Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Труднички муабети

Дискусија во 'Бременост' започната од meU, 23 јули 2012.

1. girl-miri

girl-miri Форумски идол

Се зачлени на:
    19 октомври 2011
    Пораки:
    7.698
    Допаѓања:
    19.880
    здраво :)
    честитки до лепадама :)
    ние синок не спиевме баш добро :^) левата страна нешто реброто ме болеше не можев добро да дишам :^) некако чудно ми беше,се уште е така али малце полабаво е.
    моите денови се кога сакаш работи кога сакаш одморај така да :) повекето ги одмарам а кога мм е дома си идеме да пешачиме :)
    бебуш е добро денес ми прави 16 недели :) си расте убаво тоа на мама :)

поз до сите.

На lepadama му/ѝ се допаѓа ова.
  2. verba

verba Истакнат член

Се зачлени на:
    10 јануари 2013
    Пораки:
    312
    Допаѓања:
    198
    Здраво Еленн,
    на оваа тема првпат се вклучувам а се надевам ке ти биде корисен мојот совет.
    И јас како тебе имав мачнини и тоа попладне а не повраќав.Ама пак за тоа ми беше многу лошо имав метален вкус во уста и ништо не ми се јадеше. Помага чај од ѓумбир а го приготвував од свеж корен од гумбир.Се насекуваат неколу парчиња и се поливаат со врела вода, се остава да отстои.Јас го пиев на сабајле и ми ги ублажуваше симптомите.Инаку мачнинити ми престанаа некаде во 4ти месец, не можам да се сетам точно кога мислам беше при крај на 4ти.
    Поздрав и честитки до сите нови трудници и на сите нека ни тече со лесно и убаво бременоста :D

На elenn му/ѝ се допаѓа ова.
  3. captivating

captivating Истакнат член

Се зачлени на:
    10 јули 2013
    Пораки:
    865
    Допаѓања:
    476
    Јас само што се вратив од лекар.
    1.236кг :inlove: :inlove: :inlove:
    Ептен ја мислев како напредува ама од последниот преглед речиси се дуплирала тежината.
    И стандард како секогаш, раце пред лице, не дава да ја видиме убаво. :lol:
    Ама од страна се гледа дека нешто отвара-затвара уста, како да зборува или пие нешто :lol:
    А и ја видов како трепка со очињата.
    А не сака докторката да ја гледа. Буквално и ја буткаше раката од стомак.
    Вчера со татко и си играа, он ќе и "чукне" она му враќа.
    Мрдла мала.
    Е сега сум возбудена, после се што видов денес+полека полека ги собираме сите работи што ни требаат+во сабота ми е baby shower. Мислам дека овој месец ми е најинтересен од сите. :rofl:

На lepadama, gluvarche, Serafima и 3 други им се допаѓа ова.
  4. ddevojce

ddevojce Популарен член

Се зачлени на:
    25 јуни 2013
    Пораки:
    3.492
    Допаѓања:
    4.549
    добар ден и ние со бебушко си се дружиме си клоцкаме.. само што последниве 2-3 дена почна нешто левиот бубрег да ме мава и левио јајник односно се шо е на лева страна и плус под стомак како да ми тежи... си пијам увин чај.. се надевам ќе помине побрзо сигурно сум настинала од шо бев на свадба и веридба па на фустан надвор внатре се собира тоа.....нешто како брунки имам алергија.. обично овој период и пролетта вадам од тие пиперки ајвари шо се варат.. и како крастава се осеќам само се дрпам се чешам ко луда... си викам од тие витамиснките д ане ми се шо ги пијам ама не верувам... ај бидете ми поздравенки јас одам да потспремам нешто гости ќе ми идат... поздравчее убав ден :D

5. captivating

Се зачлени на:
    10 јули 2013
    Пораки:
    865
    Допаѓања:
    476
    Преекса заборавив да прашам,
    докторката ми рече дека малата е поставена карлично.
    Што всушност значи тоа? Можно ли е да остане така и ќе мора со царски рез да се пораѓам или...
    малце сум збунета. Ова е тема на која воошто не сум размислувала нит сум барала информации.

