Труднички муабети

Discussion in 'Бременост' started by meU, Jul 23, 2012.

1. Lavica2016

Lavica2016 Популарен член

Вториот скрининг е со абдоминално мерење на органи. Јас не сум чула некоја на втор скрининг вагинално да ја прегледувале.

Martka, fana and happygirl like this.
  2. Bella*

Bella* Популарен член

да не мислиш на втор скрининг не на трет?

зошто колку што памтам си 10 дена само пред мене...а ја сега правев втор,
    трет нели е многу покасно?

3. Meckicja

Meckicja Форумски идол

Vtor ke mu dojde inace jas eden pravev vo 20 ned ama koga veke doagam za sk za kontrola na ocite I kontrola na tiroidata da go napravam uste eden pat I ovde

4. fana

fana Форумски идол

Ни јас не сум чула.

5. Meckicja

Meckicja Форумски идол

Src I jas bev denes kaj Dr lazarova I super e dr ,dr kocovski bese ptezafaten pa ona me gledase mi go pravese skriningot

6. FreeMind

FreeMind Форумски идол

Еве кај мене беше случај. И секој пат е прво вагинална проверка потоа абдоминално. Живеам во Германија може имаат различен концепт.
    Со вагиналното гледаше дали е во ред грлото на матката, па потоа имаш физички контакт со матката да видат дали е тврдо грлото, па имаш напипување на стомак од горна страна да не случајно имаш болка некаде, пх вредност проверка па тек потоа е абдоминално. Секој преглед е ист.
    Овој пат плус мерење на плодот целосно со димензии на органи.

7. Lavica2016

Lavica2016 Популарен член

Аха, епа може таму е таква праксата. Тука у МК не е. Јас пример бев и патолошка па доле не ме чепкаа, освен за брисевите што се земаат во 12та и 36та недела.
    Сега сум на почеѕок на 39та недела и првпат вчера ме прегледуваше докторот рачно. (facepalm)

8. FreeMind

FreeMind Форумски идол

Таму ги страв да не направат беља толку се сигурни во себе :)
    Овде без да ти го напипа грлото на матката ( колку е тврда ) не поминуваш. И без вагинално со сонда да влезат да разгледаат што има не сум имала преглед. И трето што го прават е напипување на гради да не случајно има нешто што не им се допаѓа.

Ти стискам палци да поминеш лесно со близнаците :)

lavica82 and Lavica2016 like this.
  9. monik55

monik55 Форумски идол

Мене Кочовски ич неме бендисува и плус ич нее заентересиран за пациентките.
    Јас се кај Лазарова одам сега на скринингот и нејзин број ми даде, ми закажа контрола на 4 недели и се кај неа ќе одам кај матичниот ич.
    И Ливринова е одлична и она ме гледаше два пати но е многу тешка жена несмееш ништо да ја прашаш.

10. happygirl

happygirl Форумски идол

Бев денеска до микробиологија, нема резултати, значи има нешто чим ќе чекам до понеделник.

Не знам како е можно, немам ниту исцедок или било што, ниту проблеми со мокрењето. Ја прашав матичната, ми рече да ги ги почнам Панцефот па во понеделник ќе видиме што е работата...

Vennera.aa likes this.
  11. mamaJana

mamaJana Популарен член

Жени помагајте, се разболев ептен.. Грлото ми е жар црвено и ме боли, носот затнат а синусите воспалени.
    Од ноќеска се мачам, чаеви, мед, лимон, супа со пилешко а од лекови мукоплант со тегавец и аквамарис спреј и немам никакво подобрување.
    Омалаксана ептен сум.
    Измачување, жал ни е за бебето..
    Како да си помогнам?

12. Vennera.aa

Vennera.aa Популарен член

Не се секирај се ќе биде во ред ни прва ни последна што ќе пие антибиотик во бременост. Ќе се среди со терапија. Јас па имам исцедок и тегоби зачестено мокрење, а докторот го препиша тоа на кандида која не излегува на микробиолошлиот наод од брис. Веќе некое време сум во мисла дали воопшто се точни резултатите и сакам да ги повторам во Струга таму ги фалат дека биле поточни, а овде неретко ја уткале работата.

happygirl likes this.
  13. happygirl

happygirl Форумски идол

Таман работа, ќе ја испијам терапијата, помачно ми е што треба два пара вагиналети да ставам две недели, аман...

Само се надевам се ќе биде во ред после.

Vennera.aa likes this.
  14. @Verba

@Verba Истакнат член

Мешиња, нешто ми се случува. Прва бременост ми е,повеќето тука знаете и се ми е непознато,ново и цела сум во прашалници.
    Кога ќе го пипнам стомакот имам чувство дека ми е тврд но по вертикала, односно горе и голе од папокот. Кога ќе ги подигнам градите и ќе пипнам исто е тврдо. Како бебево да е поставено вертикално.
    Кога ќе се навалам нанапред со грбот (згрбавено како да седам), како да чувствувам дури некоја болка и непријатно чувство подобро да го наречам одма под градите. Си правам филмови дека бебето е негде горе и дека нема каде да оди :^).
    Кој знае дали убаво објаснив и дали ме сфативте што сакав да кажам.

15. Dina911

Dina911 Популарен член

Здраво на сите,
    Бремена сум 25 недела, до сега бременост уредна и без никакви проблеми. Пред 2 недели имав ептен мало крварење (две точки) бев на преглед и ми најдоа полип за кој ми рекоа дека не би требало да прави проблеми на плодот. После една недела бидејки приметив вагинален исцедок со жолтеникава боја на мое барање направив брисеви на кои покажа присуство на стрептокока. Сега имам 10 дневна терапија од антибиотик и вагиналети. Некој со слично искуство со оваа бактерија?

Danncee likes this.
  16. Charlotte*

Charlotte* Популарен член

Мене за грло ми дадоа проанги.
    Во случај на јака кашлица Хербион.
    Ама ја сепак не пиев, земав чај со многу лимон, шмукав витамин ц, Аквамарин спреј за нос, супа...
    Но еве пред два дена на крвната слика покажа покачени леукоцити,почнав со антибјотик.
    Направи си една крвна слика, а до тогаш вака со природни работи терај.

17. saramila09

saramila09 Истакнат член

И мене горе под градите мие тврдо доле кај папокот меко па не се плашам пред некој ден бев на контрола и се беше ок ако имаше нешто ќе ми кажеше дури мојата матична ми го пипна стомакот па ништо не кажа.. не се секирај ваљда нормално е..

Martka and @Verba like this.
  18. Meckicja

Meckicja Форумски идол

Nez jas prv pat bev tamu na skrining I stvarno mi se dopadna Dr lazarova I sega za mesec dena mi kaza kontrola

19. Minnie 1

Minnie 1 Форумски идол

Откако забременив,само еднаш на почетокот од бременоста со сонда ме прегледа и само еднаш,во 26 недела вагинално да види дали е затворено грлото на матката. Не е секаде исто.

20. FreeMind

FreeMind Форумски идол

Ти Мини немаш среќа во Германија се на погрешни налетуваш како во Офенбах да живееш :)