.

На saramila09 и kostarika им се допаѓа ова.
  18. kostarika

kostarika Популарен член

Се зачлени на:
    6 јули 2011
    Пораки:
    1.632
    Допаѓања:
    2.128
    А како утврдија намален проток во папочна врвка?

19. danichap

danichap Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.534
    Допаѓања:
    289.015
    Се е индивидуално.
    Се препорачува барем во прва третина да не се фарба, да нема гелни нокти, пиење и пушење секако не, да не се користи шампон против првут, средства за белеење заби, средства против акни... колкава е листата на шампони, креми, гелови за тушурање кои ни кога не е труден човек не би биле прв избор па следствено ни сега. Исто и со храна, односно сирива храна ули термички необработено месо/млеко/јајца.

Изборот е наш и секој со својот за себе.
    Со доплер ултразвук. Се следи дотокот на крв во папочната врвца. И кај мене, кога бебе не качуваше на килажа или еден орган стагнираше, ми правеа редовно доплер.

На ane.bella, Bella*, saramila09 и 4 други им се допаѓа ова.
  20. kostarika

kostarika Популарен член

Се зачлени на:
    6 јули 2011
    Пораки:
    1.632
    Допаѓања:
    2.128
    Тоа кај матичен ?