Околу еден месец веќе качува по малку килажа и тогаш прв пат спомнаа дека касни . И кај мене се 200-300 грама разлика. Цервикс ми е 37 мм .Фала ти
И мене бебето ми заостанува со раст 10 дена, исто сум 35та недела поточно 34+3. До 28ма недела беше во ред дури и понапред за 1 недела, а од 30та недела почна да заостанува. Кај мене циркулација и доплер се во ред. Докторот вика не било страшно и не ми кажа ништо посебно дека треба да правам, но јас сум загрижена, а и стомакот ми е мал. Ако има некоја со слично искуство и јас би сакала да слушнам совет
Штом се е во ред, бебуш ќе биде само пошланк можеби. Едни се раѓаат 3кг други 4 кг. Едни 48цм други 55цм... Не се сите исти. Важно следат докторите.
И кај мене е помало за една недела, или десетина дена така нешто, но ми рекоа нема зошто да сум загрижена, дека се толерира до две недели. Циркулација и доплер исто добри, во 34 недела е 2100гр, кај други во тие недели се веќе 2500+, но секаде различно ете Малку сме помали ама ќе пораснеме. Не се секирај и нервирај за џабе.
Не му се ич секирај мајка кога идев на контрола ми викаат ти сигурна си дека си 8ми јас и велам не 5ти ама јас сакам да сум 8ми месец абе да фатиш да отепаш се...кога мери на ехо ааа супер е си расти нормално за некој ден е помало само ама нормално е за 33нед 1916гр така да ич не му ја мисли па манекени ќе си имаме
@hello-kitty.90 Смееш слободно, јас го пијам речиси секојдневно ради забрзан пулс, ми го стабилизира. И на почеток јаки главоболки кога имав го пиев со далерон и вит.Ц. Витамин е, нема штета
...и со тебе! Ако трансфузиологот вика дека немаш потреба од клексан, ете прочитав дека ти кажал сѐ е соодветно за гестациската недела, тогаш побуни се кај гинекологот. Не е наивен лек, каде им е отиден паметот на гинеколозиве?
Мене во 25 недела ми кажаа дека бебето заостанува 8 дена, одма испитав д-димери и хемостаза беа ок 690, имам лакуни од 15мм и ми препишаа клексан 1 на ден плус аспирин. Бебето почна да расте но сепак со отстапување, покасно за еден месец почна да касни во раст (стомачето) 13 дена, и ми препишаа клексан 2 на ден и плус аспирин. Еве терам скоро два ипол месеци со клексани и аспирин и контрола на секои 7 дена. Доплер е добар уште на почеток, и ми кажаа ако на контрола повторно заостанува ќе морам зреење да примам, но еве бебе расте сеуште касни од 9 дена но нема повеќе заостанување се надевам да влезам така во 9ти месец. 31+5 1880гр е бебе. Не се секирај и мене ми препорачаа повеќе протеини и внесување на течности, да влезете во 9ти месец понатаму не е страшно.
Супер е . Мојот сам таа недела беше 2300. Се роди 2800. Битно е да зрели, килажата и мерките на крај и не се меродавни. Плус двете исти нема да се, секогаш едното ќе биде понапредно од другото.
Јас во понеделникот бев на преглед кај матичната 31+5 бев ми рече аспиринот да продолжам да го пијам. Зашто се пие само до 32 недела?
Според вас кога е најдобро да одам на прв преглед на гинеколог? На 18 дознав дека сум бремена веќе 5 недела. и сега некако се ново ми е , збунета сум и малку исплашена, незнам како да се понашам, како да спијам, што да јадам и сл.
Честитки, со лесно да си ја износиш бременоста Јас од возбуда одма утредента од позитивниот тест отидов на преглед, 5 недела бев, и сметам дека е рано ептен пошто нема што да се види тогаш. Почекај барем докај 7ма, тогаш и срце ќе слушнете