http://organdziski.com/bremenost.php Крвна анализа е некоја па ме интересираше дали некоја трудница ја правела и како иде тоа...тука на линкот пишува дека се прави.
Одма уште во старт. Компјутерот сам си дава пресметка според последна менструација. Можеш да си израчунаш и сама преку нет или спушти некоја апликација на телефон за следење бременост.
Ne znam sto e iskreno. Jas ne sum pravela. A amniocinteza mislam se preporacuva nad 35 godini ako e zenata.
Како може таа да се породи на 12 декември со 7+4 а јас со 8+3 на 18 декември.. Мене доле на сликичките ми пишува 7/12/2018 дека треба но сеуште не ми е потврдено..
Ако одиш кај Триводалиев го пишува на извештајот кој ти го дава. Кога се слуша срцева реакцика тогаш го одредуват и терминот.
Моја грешка душо, 6 дена наназад, а не нанапред од 12, 6 декември значи. Апликациите сметаат 280 дена од прв ден на последна менструација.
Кога ќе влеземе во 9ти, ќе си чекаме секој момент, еве мене не ми се чека термин уште цела недела, сакам поскоро
Дај боже што поскоро да си се породиш и да си бидеш со бебушот.. јас едвај го чекам тој момент и сакам да биде што побрзо ама има време..
Ова на интернет го најдов на англиски е. Не сум сигурна но мислам дека и јас го правев, дека сум над 35год.(36 имам) многу тестови направив веќе не ни памтам кој за што беше. The Triple Marker Test The triple marker screen is a blood test performed at about the 15th week of pregnancy. It is called triple marker because there are three substances that are measured in the mothers blood. The values obtained on these measurements can be used to determine increased risk of the baby having certain conditions. The blood test will rule out the possibility of these disorders (with a very high probability but not 100%). A positive test does not indicate a problem. It only tells your doctor that a problem cannot be ruled out. Additional testing is therefore required to be certain. The vast majority of women with a positive Triple Marker Screen are subsequently shown to be normal. The screen is useful because it reduces the number of mothers who need to have the more rigorous test. What does the Triple Screen tell your doctor? One problem area is in the development of the fetus' brain, spinal cord and other neural tissues of the central nervous system (neural tube). Problems with neural tube development can occur as spina bifida or anencephaly. Neural tube defects occur in 1 or 2 out of every 1,000 births. The Triple Marker screen is positive in approximately 75 percent of open neural tube defects. Genetic disorders such as Down syndrome, a chromosomal abnormality, occurs in approximately 1 in 720 births. The triple marker screen can detect approximately 70 percent of Down syndrome cases in women under age 35 and 85 to 90 percent of Down syndrome cases in women age 35 years and older The blood sample is sent to a laboratory and tested for the presence of the following three substances which are normally found in the baby's blood, brain, spinal fluid and amniotic fluid: Alpha-fetoprotein (AFP) is a protein produced by the fetus' liver. Higher than normal AFP levels could indicate that the fetus has an open neural tube defect. High AFP levels may also indicate that the fetus is older than was thought or that the woman is expecting twins. Lower than normal AFP levels could indicate that a woman is at higher risk for having a baby with Down syndrome. Unconjugated Estriol (UE) is a steroid produced in the placenta and in the fetus' liver. Lower than normal levels of Estriol may also indicate that a woman is at high risk for having a baby with Down syndrome. Human Chorionic Gonadotrophin (hCG) is a hormone produced by the placenta. Levels of hCG are higher than normal when a woman has an increased risk of having a baby with Down syndrome. The expected amount of these substances normally found in the mother's bloodstream changes each week of pregnancy. The results of the test are compared to these expected ranges and to data from patients with problem pregnancies to obtain an