@monik55 И мене кичмата ме кине,поготово ако стојам или лежам малку подолго во иста положба,значи не можам да се мрднам.Остри болки како да ме сече нешто.
Јас имам сколиоза и на почетокот мн ме болеше грбот. Си реков како ќе се трпи до 9. Ама за среќа после 9/ 10 недела ми се смири и да не ми е на подрек сега скоро и да не ме боли. Молам бога и кога ќе порасне бебка по голема лесно да поминам. И сакам да прашам дали некој има искуство со спинална или епидурална со крива кичма (сколиоза)? Знам дека ми е рано да мислам на пораѓај тек 22 недела, ама сепак да знам што ме чека.
Devojki a vo odnos na bolkite, da se nadovrzam, dali nekoja imala bolki primer okolu levata strana od papokot. Od vcera nekako imam bolki tamu, i koga stanuvam od lezechka pozicija da se ispravam. Nekako bolkata si ja povrzuvam so bolka na stomak koga ne bi bile bremeni.
Да, сите три бремености имав страшни болки во кичмата и опашката. Втората и третата посебно поради поголемиот физички напор во секојдневието. После 18-19 часот не функционирав од страшни болки, буквално се влечев доколку се обидував да се движам. Не знам оти, не се плашев дека е нешто страшно. Ми беше “нормално” многу да боли. Неколку пати завршив на итна поради моментална парализа. Појасот највеќе ми помогна вториот пат, третиот пат порано ме фатија болките па веќе немаше ефект после 2-3 месеци. Јас секоја вечер се киснев во када и маж ми секоја вечер ме масираше. Без тој ритуал ќе се расклопев ми се чини. Но мислам дека да немав толку голем физички напор немаше да биде така. Деновите кога не морав со стомакот толкав да ги шлепам натаму наваму другите две со по +10 кг не беа толку страшни.
Сега се уклучив на форумов и читам сите од половината се жалат, да се пријавам и јас, цел ден чистиме преместуваме, реновираме дома, хаос е се, седнав и стеашно почна да ме боли половината и малку нагоре незнам што да направам еве 1 час лежам не поминува, да пијам парацетамол??? Дури и ми се лоши од болка. Од денес 19 недела сум.
Јас сум со сколиоза. Не се сеќавам ни дали воопшто разговаравме со анестезиологот на таа тема. Се беше најнормално, без никаков проблем (спинална).
Преку ден сум супер. Се можам да работам. Многу клоца... И силна е. Ноќе сум офкала во спиење. Навечер и насабајле ми е најактивна. Многу ми е тешко спиењето. Тешко ми е и кога ќе се изврти стомакот само на една страна. Како во грч да ми е. Ме мачат чудни мисли - дали ќе осетам ако дојде моментот за раѓање. Да не не осетам и не дај Боже понатака... Ме замислија на доктор дека имам контракции а не ги чувствувам .... И сеа 300 филма..
Болките преминаја и напред во стомак и отидов во итна со виткање, незнаев како да застанам од болка, притисокот ми беше 80 со 50, ми дадоа инфузија со Б6, реглан и стазмекс и ми помина па еве сега дома сум.
Со лесно нека е и друг пат бе се преморувај толку многу и ако имаш неподносливи болки можеш да се напиеш парацитамол во бременост е дозволен ама се разбира да не се претера
Мамички дали имате болка околу папокот, сега сум 17+5 и одвреме на време кога ќе расти стомакот имам мн болка тапа околу папокот како да ќе ми пукни ми се чини, го мачкам мешето со органско бадемово масло и кожата доста е еластична ама делот кај папокот ме убива од болка некогаш.
Јас уште околу 10та недела чувствував болка на десната страна од папокот, си најдов 100 дијагнози и баш правев муабет со мајка ми, ми кажа дека неа ја болел папокот многу кога била бремена исто знаела и други случаеви. Така да најверојатно е нормално
Од вчера од време на време како да имам слаби менструални болки во јајниците..се смируваат од време на време па пак ќе осетам..инаку сум 10 недела..колку е нормално тоа?
Се додека е поднослива болка е нормално. Нема место за паника. Ако не дај боже болката е не поднослива веднаш на доктор.
Јас имам сколиоза 30+ степени . Во сала дури кога се соблеков да ме боцнат (итен царски), ме приметија и таа дури малку како да испаничи и ме предупреди дека може нема да оди лесно боцкањето, но среќа океј помина. Никакви проблеми немав после... А првото детенце ми е природно родено и тогаш не примав никаква анестезија во кичма. А во бременоста болка во кичма ретко да имав, но затоа ако легнев на порамно... после станување со кран Ми се фаќаа колковите и имав лево десно многу остра болка...
мамичке поработувај и полежи , па после пак .. јас веќе што сум 5 недела само некако како да се преморувам па така правам и подобро е .. од време на време ме боли стомакот и неможам да работам ..
Лас сум 40+, а над 50 се оперирало. Затоа ме фаќаат паники. За епидурална веќе се помирувам дека ќе се помине и без неа, ама ако мора царску нз дали ќе можам со спинал. И јас сега за чудо немам болки, ама ако легнам на рамно ни кран не ме станува. Цела се парализирам. Или ако работам нешш наведната. Мм не ме верува ми вика како стара баба си.
Исто истоо.. ако легнев со плачење станував На цтг па се укочував највеќе и едвај ме местеа на страна легната. Ке биде не се грижи, си знаат докторите
I jas imav skolioza ja izlekuvav so fizikalna terapija I odev I na banja I sega se e ok I vo bremenosta sega imam bolki vo kicmata ama koga ne lezam na strana
Bev kaj maticnata i trebase vo tetovo za daunov sindrom i priska ama jas napolniv denes 17 nedeli ama spored eho sum 15 +5 dena so nedela dena nazad e bebeto da ne ima nesto problem toa zosto da e taka pocetokot bese taka ama posle rece odgovarat sega pak nz za sto