Труднички муабети

Дискусија во 'Бременост' започната од meU, 23 јули 2012.

1. laddy

laddy Истакнат член

Се зачлени на:
    5 октомври 2011
    Пораки:
    45
    Допаѓања:
    8
    Мамички денес бев на преглед и д-р ме прегледа вагинално да види до кај сум со отварањето. После тоа на влошката имав светлоцрвена крв. Некаде читав дека тоа е нормално, не е страшно, што мислите вие?

2. Jagoda123

Jagoda123 Популарен член

Се зачлени на:
    26 април 2012
    Пораки:
    2.467
    Допаѓања:
    11.107
    Јас денеска бев на контрола. :)
    Бебушка има две рачиња и две ноџиња, се забавуваше кај мама во стомак и постојано преташе со нив. :)
    Пораснати сме и сме долги скоро 6 см :)
    Докторката рече дека сме биле напредни, па гледам дека и терминот за породување ми е скратен дури за 6 дена.
    Минатата контрола се радував за срценцето, а оваа затоа што веќе личи на бебе и мрда со рацете и нозете.
    Се надевам дека секоја наредна контрола ќе биде се поубава!
    За скрининг и брисеви ни е уште рано, тоа си го закажавме за наредната среда.
    Добивме и сликичка, па мама постојано си ја зема во рацете за да ја гали. :wasntme:
    И не знам дали ми се причинува, ама како да почнав да се заоблувам во стомакот, а си велам да не е рано? :?:

На gluvarche и zalosna им се допаѓа ова.
  3. zalosna

zalosna Форумски идол

Се зачлени на:
    29 декември 2011
    Пораки:
    4.742
    Допаѓања:
    78.095
    пред 15 мин каснав малце луто пиперче со сендвичот и сега дундево ме клоцка :| па си мислам дане го олутив е него малце хммммм па се нервира внатре и клоца :?: друг пат не каснувам луто пиперче :doh:

4. trudnicka

trudnicka Нов член

Се зачлени на:
    16 јули 2013
    Пораки:
    203
    Допаѓања:
    70
    Кај мене стално мрда дури велам овој дефинитивно ке биди фудбалер :D :D а за лутото нема врска јади си и јас стално го јадам велат здраво било

На zalosna му/ѝ се допаѓа ова.
  5. mace31

mace31 Истакнат член

Се зачлени на:
    8 јули 2013
    Пораки:
    184
    Допаѓања:
    59
    јас бев прошлата среда на скрининг и нашето имасе ноџиња и рачиња и цело време му беше палецот во уста имасе носе имасе очиња цело бебе не ми се верувасе бевме 5.85см и тогас по мензис бев 12н а по него бев 13 и мене ми го скратиа терминот за една недела зошто било напредно,а ти срце која недела си?

6. mace31

mace31 Истакнат член

Се зачлени на:
    8 јули 2013
    Пораки:
    184
    Допаѓања:
    59
    од која недела почнуба да клоца?и како се осека првото клоцање?

7. zalosna

zalosna Форумски идол

Се зачлени на:
    29 декември 2011
    Пораки:
    4.742
    Допаѓања:
    78.095
    20 недела по сигурна си дека то е то ;)

8. Melinara

Melinara Популарен член

Се зачлени на:
    21 јули 2013
    Пораки:
    442
    Допаѓања:
    305
    Тоа е индивидуално кај некого почнува 16-17 недела како пеперутки, меурчиња во стомакот јас тогаш почнав да го осеќам , а она убаво клоцање на кај 19 недела.

9. girl-miri

girl-miri Форумски идол

Се зачлени на:
    19 октомври 2011
    Пораки:
    7.698
    Допаѓања:
    19.882
    здраво на сите :)
    Jас денес исцрпена и омалаксана повторно,а гадењето е тука :^)
    сакам да прашам што испитувања се прават за шекер и токсоплазма или како и да е точно?
    направени ми се само оние испитувања кај крвта и мокрачA,ми рекоа недај господе ако токсоплазмата е тука.
    некој подетолнао знае нешто?!..