overall risk factor and a recommendation for further testing. Normal levels of AFP, UE and HCG strongly indicate that you have a healthy pregnancy and a healthy baby. In over 98% of pregnancies, normal triple marker screen results predict healthy babies and births without major complications. However, there are no prenatal tests that can guarantee your baby and pregnancy will be completely healthy or without complications. еве и преведено е на google translate но преводот е солиден Тестот за троен маркер Трикратниот маркер е тест на крвта извршен на околу 15-тата недела од бременоста. Се нарекува троен маркер бидејќи постојат три супстанции кои се мерат во крвта на мајката. Вредностите добиени на овие мерења може да се користат за да се утврди зголемен ризик за бебето да има одредени услови. Крвниот тест ќе ја отфрли можноста за овие нарушувања (со многу голема веројатност, но не и со 100%). Позитивен тест не укажува на проблем. Само му кажува на вашиот лекар дека проблемот не може да се исклучи. Поради тоа, потребно е дополнително тестирање да биде сигурно. Поголемиот дел од жените со позитивен екран со трикратни маркери се прикажани како нормални. Екранот е корисен, бидејќи го намалува бројот на мајки кои треба да имаат поригорозен. Што значи Троен екран да му каже на вашиот лекар? Една проблематична област е развојот на мозокот на мозокот, 'рбетниот мозок и другите нервни ткива на централниот нервен систем (нервните цевки). Проблеми со развојот на нервните туби може да се појават како спина бифида или аненцефалија. Дефекти на невралната туба се јавуваат кај 1 или 2 од 1000 раѓања. Екранот Triple Marker е позитивен кај околу 75 проценти од дефектите на отворените неврални цевки. Генетските нарушувања како Даунов синдром, хромозомска абнормалност, се јавуваат кај приближно 1 од 720 раѓања. Трикратниот маркер може да открие околу 70 проценти од Даунов синдром кај жени под 35-годишна возраст и 85-90 проценти од Даунов синдром кај жени на возраст од 35 години и постари Примерокот во крвта се испраќа во лабораторија и се тестира за присуство на следните три супстанции кои обично се наоѓаат во крвта на бебето, мозокот, спиналната течност и амнионската течност: Алфа-фетопротеин (AFP) е протеин произведен од црниот дроб на фетусот. Повисоки од нормалните нивоа на АФП може да покажат дека фетусот има дефект на отворена нервна туба. Високите AFP нивоа, исто така, може да покажат дека фетусот е постар отколку што мислев или дека жената очекува близнаци. Пониски од нормалните нивоа на АФП може да покажат дека жената е во поголем ризик за да има бебе со Даунов синдром. Неконјугиран естриол (UE) е стероид произведен во плацентата и во црниот дроб на фетусот. Пониско од нормалното ниво на Естриол, исто така, може да покаже дека жената е во висок ризик за да има бебе со Даунов синдром. Хури хорионски гонадотропин (hCG) е хормон произведен од плацентата. Нивоата на hCG се повисоки од нормалните кога жената има зголемен ризик да има бебе со Даунов синдром. Очекуваната количина на овие супстанции кои обично се наоѓаат во крвотокот на мајката се менуваат секоја недела од бременоста. Резултатите од тестот се споредуваат со овие очекувани опсези и со податоци од пациенти со проблеми со бременост за да се добие целосен ризик фактор и препорака за понатамошно тестирање. Нормалните нивоа на AFP, UE и HCG силно покажуваат дека имате здрава бременост и здраво бебе. Во над 98% од бременоста, резултатите од нормалните тројни маркери предвидуваат здрави бебиња и раѓања без големи компликации. Сепак, нема пренатални тестови кои може да го гарантираат вашето бебе и бременоста ќе биде целосно здрава или без компликации.
Верувам мислиш на испитување на хромозоните. Трисомиа 13, трисомиа 18, трисомиа 21. Јас го имам правено три пати, иако прилично порано, околу 10та недела. Тука има искуства повеќе. https://forum.femina.mk/threads/Неинвазивни-пренатални-тестови.23908/
Јас го имам правено, околу 16та недела мислам. Ми земаа само крв од прст. Со овој тест се проверува плодот за болести како Даунов синдром и сл.