@TeddyGrey Моето е рано уште во 27ма негде свртено, и на последниот преглед си беше исто, умна е И јас секое ехо си го плаќам по 200-300ден, крвна слика исто плаќав, последните два пати ми дава упат ко демек за бесплатно ама испитувам ддимери, и пак си плаќам по 600 ден како не и текна порано да ми дава упати за секоја крвна слика..паметни доктори.
Иста сум и јас едвај чекам да се породам 39+1 недела сум, ама нема контракции и само еден прст сум отворена. Сега во петок ќе видиме дали нешто ќе има или може во меѓувреме ќе се смени нешто
И јас првите месеци купував поголем број фустанчиња ама сега со големиот мешко сум како преправена, ако ми е ок и комотно во стомак во рамена и раце ми е ептен широко па стриктно си купувам труднички фустани. Сега си купив сандали со лепенки, ги плаќам детскиве сандали и се лигавам по штиклите... Инаку за крвна слика со упат од матичен е бесплатно и во приватните лаборатории, мене Синлаб ми е во комшии и цела бременост таму одам. @kostarika па ти ќе се расплакуваш за глупости тие се некултурни што сами не се понудиле на бремена жена да и отстапат ред на жешково.
И моето. Фатила дијагонала. Така спиела. Вчера се видовме. Одговара за 31ва недела, па првпат ми се помести терминот на 31.07. Обично све идеше исто како по менструација така и по мерки. Се беше супер. Ми закажа за 5 недели за брисеви и толку... Да се сврти и да раѓам. Баш сакам да се сврти и да е природно. Битно здрава жива. Како сака така. Немирка е.
Мислев терминот си останува како краен според менструација? Моето одговараше на поголемо за 10 дена во 30 та недела ама не ми ми спомна за поместување термин, значи има шанса порано да дојде.
Па терминот си останува тој да, ама као одговара за поголемо и според мерките термин би бил 31.07. Често варира терминот според мерките, затоа си се водиме по тој по менструација.
И брисеви и приска и к.слика, ддимери, кр.група се е бесплатно со дијагноза Л37 чинам. Треба да проверам. Јас приватно водев бременост па не ми беа наплаќани сите прегледи. А матичен не смее да наплаќа. Него фондот му рефиндира.
Мешковци, абе за потпарено чаре да ми кажете? Под гради сум жар црвена, ме боли и чеша не можам да се допрам, градник не можам да облечам никаков, ставам бебешка пудра за да не се потам таму и маст од невен, ама не ми поминува
Јас знајш шо не разбирам? Не разбирам шо е разликата меѓу обично ехо за кое ми наплаќаше 300 и 1 скрининг кој ми го наплати 900? Ехо обично се двете. Или мерење на нухалниот набор кошта 600 денари? Пошто дали има носно ковче ионака можи да го види
А знаеш дека скрининг прави само доктор што го усовршил тоа а не матичен? Беби дол земи си без фишбан само памукче во состав
Незнам мила што е разликата, ќе ти пишам дали за скрингот ќе ми наплати нешто матичната моја, оти јас досега сите прегледи на ехо ми се бесплатни немам денар дадено. Отприлика за 2 недели треба да сум на прв скрининг, па ќе ти пишам баш колку ќе ми наплати и дали ќе ми наплати. Поздрав
@kostarika и матичните прават скрининг, зошто да не. Доволно е да има знаење и да му се посвети на пациентот.
Не знам сега како е кај мојата матична, ама пред повеќе од 4год. сѐ наплаќаше. Овојпат само еднаш бев на ехо и го наплати сестрата, ама ми даде и фискална. Ич не ми се замараше да се расправам, водам бременост на друго место, а и ходникот им е празен за разлика од минатите години, тие нека му ја мислат. Едит: и матични прават скрининг, ама мислам дека треба да имаат некоја лиценца за тоа, барем така ми кажа матичната.
сега кога ќе одам за сите испитувања скрининг,4д итн...ми рекоа ќе ми зимаат и брисеви..Е сега нели може тие да одат приватно и државно...Значи откако одам на гинеколог од мои 18 години секогаш кога ќе кажам брисевите да одат на државно секогаш има нешто на нив кандида,бактерија бла бла па ај дијагнози...а кога ќе ги пуштат приватно никогаш ама никогаш ништо немам...е ај сеа незнам што да правам сега дали приватно или државно сепак бременост е сакам сигурно да си знам...што советувате? дали на некоја и се има случено ова
А во која лабораторија ги праќаш на приватно? И каде на државно? Во Скопје на микро се секогаш точни.