Труднички муабети

Discussion in 'Бременост' started by meU, Jul 23, 2012.

1. NarCis@

NarCis@ Форумски идол

Го мериш растојанието измеѓу болките?

2. *Milicka*

*Milicka* Популарен член

Неможам баш да мерам зашто ќе ме боли 5, 6 минути јако па после послабо па кога ќе си речам чекај да видам кога ќе прекинат пак почнуваат јаки и така во круг. Некако мн јаки и долготрајни еве денес цел ден. 2 пати трчав на цтг ми викаат ништо оди дома... затоа прашувам дали се нормални вакви болки дали се спрема телото или??

NarCis@ likes this.
  3. NarCis@

NarCis@ Форумски идол

Или се вистински контракции или се спрема матката. Само со мерење можеш тоа да знаеш. А на ехо те гледаа?

4. Minnie 1

Minnie 1 Форумски идол

Сок од ананас исто не смее да се пие?:|

Meckicja likes this.
  5. *Milicka*

*Milicka* Популарен член

Да ме гледаа скратено е грлото скроз ама уште не сум почнала да се отварам... Колку време се спрема матката аман више од болкиве :^)

Meckicja likes this.
  6. NarCis@

NarCis@ Форумски идол

Јас пијам веќе неколку месеци уназад, затоа што само тој ме освежува. На интернет што читав, пишува дека смее.
    Ништо тогаш, почекај. Ако нешто е неиздржливо ќе одиш пак и ќе им кажеш дека многу те боли. Мислам дека читав тука на форумот случаи каде цтг-то не им ги регистрирало болките.

*Milicka* and Minnie 1 like this.
  7. danichap

danichap Moderator Staff Member

Од една порција или чаша сок не е ништо.

При вистинските контракции болките не се намалуваат. Се гледа на саат и се следи интензитетот на истите. НАпример на 15 минути боли. Пиеш магнезиум, легнуваш да одмориш...не помага. Како грч, менструална болка која трае пола минута. После 15 минути пак исто...
    Потоа почнува на 10 минути да се појавува оваа болка, но сега е за степен појака. После 10 минути повторно истата болка, по 10 повторно.
    После некое време ќе се појави истата на 5 минути со уште појак интензитет од оној кога била на 10 минути....
    Па на 5, па на 3, па на 2...

НЕма еднаш поголема па помала па пак поголема па пак помала болка.
    Кога боли сеедно дали се грчиш, дали лежиш, дали не мрдаш...боли. Помага вистинско дишење.

НА крајот осеќав и болки во аналниот дел, како нагон за по голема нужда.
    Отприлика така се контракциите, со јаки менструални болки, на исти временски интервали и со зголемување на интензитетот.

lavica82, Meckicja, tambelina and 7 others like this.
  8. Charlotte*

Charlotte* Популарен член

Пак променливо време, пак болки во глава/синус со повраќање. :(
    Во нормална состојба овие болки без апче не би ги издржала. :x

9. karak

karak Популарен член

Bev kaj kirovski denes bebeto zaostanuva 20 dena mnogu sum napnata neznam dali ke bide se ok. Ke odam ponedelnik pak na kontrola za ctg za da go vidime bebeto. Me interesira zasto vo cair ctg pravat samo za otcukuvanjeto na bebeto ne i za kontrakcii na matkata. Stvarno sum zagrizena ajde kako sto e gospod ne e nikoj.

Asja likes this.
  10. NarCis@

NarCis@ Форумски идол

А протоци мереше? Не сакам да те плашам, ама 20 дена не е малку. Провери докторот папочна врвка да не е околу врат? Јас не би чекала до понеделник. Мора точно да се знае зошто бебето заостанува. Навистина не сакам да те плашам, ама мораш да си се избориш за асален преглед.

joy1, karak, TeddyGrey and 1 other person like this.
  11. karak

karak Популарен член

Na gak go merea za 7 dena 2700 vo cair 2900 denes gleda protok ok papocna ok mi vika kirovski pritisok visok nizok ama jas cela bremenost so zdravjeto sum ok. Dimeri super bebe aktivno preta ctg normalno I vika dali stvarno ti e posledna menstruacija togas. Ama ne sum tolku zabegana. Kaj da odam i gak i cair ista prikazna. Go smetam kirovski kako doktor koj e dobar pa najverojatno zatoa sto me gleda prv pat saka da vidi za tri dena kako ke bide spored negovo ctg i merki pa ako ne raste treba da se vadi. Neznam i jas nemam pamet veke. Samo si se nerviram nemam nekoj posebno vrski luge da urgiram samo gospod e so mene.

