И мене ми е прва бременост и навистина не знам што не чека. Знам само дека ќе биде јако и динамично во следните години. Дали ќе се справиме со тој предизвик? - Ма секако! Потежок е шопингов да се сфати што ти треба, а што не. Има многу фини девојки со второ и трето дете кои ќе ти објаснат детално зошто не треба да фрлаш пари на новороденче. Моја благодарност до нив
Јас ги игнорирав сите рекла-казала и бабски муабети и после вториот скрининг во 22 недела си купив неколку работи кои ми се допаднаа. Остатокот од потребните работи ги купив кога влегов во седми месец. Не можев да чекам покасно, сакам се да ми е спремно и да не се мислам. А и шетањето во подоцнежна бременост бев свесна дека ќе ми е отежнато и дека потешко ме можам да спроведам се што ми е беше во план. Една пријателка, млада девојка, ми рече ќе чекала во девети да влезе да купува. Јас се водам со позитивна мисла...
Јас сум 27 недела, до сега купив само едно мало плишено ќебенце, случајно на излог го видов. Од братучетка на мм, имам транспортер, релаксатор, мало креветче/лулка за до 3 месеци, масичка за пресоблекување, корито за бањање и столна ламба за загревање на бебо кога ќе биде гол Алишта немам ништо купено, здравје планирам после свадбата да купам се што ми треба, ама ништо претерано. Сметам дека не треба да се фрлаат пари за непотребни работи кои или не се користат воопшто или ептен краток период.
Јас сум 29 недела имам купено само 4 пара тренерчиња планирам да купувам после 15 октомври, инаку кој кога сака и како си има замислено.
Мене ми е термин зимно време и до скоро по продавниците имаше само летна колекција алишта, дури сега ги извадија позимските и затоа немам купено ништо
Јас од алишта купив скоро се. Секако купував памучни шпикозни и боди на долги, па не ми беше проблем летна/зимна гардероба. За новороденче е таа, па здравје за поголемо потака ќе се докупи. А од крупни ствари кај да е треба да купам ама некако вејќе мачно ми е да шетам. Веројатно се од Енци Менци ќе земам и не се замарам. Мене ме мачи допрва што треба се да перам и пеглам, ама ако исперам од сега се прашина ќе фати пак само ќебенцата ги исправ и ги спаковав во пластични ќеси. Инаку 32 + сум сега и веќе ми е мачно.
Ти бар си купувала нешто јас ни еден пар чорапчиња не сум купила досега освен кревет што нарачав кај и дае за неколку дена ќе стигне и од туркија порачав нешто и тоа ќе стигне за 20/5 дена од прилика 30+2 сум
Мене ми е февруар краен термин и се мислам дали у декември пред католичкиот божиќ да фатам за Солун да земам се што ми треба. Освен ако не можам да издржам дочекам па да изнакупам од тука.
Се купува се и во еден ден. Јас искрено досега уживав во купувањето и во разгледувањето на креветчиња и колички. Единствено се нервирам што се на 3 спрат се алиштата за новороденчиња и пукнав по скали. Инаку сакам уште да купувам. Само знам дека нема да се искористат, па залудно да не си фрлам пари. Така да уживај во престојниот шопинг и радувај се.
Кој како може и како си сака. Фала му на бога има продавници што можеш да купиш се што тие потребно,па и да биде во 9 месец со кола до таму во продавница си бираш се што сакаш и си купуваш. Има и од интернет еден куп работи што може да се нарачаат нит да шеташ нит ништо. Јас почнав нешто имам земено ама треба уште баеги да се земе а и искрено не зимам многу бидејки нени знам колку ќе се роди битно ми е да има за првите недели,за после е лесно ќе си искочам и ќе си купам што ми треба. Прво да му најдеме живеалиште за алишта и докулатки лесна работа.
купив 2 фустанчиња ептен летни, а бебе стигнува во декември, 2 тенки ќебенца од тие како плетени и едно џемперче 3-6месеци. Воопшто не следев нечии кажувања и верувања околу купувањето туку живеам во мало градче кај што изборот е мн ограничен а преку интернет не ми се порачува пошо сакам да го видам материјалот. Ова ми е причина плус зошто немам купено ништо, по продавниците уште нема топлички зимски работи. Од понеделник одам на шопинг тури за облека и облека низ Ск Битно списоците ми се ептен профи, правев комбинации од членките што имаат зимски бебиња во темата : што се е потребно за новороденче, па сега треба да ги реализирам
А што може да направи на бебето цимет во кифла или цимет во колач? Можеби не треба да се внесува секој ден лажичка цимет, али не ја разбирам загриженоста во толку мали количини...
a znaete sto ima cejlonski cimet I ima I kanela cimet I ima razlika megu dvata ovoj cejlonskiot e mnogu po lut nekako a kanela e toj sto go koristeme sekojden a I ne mislete oti nesto me vi se sluci od edna kifla so cimet ili bilo sto drugo stresot e uste polos
@mamaJana Ова ми е причина плус зошто немам купено ништо, по продавниците уште нема топлички зимски работи. Па искрено и за новороденче и не ти требаат баш многу дебели алишта зошто секако повеќе ќе седите дома, а дома секако ќе ви е топло. Плус бебињата не сакат многу да им е жешко, немаат развиено систем за терморегулација и не е убаво да се пренатрупуваат со облека. Јас купив само неколку пара шпикозни плишани во различни големини и неколку подебели тренерчиња за да имам кога ќе одиме на здраво бебе. Потоа ќе му докупиш како ќе си расте според неговата големина, кога ќе почнете повеќе да шетате. Барем јас вака размислував и купував според тоа, па реков да го споделам моето мислење.
A vo vrska so alistencata preeska se smeev edna rodnina bliska rodnina I sestra mi spakuvale se od nivnite decinja sto ne nosat novi alistenca I ostavile eden kup alistenca a pred nekojden so mm bas zborevme sto da kupime sto ke ni treba za bebeto .i deneska majka mi mi rece nisto da ne kupuvam samo mm da ode da vide sto ke mu se dopadne da si zeme oti alistencata se novi
Ништо не може да му биде од 0,1 грам. Ништо. Јади си ако можеш да го трпиш, јас тоа не го можам од никогаш најодвратен вкус на цел свет ми има.