хахаха во кеса од стокомак! лудила сме жении, кај ни е крајот Ми почнаа посериозни маки сега, неможам да доседам на работа, ме боли грбот, нозете ми трпнат... Наутро од грчеви се будам со офкање.. Вчера седев со една пријателка, таа е 33та недела, ми вели уживај уште неколку недели, после 30та е потешко. Се натопоривме со мешињата во еден ресторан, си се најадовме па си се истркалавме до дома И ова да си го кажам почнав да збудалувам, само се мислам што да изнакупам на бебето, листам по темите, барам страни по фејсбук, порачувам.. Количка и креветче мора да се најде, а рано е знам, ама само тоа ми е в памет..
Девојки да ве прашам дали некоја ја имала мојава ситуација. Бремена сум 6 месец,правев брисеви се е добро освен кандида. Ми дадоа канестен не ми помина,потоа полигинакс немав чешање една недела пак ми се појави. Пред 2 недели ставив макмирор ми се смири пак една недела и сега пак исто. Уринокултура чиста. Чаре? Се подмивам со камлица и сода ништо. Некоја совет? Инаку доктор до сега ми препишуваше вагинални.
Zhenski zdravo. Aj kazhete mi nekoja iskustvo so miom vo bremenost? Bratuchetka mi e 11 nedela i i vidoa miomche pa matichnata i rekla deka ne i se dopagja a na privatno ne i kazhale nishto strashno. Koi se posledicite i ima li chare?
Jas sum bremena so miom ,dosta golem i go teram 5ti mesec.Ne e nisto strasno ,dovolno e da miruva poveke do kaj 14 nedela ako moze i da si otvori boleduvanje. Maticnata trebala da ja stavi na terapija od utrogestan,da i dade za pocetok folna 2x0.4 i magnezium.Da ispita d-dimeri vo krvta za da vidi dali e potrebno i za ostanata terapija Na koe mesto i e lociran miomot.Vnatresno vo matkata ili nadvoresno?
Mislam deka rekoa na grloto na matkata ako dobro zapamtiv.. inaku prima terapija utrogestan. Si pie i premama, isto prima inekcii progesteron ednash vo nedelata deka placentata bila malku odvoena.. Sega dobi rezultati od krvna slika pa hemoglobinot i e slab i za toa ke prima terapija i aman veke :/ Pa se isplashija za miomot zatoa prashav ovde dali e rizichno Fala mnogu na odgovorot
I jas isto na pocetokot se konsultirav mnogu i bev isplasena.Potrebno e mnogu miruvanje so miom i pazenje.Jas od pocetokot sum na patolosko boleduvanje.Ne sum zapoznaena so miom na grlo na matka neznam kako vlijae na bremenosta.Mojot e nadvor od matkata i sega za sega so redovna terapija ne mi sozdava problemi osven koga bev vo rana bremenost imav krvarenje.Bremenite so miom potrebno e barem 2 pati mesecno da si odat na eho kontrola da se sledi goleminata na miomot i dali toj mu preci na bebeto ili ne.Jas 80% od rizikot go pominav no terapijata od utrogestan ke si ja prodolzam do kraj izgleda. Inaku posledici od miom ima...Dokolku miomot raste vo bremenost moze da go isturka plodot nadvor od matkata i da predizvika spontan
Јас првата бременост имав 2 миоми ви матката, втората бременост 3 миоми. Фала му на бога се си беше во ред, се додека не растат во ред е. Ич нека не се вознемирува.
Кога ви почнаа болките кај срамната коска ? Значи одма под стомакот ме боли дури и како да пече онака, чудна болка. Не се сеќавам со првото кога почнаа.
И јас имам. Ептен се исплашив кога ми кажаа. До сега две мислења дека не пречи, само да се мирува. Тука читав дека кај некои го снемува, кај некои на сам пораѓај се отстранува или не се пипка воопшто, само се следи. Нека не му обрнува внимание на миомот, се јавува од зголемено ниво на хормони и со истите се храни, но нека побара второ па и трето мислење да биде мирна.
Devojki jas denes bev na tretiot skrining posto imav zakazano na endokrinologija pa ajde vikam I skrining da napravam I fala bogu se e vo red za mokrenjeto Dr mi rekoa normalno e cestoto mokrenje I poteskotii so mokrenjeto vo ovaa ned
Зависи многу е важно каде е поставен миомот и дали ке му смета на плодот во растење.Првата бременост успешно и без никакви проблеми ја истерав до крај и се породив природно со два миоми кои беа надвор од матка. Направив за секој случај тумор маркери и се беше ок.Хормоните предизикуваат нивно растење и гинекологот ми кажа ке исчезнат миомите кога ке влезам во менопауза.И сега ги имам во втората бременост и не ми правеа до сега фала боже никакви проблеми.
Втор скрининг помина денес. Се е во ред и со моите мерки и со на бебето мерките. Интересно е што сите параметри ја покажуваа околу 20та недела. Како што ми објаснија со развојот оди одлично засега на време. Има 300 г. овие мерки не се точни и 18 см должина. Матката ми е во нормални параметри со се плацента и грло. Не беше возможно да и го види малиот мозок зошто ја налутивме со сондата и си правеше акробации. За секој случај да не остане невиден ќе идам кај специјалист и он да провери. Убаво е два пати да се провери за втор скрининг велат овде. Тврд и крвав секрет во нос - нормално Грчеви на нога - нормално Доле лежи бебето - нормално Со досегашните мерки ќе испадне на 21 Јануари. @ajaja95 пиши уште една недела минус )
Вториот скрининг е само ехо со сите мерења или има боцкање како за приска? Јас имам закажано следната недела во 21 г.н.