Труднички муабети

Дискусија во 'Бременост' започната од meU, 23 јули 2012.

1. ddevojce

ddevojce Популарен член

Се зачлени на:
    25 јуни 2013
    Пораки:
    3.492
    Допаѓања:
    4.549
    нека ти е со лесно бременоста.. лекарот ке те советува за настинката.. ама мислам дека од лимон, цај ,парацетамол и нозете во топла вода подобар лек нема за настинка..сега е сезона на настинки грипови вируси така да трудниците цесто ги зафакат секако со добра нега и гриза ке помине се поздравцеее :)

На zalosna му/ѝ се допаѓа ова.
  2. zalosna

zalosna Форумски идол

Се зачлени на:
    29 декември 2011
    Пораки:
    4.742
    Допаѓања:
    78.095
    честитам со лесно да си го носиш бебенцето :party:

3. gjul

gjul Истакнат член

Се зачлени на:
    12 октомври 2012
    Пораки:
    413
    Допаѓања:
    250
    со лесно мамицке узивкај си и гускај се со меско несто најубо е а за настинката цај од сипинки ке помогне и топло млекце со малку маргарин ,топла супа од домати или каква ти се допага кај мене секогас помагало па и сега кога сум во 5 месец а осетам глава ме боли киванје или слицно одма топла супа со малку оцетце биберце и сркајј а и за цајот нема да згресис поздрав и се најубоо

4. Wanna.be.mum

Wanna.be.mum Популарен член

Се зачлени на:
    1 јуни 2013
    Пораки:
    1.019
    Допаѓања:
    1.101
    Да се замешам во труднички муабети може ќе ме фати мајата :lol: :lol:
    Мамички имам прашање, колку се слични од ваше искуство пмс симптомите и симптомите за бременост во однос на грчеви и стегање во долниот дел од стомакот и болки во половината?
    И дали сте имале прво негативен тест на денот на недобивање па подоцна позитивен??? :worried:
    Воопшто несакам лажно да се надевам ама никогаш не ми доцнела ме боли половината, стомакот малце наутро и навечер како пред добивање а ништо :?: градите во пмс ми се како пред експолодирање сега така-така :lol: уфффф толку е нормално некој месец да задоцни макар и ретко ама пуста надеж :(
    со лесно на сите :*

5. captivating

captivating Истакнат член

Се зачлени на:
    10 јули 2013
    Пораки:
    865
    Допаѓања:
    476
    azelea Честитам, со лесно нека ти е.
    За настинка како што си почнала тоа и да се продолжиш, супа со црн бибер, чај со лимон, парацетамол на 8ч/1 и тоа е тоа. Ништо друго не можеме да направиме.
    Јас и онака слаб имунитет, веќе неколку пати го поминав ова. Само да има некој настинат во моја близина и јас во рок од неколку саат качувам температура..
    .Исто туширање со топла вода помага, пареата помага на дишните патиша. И спреј во нос, (прашај си гинеколог дали може да го коритиш ама не би требало да е проблем. Ако ти е затнат носот можеш и со малце вазелин да се намачкаш, мене и тоа ми помага)

Wanna.be.mum јас бев 100% сигурна дека ќе добијам затоа ги имав вообичените пмс симптоми.
    После прочитав дека тоа е нормално.
    Ти веќе направи тест?
    Тестот може да биде лажно негативен ако нема доволно хормони да се приметат, посебно ако се оние тестови со само една лентичка што се натопува во мокрача
    . Најдобро би ти било да си почекаш уште некој ден (2-3) па направи тест ако не добиеш, и купи си од тие SureChek или Self Clear.
    Ајде почекај па пиши како си поминала и да се дружиме на темава :)

6. trudnicka

trudnicka Нов член

Се зачлени на:
    16 јули 2013
    Пораки:
    203
    Допаѓања:
    70
    Здраво идни мајки и сегашни мамички. Само што се вратив од пазарување бев да купувам алишта за син ми. Инаку малку сум загрижена синока додека спиев кога се свртив на друга страна толку силно ме заболи стомакот едвај дишев дали можеби знаете од што може да се таквите болки? Или пак може се од нагло свртување?

7. girl-miri

girl-miri Форумски идол

Се зачлени на:
    19 октомври 2011
    Пораки:
    7.698
    Допаѓања:
    19.882
    добар ден драги најубави мешиња :)
    добри ли сте?
    ние сме добри,спиеме добро и веке повеке јадеме :)
    често мокриме,па навечер 3пати стануваме,се надевам не е ништо лошо тоа,инаку кога мочкаме некако чудно осејкам доле,како напон да имам,малце имам страв од тоа?!!..
    денес треба да ги земам резултатите од крв и мокрача,Sе надевам таа инфекција да ја немам,се надевам се ке биде ок!.

аааа :!: да си кажAм го сонував бебушко :D малце убаво Mаалце неубаво,демек сум го Rодила пред време и бесе мало,ама беше толку слатко..
    хм ова оти свек...ми зборише да не сум го родила пред време хм,како јас да незнам!.

па секоја мајка го посакува најубавото за својето бебе :) најубави тие :)

8. trudnicka

trudnicka Нов член

Се зачлени на:
    16 јули 2013
    Пораки:
    203
    Допаѓања:
    70
    Тридници и мајки имам едно прашање од синока таман да се наведнам да потфатам нешто слушам чрчорење во стомакот дали е нешто сериозно има ли некоја да знае? Аман многу сум страшлива.А денес откако се вратив од пазарење многу ме боли глава , ми се стемнува пред очи добивам болки во стомакот ... И најлоШо од се ми се поврака а неможам да повратам никако

9. bibip

bibip Истакнат член

Се зачлени на:
    21 март 2011
    Пораки:
    191
    Допаѓања:
    101
    Здраво , да ви се придружиме ја си моето меше кое тасте веке 13 недели,инаку се е во најдобар ред барем засега а деновиве чекаме резултати од брис и од приска :worried: со големо нетрпение поззз .........