10. trudnicka

trudnicka Нов член

Се зачлени на:
    16 јули 2013
    Пораки:
    203
    Допаѓања:
    70
    Првото клоцања го осетив на 16 недели , а какво е чуството тоа е феноменално. Инаку ке осетиш како се подмрднува незнам како да ти опишам

11. Melinara

Melinara Популарен член

Се зачлени на:
    21 јули 2013
    Пораки:
    442
    Допаѓања:
    305
    Во 24-26 недела од бременоста гинекологот според стручна проценка може да одреди испитување за откривање на шеќерна болест во бременоста, односно гестационен дијабетис. Тој облик на шеќерна болест приближно се јавува кај 1% од трудниците. Се тестираат и идните мајки кај кои се воочува зголемен раст на плодот или кои имаат шеќерна болест во семејството, најчесто кај родителите или баба и дедо. Дополнителни ризици се: одмината бременост, меѓу останатото спонтан абортус, прерано породување, преголеми деца со оглед на гестационата фаза и деца со неправилности во развојот. Во другата група припаѓа сегашна бремност: голем плод, голема количина на плодова вода, глукоза во мајчината мокрача, зголемена тежина и возраст над 30 години. Ако се потврди шеќерна болест во бременоста, потребно е лекување и строга контрола.
    Како се врши испитувањето -трудницата мора да испие блага течност, а два часа потоа на неа и се земаат четири примероци со крв. Ако количината на шеќерот во еден од земените примероци е висока, тоа е показател на шеќерна болест. Во тој случај стручните лица ќе ви дадат дополнителни совети за начинот на исхрана, а во краен случај може ќе треба да примате инекции инсулин.

Во текот на бременоста жената треба да избегнува и контакт со мачки. Причината за ова лежи во можната инфекција со токсоплазма. Тоа е еден вид паразит чиј домаќин е мачката. Токсоплазмата е штетна за фетусот доколку жената првпат дојде во контакт и се зарази со овој микроорганизам во текот на бременоста.

12. girl-miri

girl-miri Форумски идол

Се зачлени на:
    19 октомври 2011
    Пораки:
    7.698
    Допаѓања:
    19.882
    ти благодарам за информаците :)

13. Jagoda123

Jagoda123 Популарен член

Се зачлени на:
    26 април 2012
    Пораки:
    2.467
    Допаѓања:
    11.107
    mace31 јас сум 11+6
    Денеска бев само на обично ехо, а во среда (наредна) на скрининг за Даунов синдром. :!: Едвај чекам!
    Според последната контрола сум 11+6 а докторкава денеска рече бебето е понапредно, ама не ми кажа колку.
    На сликата од ехо го пишува терминот за породување и таму видов дека датумот ми е поместен за 6 дена порано. :)
    Многу бев загрижена дека слабо јадам, а понекогаш и она што ќе го изедам го повраќам. Денеска ми олесна зошто бебушка супер си се развива и си расте и покрај тоа. :)
    Убавина на мајка! Денеска си помислив штета што немам ехо дома, за да си го видам бебето секогаш кога ќе посакам. Кој ќе чека до следната контрола? :)

14. dzanina

dzanina Истакнат член

Се зачлени на:
    4 февруари 2011
    Пораки:
    291
    Допаѓања:
    117
    dobro utro mamicki kako ste? nie bevme vcera na Doktor i ne znam dali ne citavte od pocetok ama isgleda baba vanga sum bila :rofl: si ja predvidev bremenosta i deka kerkicka ke imam vcera se pokaza taka e sega doktorot ne bese siguren ama kako sto mi kazuvat retko gresel e sega ke vidime na 7 oktomvri koga ke sum na bolnica za Organ skrining dali ke ispadni pak devojce i ako posakuvav masko Ali toa e ne e vasno ,vasno e zdravo zivo da e :)

15. Domakica

Domakica Истакнат член

Се зачлени на:
    29 октомври 2011
    Пораки:
    555
    Допаѓања:
    406
    Јас денес сум на ехо, во 18 недела сум и уште не го знам полот...се надевам денес убаво ќе ми се намести. Маж ми од што е срамежлив досега нема влезено со мене кај гинекологот, се пред врата ме чека. Денес му реков - Сакаш да дојдеш да го видиш како ќе ти мавне со раче? - Се прерадува! ЕДвај чекм да го видам бебушко, сакам женско :)

