Да. Барем кај мене беше така, истиот апарат со кој се прави ултрашал е. По потреба секако упатуваат на специјалист, но редовна контрола или следење е кај матичен.
Здраво мешковци најубави. Јас незнам на кај терам алергија ме уби, нос затнат неможам да дишам, грло воспалено, а бебе мир нема само си се тркала во мешко. Иначе да ви кажам не одам како пингвин, туку како морж значи никако, штом станам осеќам притисок долу и мислам дека секој момент ќе ми протече вода, ама си се тешам наредниот петок сум на завршни брисеви и преглед па ќе видиме што ќе каже гинекологот. За доплер на папочна мене ми прави откако влегов во 8 месец и да се прави со обично ехо абдоменално. Имајте убав ден јас да пуштам уште некоја машина со алишта од бебе.
Ти пишала веќе @danichap само што кај мене специјалист утврди уште на вториот скрининг, а после на контрола по околу месец дена малку се влоши состојбата. Матичната за тоа време ме убедуваше дека се работи за генетика што е помал плодот, а не дека има проблем. Најверојатно зависи од доктор до доктор дали знаат и дали сакаат да мерат протоци.
Ок тенкју мешиња. Матичниот нешто ми спомна да провериме на доплер ама колку што видов на екранот од ехото плаво и црвено сватив дека ми направил веќе доплер. Ама кај Јани на трансфузиологија кога отидов, тој многу се ангажира, златен е луѓе . Се што сакаш да испиташ ќе ти пишам ми вика. А у ходник го сретнав и му се обратив со молба да ми ги види резултатите затоа што претходнната докторка ме врати , не сакаше да ме испитува повеќе.
Zdravo , sakav da ve prasam za sovet i ds mi preporacate doktor.. jas vcera pisuvav ( bev na prv prefled i sum po posl. Mens. 7 ned i 5 dena ) i nemae seuste srceva reakcija ,me povika pak da odam.vo ponedelnik da vidime dali ke se slusne ) ako vo slucaj ne se slusne nedaj boze i vi ponedelnik sakam da odam na 2ro mislenje pa ako imate da mi preporacate nekoj ginek. Sto ste zadovolni i sto ima aparatura kako st9 treba. Fala vi mn
Да не ме сватиш погрешно и јас бев ваков случај но не чекав на матичниот туку отидов уште как двајца и секоја втора вечер одев на ГАК. А за доктор Петрова од Систина закажиси уште утре ако може. А исто така има и една проватна докторка кај апче во дебар мало Мајсторова ли беше не ми текнува таму можеш и уште денес да одиш.
Kolku e pregled znaes li ? Sakam da pocekam do ponedelnik da vidam so ke bide ako slucajno nedajboze ne slusnam nist9 ke cinam care ... zbuneta sum od exoto vcera zaso pisuva raz. Spored pos mens. Sum 7 ned i 5 dena a spored exoto dole desno kaj sto pisala pisuva 6 ned 1 den. I sega neznam na sro da se vodam stvarno gore pisuva edno dole drugo edna ned moze ne znacu nisto ama.mene mi znaci se vo momentov...
Jas iskreno potpolno te razbiram, no vcera ne znam kolku feminki ti kazavme otkako ja zakaci slikickata od eho deka spored ehoto si 6+1 a ne 7+5 kako so si mislis ti. Ne znam kako si praite paniki i so sve ne. Rano ti e za.srce sekoja bremenost si e razlicna..nekoi slusaat porano nekoi pokasno.
Сандра опушти се ќе си напрајш од ништо нешто, стрес посебно во почеток на бременост воопшто не е на арно, нормално е да си загрижена но ти си ствараш стресови за ништо. Скоро во секоја втора бременост датумите не се поклопуваат твојот случај не е редок, јас прв преглед имав во 13та недела според последна менстр. уствари спрема мерките на ехото бев 11+5 и докторот ми кажа се водиме недела по назад, никој точно не може да каже во кој ден се зачнало бебето, ама било околу овие денови.
Шампон против првут не?! е ова прв пат го слушам. а јас само со таков функционирам. Уствари само хед енд шолдерс ме спасуваше, сега го заменив со алверде. Со се друго за две миења снег ми паѓа од глава Цела бременост мерките на бебе ми се разликуваа за една недела од терминот. Не си прави стрес непотребно. Почекај до наредна контрола и ќе видиш дека се ќе биде во ред
Posle cekanje na neceli 3 godini za dete me plasi se.. znam deka ne treba da si prvam stresovi kolku sto mozam izbegnuvam da mislam ama posilno e od se. Fala na uteha ..❤
Ако ти е за утеха, јас 6години чекав, а има тука членки што чекале и по многу повеќе. Затоа најдобронамерно ти пишаа сите малку да се опуштиш.
За најдобар не знам, ама јас земам кесички од 400мг на алкалоид по препорака од гинеколог. Тие се магнезиум со б витамини.
@Sparkles27 земи го на Алкалоид, и мене докторката ми го препорача кога бев бремена. По една ќесичка на ден. Ако треба поголема доза, ќе ти каже гинекологот (обично се појачува доза кога и ако имаш грчеви во нозете навечер, повеќе болки и сл.)