На gluvarche му/ѝ се допаѓа ова.
  10. Jagoda123

Jagoda123 Популарен член

Се зачлени на:
    26 април 2012
    Пораки:
    2.467
    Допаѓања:
    11.107
    Еве ме и во оваа тема.
    Денеска го направивме првиот скрининг, направив и микробиолошки брисеви и приска па за недела дена чекаме резултати.
    Од денеска ја прекинувам фолната и почнувам со мамавит и магнесол 150, па мешиња кажете ми магнезиумов да го пијам еднаш или два пати на ден?
    Не пишува во упатството ништо за бремени жени, само по една шумлива таблета за деца и две за возрасни, а аптекарката ништо не ми запишала на кутивчето.
    Вие како ги пиете?

11. gjul

gjul Истакнат член

Се зачлени на:
    12 октомври 2012
    Пораки:
    413
    Допаѓања:
    250
    епа девојки еве 100 посто сигурна денес на ехо ми рекоа девојце е мила она мама срцуска :*

На Danni79, TSS, captivating и 2 други им се допаѓа ова.
  12. azelea

azelea Популарен член

Се зачлени на:
    14 јуни 2012
    Пораки:
    3.663
    Допаѓања:
    15.869
    Ви благодарам труднички на топлото добредојде :) јас само што се вратив од лекар и како и што претпоставив рано е ,4 недела и два дена сум,има плод во матка убаво,само др рече дека е рано за срцева акција па да отидам за една недела,и за настинката и кажав,рече само парцетамол,чаеви витамини,и ако кренам температура само ампицилин да земам.Се читкаме поздравче до сите :* :*

13. duffi

duffi Форумски идол

Се зачлени на:
    14 април 2011
    Пораки:
    12.810
    Допаѓања:
    145.418
    Azela сигурно си грешка за температура кај трудници само парацетамол, не ампицилин :)

14. sabatini

sabatini Популарен член

Се зачлени на:
    25 февруари 2011
    Пораки:
    489
    Допаѓања:
    437
    moze i ampicilin so odobruvanje na lekar ....jas imam pieno ampicilin bas se pogodiv bolna vo mk...:)

На duffi му/ѝ се допаѓа ова.
  15. gjul

gjul Истакнат член

Се зачлени на:
    12 октомври 2012
    Пораки:
    413
    Допаѓања:
    250
    pa jagoda stom e od 150 jas mislam po dve edno posle pojadok i posle vecera jas taka gi piev inaku sea pijam magnezium direkt od 300 dva pati na prasok koj se topi vo usta bez dopolnitekni tecnosti pak ako skas prasaj si go doktorot

На Jagoda123 му/ѝ се допаѓа ова.
  16. trudnicka

trudnicka Нов член

Се зачлени на:
    16 јули 2013
    Пораки:
    203
    Допаѓања:
    70
    Мене матичниот ми кажа дека магнезиумот се пие по еднаШ на ден а ако имаш грчеви се пие по 2 пати. Зошто магнезиумот е 300 мг и било доволно по 1 доза . Јас користам магнезиум од 350 мг и пијам по 1 на ден

17. anicka1anicka

anicka1anicka Истакнат член

Се зачлени на:
    5 февруари 2013
    Пораки:
    281
    Допаѓања:
    222
    2x1 и јас така ги пиев дневна доза потребна е 300 мг,а магнезолот шумечи е 150мг,затоа насабајле и навечер по една

18. JuLleE

JuLleE Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2010
    Пораки:
    19.521
    Допаѓања:
    260.808
    Јас магнезиумот го пијам 2х1, од по 250 мг, значи дневна доза ми доаѓа по 500 мг, ама по препорака од лекар. Пиев по еднаш на ден, ама поради грчеви ги пијам по двапати сега, се до 37 недела.

19. CrazyGirl15

CrazyGirl15 Форумски идол

Се зачлени на:
    30 јуни 2011
    Пораки:
    4.916
    Допаѓања:
    25.678
    [/quote]

Последиците од алкохолот не се гледат во текот на бременоста, се гледаат од кога ќе се роди бебето. :!:

Ако количината на алкохол кој си го конзумирала е повеќе од чаша пиво на ден, особено ако си пиела жестоки пијалоци (вотка, виски, коњак итн ) добро би било да му го кажеш тоа на матичниот гинеколог.

Конзумирање на алкохол во текот на бременоста е еднакво на дрогирање со тешки дроги, истите последици ги има по плодот.[/quote]
    Известен е веќе :) благодарам за советот инаку сум пиела по една чаша вино или пиво :tmi: се надевам нема да има големи последици ;( ако недај боже има никогаш нема да си простам |( :|

20. CrazyGirl15

CrazyGirl15 Форумски идол

Се зачлени на:
    30 јуни 2011
    Пораки:
    4.916
    Допаѓања:
    25.678
    Честиткии :) се најубаво и лесна бременост да си имаш :) и јас си настинав |( бев на преглед кај матичниот гинеколог и ми даде витамин ц и алмацин .. Патем кажа дека овие лекови се дозволени во текот на бременоста :) но секако треба да одиш на преглед докторот најдобро знае што да ти даде како превентива :)

На dzanina му/ѝ се допаѓа ова.