Јас првата контрола бев на 7 недели 3-4 дена, ме прегледа со вагинално ехо рече супер има срцева акцја, а јас ништо не видов, нити некое пулсирање нити звук ми пушти. Утре трба да одам да отворам боледување и ми рече дека ќе треба да се земе крв и мокрача, a утре сум 8 недели и 3 дена, па се мислам да побарам да ме види усте еднаш или да не е штетно толку зрачење на почетокот?
првата моја контрола беше на 4 недела па на 6 и дури во 8 недела го слушнавме срценцето..не се секирај че си го слушниш и ти
Јас првата контрола ја направив на 3 недели и 5 дена тогаш не слушнав срцева акција дури на 6 недели слушнав срцеви отчукувања. Инаку денес бев на лекар и му реков на докторот дека осетив како наеднаш како топка ми падна товарот и ми се насмевна и ми рече се ближи крајот. Уште 2 недели и ке влезам во 9 ти месец.
Ние сме супер, сенките и точките ги нема....што значи ткивото пред 2 недели не било дозатворено. Сега се во ред, курето убаво си го видовме, лиценцето не го криевме и сега ќе уживкаме до следната контрола за месец дена.
бас ми е драго сега ти олесна и бебцето ти е супер узивајте си... а посто писав пред некој ден никој не ми одговори пак ке писам мозеби некој ке ми даде одговор минатата недела бев 16та недела и кога бев на контрола гинеколог ми записа 18 недела... дали треба да се водам према тоа лекарот со го писа.. стварно не ми е јасно.. знаци сега треба да сум 19 недела или 17 ме збуни тоа
Супер сега уживај. Ние сме добри само мешко малку боли , вајда од тоа што се шири се надевам дека ке помине деновиве. Поздрав од мене
леле девојки бев на лекар денес и докторката ме провери вагинално и ми вели малку грлото на матката е спустено и ми каза за болките да пијам магнезиум ама кои незнам дај препорацајте некои таа ми каза по една на ден .инаку ми каза дека грлото на матката се спуста од премногу напори, креванје леле а јас пак се утепав минатите недели од работа varosav и слицно и сеа одмаранје ,,несакам да си го изгубам бебусот масала добро е расте како гилиптарце станало и ми каза а за два ден ада и се јавам дали иамам болки и ако иама болки дирекно у болница и таму ке лезам леле колку ми е страв офф мамицке мила ,,дај казете некои магнезиумтаблети или сумеки позз
Magnesium Direkt 300мг, кесички, 20 комада околу 180 ден се, јас тие ги пиев цела бременост и супер ми беа. Таблетите и шумечите се послеби милиграмски (бар тие јас што ги најдов) Тоа што док. ти запишал ти е гестациска недела според ехото. Не мора да значи може и да е грешка во пресметка, сепак неможе толку прецизно да измери докторот 1 милиметар знае голема разлика да направи, а може и покасно си зачната или покасно ти била овулација. Јас например на секоја контрола редовно бев за една недела понапред според мерењето на ехо, дури и пред крај докторката ми го корегира терминот. И пак се породив на првичниот термин (според последна менструација) , а според новиот бев 41 недела.
blagodaram mnogu za odgovorot inace se nadevam deka ke bideme dobro i jas i bebusot a i na vas vi posakuvam sreka i DA BIDEME SILINI toa e najvazno neli ,,leka noc
Добро вечер девојки Денеска бевме на контрола,го видовме бебушко,исто така и тато и бато го видоа и сите сме мноогу среќни Бебушко е супер,добро се развива,плодовата вода е супер и ни го кажаа полот на бебушко...ќе имаме ЌЕРКИЧКА Докторката му покажува на мм вели еве ова е дуда а мм само бледо гледаше(не можеше да распознае кое што е ) А син ми душичка на мама не го тргна погледот од мониторот,и само велеше еве го бебето Инаку ми кажа дека многу ниско го носам и дека треба да внимавам,да не дигам тешки работи,па малку се исплашив Дали може да има некој проблем или пак ќе си се качи бебушко??? Ме праша дали имам грчеви и и кажав дека од време на време имам во пределот на јајнициме,ми кажа дека тоа е заради тоа што е ниско поставено бебето... Ни закажаа и преглед во Скопје во Гак за 4д па ако може некој да ми каже каде точно се наоѓа бидејќи јас не знам...?
тсс чEститки за керката сноу чEститки за здравото шампионче јас сакам да прашам фолина до колку треба да се пие?веке сум 14 недели уште ја пијам?
добро утро мамицки леле ама сум нанкала утрово како јагненце ама тоа засто синока цело време врткав милото мое само праи BUC,BUC, и така до некаде 3 цасот и после и оно изглеа заспа и утрово станав во 9 сат и со мислите дали ке биде се во ред дали ке си го гуснам моето малецко вцера на лекар малку се потресов кога докторката ми каза дека грлото на матката е спустено и дека треба да злезам појке толку ми е страв девојки сеусте ги имам тие болки долу не се јаки ама кога ке пробам да се поднаведнам како да ме сецка несто ниско долу ама морам да се дрзам си го сакам бебето неакам да го изгубам сонцето мое за кое се борев 6-години ако му се слуци несто ми нема спас ми нема,ама секако благодарение на вас јас сеусте сум јака не се давам до крај девојки поздрав и имајте убав ден
мила не се гризи се ке биде во ред... слусај совети на лекарите и одмарај ако треа нисто не работи цувај си го бебцето... инаку ние наспамни синока бевме на прв роденден на другарка керкицка и убаво си поминанвме..само веке поцна ептеб да ни студиии ама убаво е цист воздух...поздрав убав ден
Прашај си го гинекологот, она ќе ти каженајдобро. Сите кажуваат различно. Јас сум 27 недела и пијам уште. Некои до 35-36 недела пијат некои порестануваат порано. Затоа докторката најдобро ќе ти каже
фолната се пие до 12 недела, потоа магнезиум(јас пијам магнезол шумечи 2х1) и витамински апчиња наменети за трудници во кои исто така има фолна онолку колку што е потребна дневна доза, така да внимавајте да не внесувате поголема количина од дозволеното.
Фолната се пие се дури лекарот не каже дека треба да престанеш да ја пиеш еве јас на 10 недели престанав да ја пијам немало потреба а братучетка ми цела бременост ја пиеше се зависи од тоа како бебето се развива како крвта ти е . Инаку моето синче е се помирно нема доволно простор за клоцње некако ме фати страв за порагјај почнав да се плашам дури си помислив што ке биде со бебето ако за време на порагјај ми биде нешто недај боже уфф ..... многу се радувам што крајот се ближи а од друга страна само што ке се сетам помислувам на се и сешто нели има многу случаеви кога мајките недај боже умираат за време на порагјај уфф се плашам
Здраво мешенца...еве јас денес го стартував зимскиот семестар...ухх некако станав по сабајле....ама еве од прееска некако ме тера на спиење не сум навикната рано да станувам.