6. ddevojce

ddevojce Популарен член

Се зачлени на:
    25 јуни 2013
    Пораки:
    3.492
    Допаѓања:
    4.549
    не мора да значи дека така ќе биде до крајот на пораѓај..бебушките си се местат.. и мене ми е карлично поставено... не се секирај :)

7. Whitecloud95

Whitecloud95 Истакнат член

Се зачлени на:
    25 јануари 2013
    Пораки:
    235
    Допаѓања:
    381
    Се пронајдов овде, и јас го имам истиот проблем ме мачи со недели. Ако знае некој чаре за болките во ребрата help, се осеќам како претепана. :) pozzz

8. TSS

TSS Истакнат член

Се зачлени на:
    24 април 2013
    Пораки:
    433
    Допаѓања:
    396
    Najprvo da se izvinam za latinicava od mob.pisuvam.
    VE MOLAM ZA SOVET doma imavme nezgoda sin mi padna i si ja udri glavata vo masicka(za zal zavrsivme vo hiruska ambulanta-na sienje) jas nesvesno vo taa panika go dignav vo race a ima okolu 20kg. No doktorkata mi imase receno deka ne smeam dà digam nisto tesko bidejci nisko go nosam bebus pa sega strav mi e da ne sum napravila nekoja belja?Dali treba da odam na kontrola???

9. girl-miri

girl-miri Форумски идол

Се зачлени на:
    19 октомври 2011
    Пораки:
    7.698
    Допаѓања:
    19.880
    јас ставив шише со топла вода и го држев малце на местото,малце како да ми е подобро.
    можеби е од времево ладно топло затоа,пробај и ти само немој многу долго да го држиш,ставај го па тргниго така некое време :)

На Whitecloud95 му/ѝ се допаѓа ова.
  10. girl-miri

girl-miri Форумски идол

Се зачлени на:
    19 октомври 2011
    Пораки:
    7.698
    Допаѓања:
    19.880
    истава случка со мојата сестра кога беше бремена на вникот а внуката се удри и она ја крена,и таа паничише ама на лекар и рекоа дека се е во ред доколку немаш болки во стомакот или доле или крварење.
    така да ако немаш ништо од тоа се е во ред :)

11. zalosna

zalosna Форумски идол

Се зачлени на:
    29 декември 2011
    Пораки:
    4.742
    Допаѓања:
    78.090
    ако немаш некакви болки во стомачето знај дека е се во ред не се секирај :) а на малечкото побрзо да му помини болето :)

12. ddevojce

ddevojce Популарен член

Се зачлени на:
    25 јуни 2013
    Пораки:
    3.492
    Допаѓања:
    4.549
    да.. само мирувај не кревај пак тешко

13. Snow-Queen

Snow-Queen Форумски идол

Се зачлени на:
    3 ноември 2011
    Пораки:
    15.266
    Допаѓања:
    15.014
    Знаев дека сум емотивец голем- ама дека во бременоста ќе станам волкава плачка тоа не сум знаела :lol:

Инаку сме добрички, мама учи натаму наваму, синко си ужива во стомачето...и со душа си ја чекаме следната контрола :clap:

TSS ако немаш болки крварење и слично, сигурно е се ок - а бебето да си го чувствуваш најнормално.
    Ептен ако ти е шубе отиди и кажи си што и како било па нека те прегледаат. И на малиот побрзо нека му мине главчето.

14. captivating

Се зачлени на:
    10 јули 2013
    Пораки:
    865
    Допаѓања:
    476
    ^И јас како тебе, а се чудам сама на себе само еднаш ми си има случено испад, така ептен да не можам да си иконтролирам. Отчекував почесто дека ќе биде :lol:

А јас само што добив резлутати од крвна слика и урина...катастрофа.
    Хемоглобин 9, железо 5.
    Сега ме буни ова, леукоцити кај анализа на крв пишува 9.3 а седемент на урина 10-15.
    Има и др работ што имаат знак дека се ниски или високи вредностите:
    Limph% L 13.6% (20.0-40.0)
    Gran% H 73.0% (50-70)
    HGB L 9.0g/dl (11.0-16.0)
    Hct L 27.3% (35.0-54.0)
    Mcv L 72.8fl (80.0-100.0)
    Mch L 23.9pg (27.0-34.0)

Има ли некоја од вас некоја идеја што значат овие? Ќе одам утре на лекар да ми објасни ама се познавам себе си и ќе се грижам цело време, затоа ве молам хелп