16. trudnicka

trudnicka Нов член

Се зачлени на:
    16 јули 2013
    Пораки:
    203
    Допаѓања:
    70
    Добро утро мамаички и од мене. Ние утрово се разбудивме немино. Бебенцево ме разбуди со неговото клоцање . Изгледа гладно е бидејки се разбудив гладна како куче :D И јас се радував кога ми рече дека е керка бидејки така и сакав керкичка да имам но на следната контрола ми рече дека е момче. А пред 1 недела кога влегов во 8ми месец ми рече дека личело на девојче . И кај нас велат дека овој гениколог не грешел никогаш. Но сепак е жив човек нормално е да погреши некогаш. Се надевам тебе не ти згрешил со полот. Крштеникот исто има завршено за гениколог но не е вработен и ми вели „Кумо ако на бебето папочната врвка му е мегу нозете полот секогаш се греши,папочната врвка изгледа како да е машки полов орган„ . Па може и затоа ми рече матичниот момче а сега вели личи на девјче. КАКО И ДА Е НЕКА Е ЖИВО И ЗДРАВО како вели мм или ке биди МАМИН СИН или ТАТИНА МАЗА :lol:
    ДОМАКИЦА мене за полот ми открија дури во 21 недела со газето беше завртено бебушот.Се надевам ке ти се намести бебушот и ке ни соопштиш после контролата какво ке биде имај убав ден

17. gluvarche

gluvarche Истакнат член

Се зачлени на:
    25 септември 2010
    Пораки:
    210
    Допаѓања:
    113
    мамички добро утро и од мене и бебуш

ние постојано си варираме со расположение, со гадења, омалаксаност....спиење....умор.... час сме ок час сме катастрофа и така се надевам дека ситуацијава ќе се стабилизира во второ тромесечие па ќе си се радуваме на раат :P
    и јас сум на прв скрининг наредна недела и едвај чекам да видам што е како е бебу што си прави внатре колку пораснало хехехее

Jagoda иначе и јас почнав да приметувам дека стомачево се проширило сеуште сум со стари фармерки ама кога ќе седнам ги откопчувам пошто ептен ме затегаат а најдов и една сликичка со идеја за откопчани фармерки па врзани со ластиче кај копчето и сега за сега се снаоѓам со ластиче ;)

На Jagoda123 му/ѝ се допаѓа ова.
  18. butterfly.mk

butterfly.mk Популарен член

Се зачлени на:
    24 јуни 2010
    Пораки:
    1.142
    Допаѓања:
    1.080
    епа значи син ми ке ви ги лаже керкитееееееееее :P хаха
    иначе и ние сме супер, малку пореметени поради времево, треба да земам и нови алиста, овие едвај ме собираат, а и за некоја недела теско дека ке ме соберат,треба да земаме и за во болница спавака ова она,може е рано ама подобро на време да сме спремни. Пак ке речам како што минува времето паника ме фаќа ... само нека е тоа здраво и живо па се ке се издржи, едвај чекам да го земам во раце :inlove:

На TSS му/ѝ се допаѓа ова.
  19. ddevojce

ddevojce Популарен член

Се зачлени на:
    25 јуни 2013
    Пораки:
    3.492
    Допаѓања:
    4.549
    добро утро и од нас денеска најрасположени ми рекоа дека носам керкичка убавата пупа на мајка срцето мое многу сум радосна... некако имав осеќај дека ќе биде женско :D само нека ми биде здраво и живо.. инаку докторот денеска каснеше за на работа и дури од шо беше сонлив не заврте да си го видам бебушот ццц а толку се радував што ќе го видам срцето мое.. како и да е.. битно е дека се е во ред со бебушот добро си напредува фала на БОга.... поздравче до ситееее убав деен :inlove:

На TSS, Jagoda123, Keti30 и 2 други им се допаѓа ова.
  20. elenn

elenn Активен член

Се зачлени на:
    29 август 2013
    Пораки:
    33
    Допаѓања:
    21
    добро утро на сите! ве читам секој ден и баш ме расположувате :) сакам и јас нешто да ве прашам ;) денес сум 5 седмици и 1 ден, дали тоа значи дека влегувам во 6-та недела? имам закажано на гинеколог во недела (едвај чекам) тоа значи дека ќе бидам 5 седмици и 5 дена, па ме интересира дали може да видам срцева реакција и рано е? позз до сите и имајте убав ден :*