Ок,така и си мислев Од утрово имам болки во стомакот како кога сум настината (инаку многу сум осетлива 5мин без чорапи и одма ме фаќа). Пред бременоста ќе си стоплев перниче во микрото,ама сега ќе си се топлам со ќебе и чорапи.
Jas gi imam istite bolki dosta cesto kako da sum preladena kaj jajnicite i uste ne sum izvadila corapi duri i za spienje,zemi si caj od nane i lezi si pod kebence topli oblogi ne pomisluvaj,dr mi vika jajnici ne nastinuvaat vo bremenost.
Мене од денес ми ги прекинаа, инаку сум 38+1 , ги примав поради високи д-д мери, и намалена циркулација на плацента. Сакаа утре да ме породуваат но се предоговоривме за следна недела. Д-д мерите се сеуште високи, циркулацијата е на долна граница , па незнам да не поминат многу денови. Јас малку се испаничив а докторокава вика се е супер.
39та и 6 дена. Утре ми е терминот, а девојкава абер нема. Уредни цтг-а до сега, убав проток на вода, јас океј. Утре сум на цтг наутро и ќе видиме до каде сме. Мрзлива е за излегување, очигледно убаво и е да си пливка. Веќе е 3кг и 100 грама. Мене исцедок и чат пат лажни контракции знаат да ме спопаднат (во спиење или ако попешачам подолго). Ама еве досега ништо. Гинекологот ме бодри и не ме форсира, и да ја надносам неколку дена, за прворотка ми рече дека е чест случај и додека бебето има добра кондиција, а матката вода, нема што да се секирам. Ја само не можам да се себеподнесам затоа што сум крава со уста ко да сум ставила девет филери ботокс. А веќе и една недела уназад имам малечки дамки од колострум на беби долот/прслукот и знам дека тоа е тоа. Само со оптимизам и љубов и ќе ја чекам кога сака нека дојде. It's her show, not mine
@karak И јас не одам на Гак, не знам.. @thinkerbell Ич да не секираш, скоро сите сме ги имале на почеток тие грчења во матката, и јас заради тоа утрогестан ставав, па се смирија многу подоцна, мислам дека на крај на прво тромесечие дури. @TeddyGrey Да пише како помина на прво цтг и преглед во систина
@Shelea da te utesham prvoto masko pa go rodiv 42 dva prsta otvorena dve nedeli si setav i najgolemo e maltretiranje sekoj den ctg i te vrakaat doma so uredno ctg taka da so lesno i ke bide
Здраво девојки еве и овде ќе го поставам прашањето, малку подолго.. Јас сум 15 недела бремена. Читајќи низ форумов видов дека повеќето проверуваат ТСХ во бременост...па пред 2 дена го проверив и јас на клиничка биохемија, иако не сум имала мака претходно и никој од докторите не ми го посочи испитувањево. ТСХ-то ми е 7,44 uIU/ml (0,4-4,5) а FT4 12 umol/L (9,5-25). Високо ТСХ.. Изгуглав и се испоизвадив од памет, зошто осебено во бременост е препорачливо до 2. Но исто така видов дека во рана бременост битно било Фт4 кој кај мене е ок.. Зошто тој преминувал преку плацентата. Матичната ми кажа дека не е страшно за плодот, воопшто не дигна паника но ми рече да се видам со ендокринологот мој (моментално е на одмор) за да ми препишеЕутирокс... Решив да ги повторам рез пред да ми дадат апчиња. Овојпат во Синлаб, испитав ТСХ, ФТ4 и ФТ3. Разултатите се различни.. Tsh 1,47 mIU/L (0,27-4,2) Ft4 13,26 pmol/L (12-22) Ft3 4,54 pmol/L (3,1-6, Не знам сега на кој рез да верувам, очигледно ќе морам да го повторам тсх во трета лабораторија. Имате ли идеја во која лабораторија се најточни и најдобри за ова испитување. И дали е можно да варираат од ден во ден овие вредности или сепак се работи за лаб грешка? Анти тпо и анти тг имам испитувано пред 9месеци, во ред беа тогаш.. Закажав преглед кај Билјана Црцарева, нооткако ги добив различните рез не знам далиима поента да одам се додека не добијам нови
Пројде. Ме ставија и на цтг. Покажуваше контракции. Јас не ги чувствував. Рамномерни беа убави. 3-4 пати ме праша сестрата дали ги чувствувам. Јас труп. И докторот ме праша. За секунда помислив ќе раѓам. Ама ништо, нормално е се. Бебето супер, постелка супер, вода супер. Ми закажа за две недели. И ми рече ако сака природата може да се видиме и порано...
@TeddyGrey И јас сега се враќам од цтг, контракции покажуваше кои ги осеќав, слаби се ама присутни. Водичка си има,постелката е веќе зрела, ми дава рок до 38+ или 39та преку сила, што е за десетина дена Е сега дури се осеќам дека сум бремена!!! Има и циста на јајникот, душиче, уште неродено ли со цисти ќе се расправаме вика од моите естрогени хормони е, кај женските се пренесувало, а и втасана е за надвор, сега останува да чекаме само
Нормално. Дури и болките ми беа поиздржливи. Со првото од прием до раѓање- 8 саати. Со второто од прием до раѓање- само еден саат
Рано мие до нова година имам време ехее ама си правам филмови во глава што како ќе биде Јас првиот пат со провокација многу се измачив дур се отворам а откако се отворив убаво за 10 мин се заврши работата.
И мене ме стави на мисла... Може да искочи како што тргнала. Баш кога рече ќе закажеме за 2 недели звучеше како да ќе ме чека порано...
Jas denes bev na eho I fala bogu se si e ok so bebeto e 5 dena ponapred I na dve eha razlicni eha go pokaza toa samo nez kako da se oslobodam od taa dosadnata kandida