15. verba

verba Истакнат член

Се зачлени на:
    10 јануари 2013
    Пораки:
    312
    Допаѓања:
    198
    Здраво,
    незнам да ти кажам што значат поединечно резултаитеве ама и јас се извадив од памет кога ги земав моите зашто некои вредности ми беа ептен чудни,Затоа почнав поединечно да отварам на интернет за сите и прочитав дека некои вредности кај трудници не се реални и не треба да се земаат во предвид како на пример седиментација, хемоглобин и сл. Така да оние резултатите што не ти се во рамки на дозволеното провери ги поединечно на интернет.А за железото 5 мислам дека е ниско ама ке ти дадат таблети, мене конкретно ми дадоа Фероглобин и за 2 недели ми се покачи.Сега не стигна до 12 како што треба ама докторката ми рече дека така и треба постепено да ми се покачува.Така да без грижи, се надевам ке биде во ред. :^)

16. girl-miri

girl-miri Форумски идол

Се зачлени на:
    19 октомври 2011
    Пораки:
    7.698
    Допаѓања:
    19.880
    добар ден :)
    јас денEс како пијана сум :^) цел ден ми се спие и ми се спие.
    главата ме подболува можеби нешто од тоа има врска нез :^)
    се надевам бебче E добро и си одмара :)
    едвај чEKAм да уште некој недела да помине и да го видам :)

поз до сите :)

17. verba

verba Истакнат член

Се зачлени на:
    10 јануари 2013
    Пораки:
    312
    Допаѓања:
    198
    Која недела си gril miri?
    јас утре влегувам во 33 а времето ми се чини ептен полека минува деновите ги бројам :D

18. girl-miri

girl-miri Форумски идол

Се зачлени на:
    19 октомври 2011
    Пораки:
    7.698
    Допаѓања:
    19.880
    16 и еден ден :)
    си минува времето бидејки чекаме и чекаме за бебуш :)
    со лесно на сите :)

19. ddevojce

ddevojce Популарен член

Се зачлени на:
    25 јуни 2013
    Пораки:
    3.492
    Допаѓања:
    4.549
    јас да си се пожалам денеска ми е ладно а како шо се менува времето така и јас се менувам ... нешто ме тера на плачење и кога сум напната и вознемирена и бебушката моја е..а не сакам таа да се вознемирува, ама неможам да се воздржам морам да се исплачам на моменти толку ми е тешко што чинам ќе пукнам... си се дотерав за изглегување се средив ќе излезам со братучедка ми а јас неможам да се смирам од плачење..... ;(

20. Ayleenn

Ayleenn Активен член

Се зачлени на:
    3 октомври 2013
    Пораки:
    62
    Допаѓања:
    45
    Дечки најпрво здраво на сите. Нова сум на форумов и едвај чекам да ги споделам со вас трудничкиве муабети. Ние си се обидувавме 6месеци може и повеќе да имаме бебче и на почетокот на Септември неколку часа имав како мали црвено- кафени флекички (а нели тоа мало незабележително крварење се случувало кога ќе настане оплодувањето) и веднаш си помислив дека сум бремена,па пред две-три недели направив два теста во период од два-три дена,и двата испаднаа позитивни :rock:

Во план сум да закажам на гинеколог деновиве, но никако неможам да се одлучам за добар гинеколог. Може ќе ми се смеете, ама кај нас напрсти се бројат гинеколозиве и за сите сум чула по нешто лошо. Инаку веќе една недела и повеќе земам од фолната киселина и секојдневно си конзумирам мед,спанаќ,цвекло,свежо овошје и зеленчук и правам се што сум прочитала по форумиве и што сум чула а што ми се чини дека е добро. Инаку околу симптомите немам некои изразени симптоми освен што сум уморна и да ме остават по цел ден ќе си спијам :D Чувствувам ептен малку болка во градите и немам апетит (а пред тоа, машала си бев со апетит :D ), некоја храна посебно ја сакам а некоја ми е одвратна, и можам цел ден да јадам едно исто а нешто па неможам ни да погледнам. Фала Богу не повраќам.. само понекогаш мн ретко ми се лоши.. :)

Па,сакам да ве прашам, имате ли некој совет за мене и да споделите некое мислење или искуство. Прва бременост ми е и малку сум и и исплашена и добро ќе ми дојде нечие искуство или било што. Има ли уште некој кој нема изразени симптоми како мене?? Имате ли позитивно искуство со гинеколог во Скопје (барем првиов преглед да го направам таму,па понатака ќе си продолжам во мојов град) и сл?? Се ќе ми биде од помош. Ве поздравувам сите :*