Зошто сега тој страв? Мене така ме уплашија скратен цервикс омекнат...кога ете истерав до 32 нед е сега одмарам многу и примам утрогестан а 3 цм е одлично само да не се крати повеќе...без секс без нагли движена без напрегања и ќе се среди одмарај колку што можеш повеќе
Nez sto se zamarate so maticnite gin mojot samo ednas me ima videno na eho za tie 13 Ned kolku sto sum bremena se si plakam na privatno za ehata oti ic ne mi veruvam na mojot maticen gin a imav doskoro cesti eha sto radi toa sto ednoto bebce go ispustiv vo 6 nedela posle radi postelkata sto bese odlepena I nisko postavena no fala bogu sega se e ok
Затоа треба да се избере добар матичен, ако не чини смени го. Зошто да ги плаќаш сите прегледи приватно кога имаш здравствено осигурање и ти следи бесплатно здравство? И не сите се во можност да следат бременост приватно.
А во помалите градови ептен имаат избор на матични гинеколози, па уште и да пребираат. Доктор од клиника и матичен гинеколог се светлосни години разлика.
Еее нас тешко кој не разбира...одам во друг град за конзилијарно тука немаме тројца гинеколози :-/ може да замислете за пораѓај само природно онака препраќаат да ти е страв да идеш до дежурен доктор неможеш да најдеш ама ете тоа е..
Мојава матична е супер целосно посветена на мене ама на почеток на 4 дена ме гледаше и оп 300 ден па уште три пати така и си се побунив,за на крај ги фатам сестрите дека си пушуваат сами пресметки. Само кај и да е ќе почнам зо давачките во систина,ако само нека е за убаво.
Незнаев дека женава е од мал град. Но ајде ако збориме за Скопје, има доста добри матични гинеколози така што нема потреба да се даваат огромни суми за рутински прегледи.
И јас одев од таа логика. Мојот матичен сите ми го фалеа и досега супер ми обрнуваше внимание. По пола сат прегледед, ај на обично ај на 4 д ехо. Но последниот пат имаше мн гужви, а тој беше пред крај со работа и само онака на 10 мин ме зирна од кои половината ми се жалеше дека одел ск на контроли. И на крај кога ми изнакажа лоши работи и ме виде пребледев ме испрати да си одам со препорака од сега на 10 дена контроли наместо на 1 м. И оп ете 300 ден по 3 пати =1200. И пак сиромајот дупло плаќа. Вака ќе се исплашиш ќе појдеш и приватно 1500. Ама секој си вика ако се е во ред зш да давам пари само. Јас барем одев со логика парите што ќе го заштедам да ги дадам за порајѓај на приватно, ама можи лошо размислував.
Никогаш нема матичен и доктор од клиника да ми се на исто рамниште. Добри за рутински и кога се е ок. Затоа пола од жениве од памет извадени со триста дијагнози.
Abe privatno plakam po 500 den od pregled na 4 d eho a na mojot maticen gin ne mu veruvam oti neznaese da procita eden rez oti imam strasno hormonsko poremetuvanje posle toa aj se sredi odam lani nesto menstruacijata mi se isporemeti malku I mi vika ti nemas jk I posle toa otidov na privatno Ono ovulacijata nastapila on nemozel da vide mojata sestra vo 7 mesec od bremenosta dobi jaki bolki I otide kaj nego I vika nisto ne ti e otide na privatno oti imase bolki I odma I otkri gin oti ima napad na bubrezite dodeka ja gledal na eho I gi videl I bubrezite oti mnogu cesti bile tie napadi vo bremenost od kamen na bubrezite a vo strumica plus imame samo 4 maticni ginekolozi
Се сложувам, многу често матичните се такви во задно време, ете ја читав членката што беше извадена од памет, имав и јас таков матичен кој обожава да ги праќа пациентките на додатни непотребни испитувања и нон стоп да се под стрес, дури и тие со нормална бременост (ете и јас бев една). Со првата бременост беше ептен релаксиран докторов, затоа и бев кај него 15 години, а сега е скроз како овие за кои збориме. Но идејата ми е дека има и нормални доктори, јас си најдов нов кој не ме стресираше, и има пристап кон работите без паника и драма. И мојов работел и на клиника и Чаир. @fana кој ти е матичен ако не е тајна?
Da ama koga nemas vo gradot drug dobar doktor ke moras da odis vo dr grad i toj nemoze da ti bide maticwn