Труднички муабети

Дискусија во 'Бременост' започната од meU, 23 јули 2012.

1. danichap

danichap Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.542
    Допаѓања:
    289.079
    Првата бременост ја повраќав и водата, исто, ништо не се напив.
    Среќа втората и третата поминав без мака.
    Искрено, да беше исто како првата ќе пиев, и тоа редовно. Со мали деца кои чекаат на мене или пак ако треба на работа да се оди, не е изводливо да се лежи и трпи. На крај краишта и ништо од тоа да не е, не треба трудницата да се исцрпува до состојба на нефункционирање.
    Јас би набавила од оние кои ги препорача @duffi.

Бела базен и езерска вода не препорачуваат. Море можеш.

На tambelina, saramila09, duffi и 2 други им се допаѓа ова.
  2. dipsidipsidipsi

dipsidipsidipsi Популарен член

Се зачлени на:
    4 април 2018
    Пораки:
    852
    Допаѓања:
    1.591
    Здраво девојки, сакам да прашам можеби некоја има искуство :)
    Имав исцедок густ како жолтеникав но немаше никаков непријатен мирис 25+4 сум . Гинекологот ми препиша еритромицин од 250мг и вагинални полигинакс. Бебушко до пред некој ден си го чуствував силно и се познаваше на мешето а сега некако помалку, дали е завртено на друга страна или? а од терапијата нон стоп течам како река..ве молам за совет?
    Благодарам :D

На saramila09 му/ѝ се допаѓа ова.
  3. aceee99

aceee99 Популарен член

Се зачлени на:
    1 март 2017
    Пораки:
    901
    Допаѓања:
    1.150
    Ama taka nemozam odam na rabota mi e tesko da povrakam ne mi ostanuva nisto vo mene

4. fana

fana Форумски идол

Се зачлени на:
    7 август 2012
    Пораки:
    17.330
    Допаѓања:
    119.270
    Пробај прво со таблетите антиметил и плус 3*1 б6 витамин. Ако не ти е подобро тогаш премини на овие кој ти ги даде докторот.

На saramila09, aceee99 и NarCis@ им се допаѓа ова.
  5. aceee99

aceee99 Популарен член

Се зачлени на:
    1 март 2017
    Пораки:
    901
    Допаѓања:
    1.150
    Ke pocna so ovie da ne mesam sepak e toj iskusen doktor valda znaet toj eve pak povrakam mnnn kako cesma sum

6. Black girl

Black girl Форумски идол

Се зачлени на:
    4 октомври 2015
    Пораки:
    5.994
    Допаѓања:
    13.788
    Пиј си штом ти препишал лекар. Ние не сме постручни од него сигурно . Подобро да си пиеш и да ти биде подобро отколку да се истураш од повраќање и да дехидрираш, не е добро тоа за плодот. Мене регланот ме спаси, инаку бев катастрофа. И повеке течности внесувај. Со лесно.

На aceee99 и saramila09 им се допаѓа ова.
  7. saramila09

saramila09 Истакнат член

Се зачлени на:
    24 септември 2017
    Пораки:
    1.008
    Допаѓања:
    3.637
    Јас штом почнав да пијам магнезиум и Б6 не повраќам чудно сега многу јадам..

На Martka и baby 5 им се допаѓа ова.
  8. ane.bella

ane.bella Форумски идол

Се зачлени на:
    18 јуни 2011
    Пораки:
    3.228
    Допаѓања:
    25.843
    Ранитадин земам цела бременост од доктор препишани, јас не повраќав но многу киселини имав.
    Сепак докторите знаат повеќе од нас.

9. Lavica2016

Lavica2016 Популарен член

Се зачлени на:
    25 август 2016
    Пораки:
    2.084
    Допаѓања:
    3.849
    Vcera i denes me utepaa kiselini. Do sega nemav tolku cesto, voobicaeno navecer. So sto gi ublazuvate?

10. kostarika

kostarika Популарен член

Се зачлени на:
    6 јули 2011
    Пораки:
    1.632
    Допаѓања:
    2.128
    На двете лекарства пишува дека се пренесуваат преку плацентата и ако е нужно да се примаат па вие си знаете колку енужно

11. NarCis@

NarCis@ Форумски идол

Се зачлени на:
    4 март 2018
    Пораки:
    11.403
    Допаѓања:
    183.657
    Искусни, неискусни, сите доктори одма даваат ранитал и реглан како да се витаминчиња. Ај ранитал, ама регланот влијае на централен нервен систем. Кај мене двете бремености се патолошки со дијагноза хипермезис гравидарум, значи повраќање и мачнини до крај на бременоста. И да ви кажам, е претешко. Ама оваа бременост прво што направив е зедов боледување и одев на инфузии, да се хидрирам. Примав физиолошки со вит. ц и б6, и гликоза по потреба. На телото му треба одмор и хидратација преку инфузија, а не одма со лекарства. Најлесно им е така на докториве, препиши и откачи се од пациентката. Јас тек при крај на прво тромесечие, кога стана алармантно примив зофран во инфузија, еднаш и толку беше. Не помогна. Оттогаш, еве веќе седми месец стигнав, по потреба примам инфузии. Научив да живеам и да се справувам, знам дека ќе биде уште малце. Затоа пробајте прво со нешто побезопасно, после ако е неиздржливо, земете терапија. И малку со резерва со докторите, не прифаќајте одма здраво за готово, распрашајте се за други опции кои се побезбедни и за вас и за бебето.

