Мамички денес бев на преглед и д-р ме прегледа вагинално да види до кај сум со отварањето. После тоа на влошката имав светлоцрвена крв. Некаде читав дека тоа е нормално, не е страшно, што мислите вие?
Јас денеска бев на контрола. Бебушка има две рачиња и две ноџиња, се забавуваше кај мама во стомак и постојано преташе со нив. Пораснати сме и сме долги скоро 6 см Докторката рече дека сме биле напредни, па гледам дека и терминот за породување ми е скратен дури за 6 дена. Минатата контрола се радував за срценцето, а оваа затоа што веќе личи на бебе и мрда со рацете и нозете. Се надевам дека секоја наредна контрола ќе биде се поубава! За скрининг и брисеви ни е уште рано, тоа си го закажавме за наредната среда. Добивме и сликичка, па мама постојано си ја зема во рацете за да ја гали. И не знам дали ми се причинува, ама како да почнав да се заоблувам во стомакот, а си велам да не е рано?
пред 15 мин каснав малце луто пиперче со сендвичот и сега дундево ме клоцка па си мислам дане го олутив е него малце хммммм па се нервира внатре и клоца друг пат не каснувам луто пиперче
Кај мене стално мрда дури велам овој дефинитивно ке биди фудбалер а за лутото нема врска јади си и јас стално го јадам велат здраво било
јас бев прошлата среда на скрининг и нашето имасе ноџиња и рачиња и цело време му беше палецот во уста имасе носе имасе очиња цело бебе не ми се верувасе бевме 5.85см и тогас по мензис бев 12н а по него бев 13 и мене ми го скратиа терминот за една недела зошто било напредно,а ти срце која недела си?
Тоа е индивидуално кај некого почнува 16-17 недела како пеперутки, меурчиња во стомакот јас тогаш почнав да го осеќам , а она убаво клоцање на кај 19 недела.
здраво на сите Jас денес исцрпена и омалаксана повторно,а гадењето е тука сакам да прашам што испитувања се прават за шекер и токсоплазма или како и да е точно? направени ми се само оние испитувања кај крвта и мокрачA,ми рекоа недај господе ако токсоплазмата е тука. некој подетолнао знае нешто?!..
Првото клоцања го осетив на 16 недели , а какво е чуството тоа е феноменално. Инаку ке осетиш како се подмрднува незнам како да ти опишам
Во 24-26 недела од бременоста гинекологот според стручна проценка може да одреди испитување за откривање на шеќерна болест во бременоста, односно гестационен дијабетис. Тој облик на шеќерна болест приближно се јавува кај 1% од трудниците. Се тестираат и идните мајки кај кои се воочува зголемен раст на плодот или кои имаат шеќерна болест во семејството, најчесто кај родителите или баба и дедо. Дополнителни ризици се: одмината бременост, меѓу останатото спонтан абортус, прерано породување, преголеми деца со оглед на гестационата фаза и деца со неправилности во развојот. Во другата група припаѓа сегашна бремност: голем плод, голема количина на плодова вода, глукоза во мајчината мокрача, зголемена тежина и возраст над 30 години. Ако се потврди шеќерна болест во бременоста, потребно е лекување и строга контрола. Како се врши испитувањето -трудницата мора да испие блага течност, а два часа потоа на неа и се земаат четири примероци со крв. Ако количината на шеќерот во еден од земените примероци е висока, тоа е показател на шеќерна болест. Во тој случај стручните лица ќе ви дадат дополнителни совети за начинот на исхрана, а во краен случај може ќе треба да примате инекции инсулин. Во текот на бременоста жената треба да избегнува и контакт со мачки. Причината за ова лежи во можната инфекција со токсоплазма. Тоа е еден вид паразит чиј домаќин е мачката. Токсоплазмата е штетна за фетусот доколку жената првпат дојде во контакт и се зарази со овој микроорганизам во текот на бременоста.
mace31 јас сум 11+6 Денеска бев само на обично ехо, а во среда (наредна) на скрининг за Даунов синдром. Едвај чекам! Според последната контрола сум 11+6 а докторкава денеска рече бебето е понапредно, ама не ми кажа колку. На сликата од ехо го пишува терминот за породување и таму видов дека датумот ми е поместен за 6 дена порано. Многу бев загрижена дека слабо јадам, а понекогаш и она што ќе го изедам го повраќам. Денеска ми олесна зошто бебушка супер си се развива и си расте и покрај тоа. Убавина на мајка! Денеска си помислив штета што немам ехо дома, за да си го видам бебето секогаш кога ќе посакам. Кој ќе чека до следната контрола?