Kitten, Asja and NarCis@ like this.
  12. Lavica2016

Lavica2016 Популарен член

A da probas Sistina/Remedika, oni sepak.imaat podobra oprema.

13. TeddyGrey

TeddyGrey Форумски идол

Баш чудно. Ама чим е се во ред со се, не знам што друг совет да дадам.
    Кога ќе идеш во понеделник с'ржи малце да те сфатат посериозно и да ти влеат доверба во тоа што ти го кажуваат.

Тежината сепак не е толку мала, супер си е вака бебето.
    Не знам што да кажам друго.
    Без паника само. Не помага никако паниката.

14. tambelina

tambelina Популарен член

Мила со втората ќерка така се секирав , докторот ме гледаше на ехо по 20 минути (и доплер и сите пропратни мерења ) секоја недела одкако влегов во 37гн. Кога ја измери 2.500 во 38гн. само рече бебево е мало ама витално така да нема простор за паника , се си беше супер освен мала килажа. Се роди 2.650 на термин , апгар веднаш 9/10 ,гладна желна и доволно силна за да цица, здрава цврста а толку мала. Причина никогаш не ми кажаа за малата килажа, ама затоа па ја фалеа како најмалото е најсилно за 2 дена не пуштија со иста килажа бебе како смок цуцаше , ниту жолтица ниту губење килажа. Еве ја сега има мисиркини батачиња , покрупна е од сестра и(2900гр е родена големата) , а разлика се 5 год. Направи уште една консултација за да не се грижиш, ама ти си веќе пред термин мислам дека се е во ред со твоето бепче без разлика што има помала килажа.
    Инаку за споредба еве со трето сум бремена 2730 беше во 35гн . дури се уплашив(за мене е големо бебе ) .
    Немој секирации, Ќе видиш дека е здрава мала бонбона мајкина :hug::inlove:

karak, Meckicja, *Milicka* and 3 others like this.
  15. ajaja95

ajaja95 Истакнат член

Зошто не отидеш во Систина ќе си платиш 2.000 ден но барем ќе добиеш одговор како што треба.

16. monik55

monik55 Форумски идол

Тоа што виделе на Клиника ќе и го кажат и таму.
    Нее ГАК толку црн како што мислиме ние,еве јас во исти ден отидов на Клиника во Санте и во Систина и сите исто ми кажаа и се воспостави дека докторката од ГАК била во право.
    Платив околу 10.000 ден во исти ден и дпбив одговор ист како тој на ГАК.
    @karak Мила бебето нее мало таман сие и тоа што стангира со килажа нее лошо бидејки е на крај.
    Овде имало полно трудници во ваква ситуација и сите завршиле одлично.
    Во понеделник ќе те видат пак и ако е истата ситуација може да те породат царски и готово,а може и до тогаш да си добиеш болки и да се породиш.

17. joy1

joy1 Форумски идол

@karak , и да се роди со таа тежина нема гајле.Мојата во 39 та се роди
    2900 :) Одлично беше се.Ако е тоа она што те загрижува...

18. monik55

monik55 Форумски идол

И јас ја барав но сугурно нема време да пише кога ќе се ослободи ќе не извести како е бебле.

19. eli25

eli25 Форумски идол

@karak која недела си? До 14 дена се толерира заостанување. Ама ти чинам при крај си. Јас би се договорила одма за царски.

NarCis@ and karak like this.
  20. Kitten

Kitten Форумски идол

И Чаир имаат топ опрема, имаат нови апарати.

@karak без грижи, еве сигурно ги прочита мислењата на членките кои родиле помали бебиња а износени до крај, здрави прави. Слушај како што ти кажуваат доктори, но јас не би одела на сто мислења, ќе ти направат хаос во глава. Ако сѐ е во ред, и проток на крв и бебе, немаш простор за грижа.

CurlyBlossomGirl, tambelina and karak like this.