На Shelea, Skorpija25, aceee99 и 10 други им се допаѓа ова.
  12. ane.bella

ane.bella Форумски идол

Се зачлени на:
    18 јуни 2011
    Пораки:
    3.228
    Допаѓања:
    25.843
    Јас од денес го разситнувам 9ти месец:), уште 21 ден до "Големиот ден" :worried: освем ако не реши мала да не изненади пред време, но ја носам многу високо па ваљда ќе си доседи до крај. Имам измешани чувства и емоции и се радувам и страв ме фаќа во исто време,и на мене крај не ми се најдува :)

Гледав на ју туб видеа околу бременост,бебе,доење итн... налетав на видеа од мајки тука во Usa што се регистрираат на веб страни и ти праќаат без пари бебешки производи,некои се со по мали ама има и full size производи,па се регистрирав на неколку и ја добив првата (baby box )па сега да видиме што ќе пратат и другите.

Вака изгледа baby box bb.jpg , читав низ некои Европски држави ги даваат од болницата на денот кога си ги носат бебињата дома, се надевам и во Македонија да почнат :)

На Skorpija25, mimiiiii, aceee99 и 7 други им се допаѓа ова.
  13. Kitten

Kitten Форумски идол

Се зачлени на:
    27 ноември 2009
    Пораки:
    9.375
    Допаѓања:
    42.202
    Мојава апликација ме потсетува денеска дека имам 7 дејс лефт! Епа стварно сака бебево да ме мачи до крај, а мислев вториве порано искачаат :sweat:
    Се гледам во огледало, стомакот е уште горе, и колку што се сеќавам со првото стомакот се спушти 2-3 дена пред да се породам. Болки све поредовни, посебно во бешика, непреспани ноќи исто редовни, колковите ги осеќам расчеречено овие три дена... Сѐ на сѐ не се трпам више!

@ane.bella и во Мк даваат за искачање од болница тн. беби пакет, кој на времето бил повеќе пакет, баш добивале торбица пуна со козметика, а сега се повеќе ситници како пример тестери. Секоја болница своја политика за подароци има, ама на државно се мизерија.

На CurlyBlossomGirl, Skorpija25, mimiiiii и 10 други им се допаѓа ова.
  14. ane.bella

ane.bella Форумски идол

Се зачлени на:
    18 јуни 2011
    Пораки:
    3.228
    Допаѓања:
    25.843
    Издржи ситно броиш,изгледа ти ќе ја отвориш сезоната на јунски бебиња :D последните денови се нај тешки и јас ко тебе целата расштрафена се чуствувам и ко успорена снимка сум :lol:

А нели во Мкд. даваат и еднократен паричен надоместок или грешка сум? овде нема пари но затоа добиваш една торбица полна со памперс,влажни 2 големи шишиња адапт.млеко, шише бебешко креми и не ми текнува што друго имаше, престој и нега во болница ко во хотел со 5* и толку :)

На Skorpija25, baby 5, Coco31 и 3 други им се допаѓа ова.
  15. monik55

monik55 Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јуни 2015
    Пораки:
    7.991
    Допаѓања:
    59.666
    Собите се како дневна соба а бебето го ставаат во такво како креветче да го кажам дрвено:)
    Сега скоро братучетка ми се породи во Њујорк па ми пушташе слики.

16. Kitten

Kitten Форумски идол

Се зачлени на:
    27 ноември 2009
    Пораки:
    9.375
    Допаѓања:
    42.202
    Даваат да, само за првородено дете, од државата не од болницата.

Фала, издржувам некако, среќа не одам на работа ама па затоа се нервирам што ми е досадно а не ме бидуе ни за работа по дома. Инаку се надевам да не ја отворам јунска сезона, дај боже да ја затворам мајска (fingers) :D

На Skorpija25, baby 5, Coco31 и 3 други им се допаѓа ова.
  17. ane.bella

ane.bella Форумски идол

Се зачлени на:
    18 јуни 2011
    Пораки:
    3.228
    Допаѓања:
    25.843
    Па не баш ко дневна соба :D повеќе е ко хотелска голема соба со нормално болнички кревет, а креветчето е пластично прозирно ко коритце, плус кревет за таткото,сопствено купатило,тв, има мени да одбериш каква храна сакаш 3х на ден. Ваљда варира и од болница до болница но до кај што сум била до сега секаде е убаво.

П.С. денеска одам на последно мерење за бебчето да видиме колкаво е во 9 ти месец. Колку од прилика накачуваат во килажа последниот месец?

@Kitten е ај ако не ти затвори ја мајската,само со лесно нека е

На Skorpija25, Coco31, tambelina и 3 други им се допаѓа ова.
  18. aceee99

aceee99 Популарен член

Се зачлени на:
    1 март 2017
    Пораки:
    901
    Допаѓања:
    1.150
    Otidov vo apteka da gi zemam nee mi rekoa stetni se za bremenost mu stetat na mozkot na bebeto mi dade antimetil bile za bremenost

19. Smetalink

Smetalink Истакнат член

Се зачлени на:
    19 август 2017
    Пораки:
    245
    Допаѓања:
    221
    Nema steta za bebeto i ja se plasev doktorot mi objasni deka nema nisto za bebeto makata e za tebe sto nemas sila za nisto

На saramila09 и aceee99 им се допаѓа ова.
  20. Chanell*

Chanell* Форумски идол

Се зачлени на:
    24 септември 2016
    Пораки:
    4.392
    Допаѓања:
    32.765
    Регланот не е добар и во нормални околности да го користиш, во бременост па никако. Има доктори што го препишуваат да, ама јас да сум на твое место не би го пиела :) Антиметил+б6 помага, Ранитал во поодмината бременост да,на почеток не.

На saramila09, aceee99, kostarika и 1 друга личност им се допаѓа ова.