dobro utro mamicki kako ste? nie bevme vcera na Doktor i ne znam dali ne citavte od pocetok ama isgleda baba vanga sum bila si ja predvidev bremenosta i deka kerkicka ke imam vcera se pokaza taka e sega doktorot ne bese siguren ama kako sto mi kazuvat retko gresel e sega ke vidime na 7 oktomvri koga ke sum na bolnica za Organ skrining dali ke ispadni pak devojce i ako posakuvav masko Ali toa e ne e vasno ,vasno e zdravo zivo da e
Јас денес сум на ехо, во 18 недела сум и уште не го знам полот...се надевам денес убаво ќе ми се намести. Маж ми од што е срамежлив досега нема влезено со мене кај гинекологот, се пред врата ме чека. Денес му реков - Сакаш да дојдеш да го видиш како ќе ти мавне со раче? - Се прерадува! ЕДвај чекм да го видам бебушко, сакам женско
Добро утро мамаички и од мене. Ние утрово се разбудивме немино. Бебенцево ме разбуди со неговото клоцање . Изгледа гладно е бидејки се разбудив гладна како куче И јас се радував кога ми рече дека е керка бидејки така и сакав керкичка да имам но на следната контрола ми рече дека е момче. А пред 1 недела кога влегов во 8ми месец ми рече дека личело на девојче . И кај нас велат дека овој гениколог не грешел никогаш. Но сепак е жив човек нормално е да погреши некогаш. Се надевам тебе не ти згрешил со полот. Крштеникот исто има завршено за гениколог но не е вработен и ми вели „Кумо ако на бебето папочната врвка му е мегу нозете полот секогаш се греши,папочната врвка изгледа како да е машки полов орган„ . Па може и затоа ми рече матичниот момче а сега вели личи на девјче. КАКО И ДА Е НЕКА Е ЖИВО И ЗДРАВО како вели мм или ке биди МАМИН СИН или ТАТИНА МАЗА ДОМАКИЦА мене за полот ми открија дури во 21 недела со газето беше завртено бебушот.Се надевам ке ти се намести бебушот и ке ни соопштиш после контролата какво ке биде имај убав ден
мамички добро утро и од мене и бебуш ние постојано си варираме со расположение, со гадења, омалаксаност....спиење....умор.... час сме ок час сме катастрофа и така се надевам дека ситуацијава ќе се стабилизира во второ тромесечие па ќе си се радуваме на раат и јас сум на прв скрининг наредна недела и едвај чекам да видам што е како е бебу што си прави внатре колку пораснало хехехее Jagoda иначе и јас почнав да приметувам дека стомачево се проширило сеуште сум со стари фармерки ама кога ќе седнам ги откопчувам пошто ептен ме затегаат а најдов и една сликичка со идеја за откопчани фармерки па врзани со ластиче кај копчето и сега за сега се снаоѓам со ластиче
епа значи син ми ке ви ги лаже керкитееееееееее хаха иначе и ние сме супер, малку пореметени поради времево, треба да земам и нови алиста, овие едвај ме собираат, а и за некоја недела теско дека ке ме соберат,треба да земаме и за во болница спавака ова она,може е рано ама подобро на време да сме спремни. Пак ке речам како што минува времето паника ме фаќа ... само нека е тоа здраво и живо па се ке се издржи, едвај чекам да го земам во раце
добро утро и од нас денеска најрасположени ми рекоа дека носам керкичка убавата пупа на мајка срцето мое многу сум радосна... некако имав осеќај дека ќе биде женско само нека ми биде здраво и живо.. инаку докторот денеска каснеше за на работа и дури од шо беше сонлив не заврте да си го видам бебушот ццц а толку се радував што ќе го видам срцето мое.. како и да е.. битно е дека се е во ред со бебушот добро си напредува фала на БОга.... поздравче до ситееее убав деен
добро утро на сите! ве читам секој ден и баш ме расположувате сакам и јас нешто да ве прашам денес сум 5 седмици и 1 ден, дали тоа значи дека влегувам во 6-та недела? имам закажано на гинеколог во недела (едвај чекам) тоа значи дека ќе бидам 5 седмици и 5 дена, па ме интересира дали може да видам срцева реакција и рано е? позз до сите и имајте убав ден