Mamicki sakam da ve prasam nesto minatava nedela bev na kontrola i doktorkata mi rece deka vo 13 nedela trebalo da se pravi skrining jas za prvata bremenost ne napraviv vakvo nesto ne mi ni spomna togas dok. za skrining pa me interesira kako se odviva toa i kolku kosta veruvam deka mnogu od vas pominale niz ova
Јас правев сега во 12та на државно бесплатно е. Како обичен абдоминален преглед на ехо си земаат мерки и одредуваат дали постојат аномалии на плодот или си е во ред. Оди напрај го сите го прват. До 14та недела се прај.
Мамички јас имам да се пожалам нешто ве молам ако некоја имала слично искуство нека пише,18+3гн сум. Вчера на работа осетив како ми потече нешто и кога проверив имав кафеав исцедок, веднаш бев на лекар и на ехо бебето беше во ред а докторот ми рече штом немам болки не е ништо страшно само ми кажа да одмарам повеќе и ме пушти, и до крај на денот немав ништо. Денес на работа повторно ми појави, работата ми е со седење буквално ништо не работам, немам ни болки, не ми е јасно од што може да е. Д-р кажа можно е да е од што се врти бебето, зар вака ке ми биде при секое вртење? Имала ли некоја слична ситуација? Слично исцедок само со болка имав кај 8гн и бев на боледување незнам што да правам дајте ми совет
А да бараш второ мислење? Може е некој хематом не ти го видел, па треба мирување. @only44you исти маки ја и ти... Не знам што да ти кажам. Јас правам инхалации со босилек + морска сол. Од капки Аквамарис + некој раствор АЦЦ ама не ми се одзатнува никако носот. За грло Септогал. Утре ќе видиме што ќе каже матична. Ми се плаче колку сум нежна станата. Како старица се чувствувам.
Јас не слушав никој што ќе ми каже, зедов си купив се летово, дур имаше попуст. Спремна сум со сите големи работи, ми остана постелнинка и ситници од аптека. И да перам-пеглам. И јас сум 33 недела. Генералка завршена дома
Женски да не ви е на некоја гинеколог др. Жаклина,карши МВР ми рекоа дека се наоѓала, ме интересира утре која смена е на работа? Фала ви!
Ako mi veruvas, od krevet ne mozam da stanam.... Ne pamtam od koga vaka ne sum nastinala. Samo Paracetamol pijam i caevi si pravam so limon i portokal cedeni i malce med. Mi fali majka mi vo vakvi situacii
Јас имав слично исклуство, во порана бременост, неколку недели претходно и докторот ми даде вагиналети секое утро и вечер, и плус боледување од работа и строго мирување. Немав и јас никакви болки или некакви различни симптоми од претходно. Кафеав исцедок е најчесто стара крв, свежа и нова крв проследена со болки е страшно, ама јас не би оставила на непроверено. Побарај си второ мислење за секој случај, ако си во можност на некоја од приватниве. Најверојатно нема ништо страшно, али јас се водам по тоа дека е подобро да си проверам и да бидам на чисто, одколку да чекам и да се мислам
@AlicaInWonderland сега се присетив, кога ги земав првите брисеви д-р примети кафеаво и ми кажа дека е стара крв, а од што може да е таа крв? Страв ми е да одам да проверам дали имам уште утре ке го прашам пак секако треба да одам до кај него ако не ми даде конкретен одговор ке барам второ мислење, не е така едноставно како што тој вели не се замарај ништо не е. Јас имав еден спонтан кај 10гн и сега од се се плашам
ја сум ко свекрвати, ништо не купувам, и не планирам да купувам. Мене мм ми вика да купиме нешто, а јас па ич не сакам да купувам, ете така некако... така се чувствувам. Му викам ти ќе купиш кога ќе се роди, шо ќе и купиш тоа ќе носи и ми се смее. Другиве околу мене не ми коментираат гласно за одлуката моја нешто многу, едино сестра ми вика, дај бар кажи што ти се свиѓа па да знаеме, ја викам има време ...
Не ми е јасно од што зависи смртноста на новороденчињата од кебе и врека за спиење? Дека не може да се покрие преку глава или има друга причина? Позз
Тоа е еден од условите ги има повеќе на листата кои досега се земени како причина за оваа ненадејна смрт. Конкретно за кебе е дека има случаеви на смртност поради покривање преку глава. Кај вреќите тоа е невозможно, се разбира мора да пасува на големината да не е три броја поголема од бебето па да влезе внатре и да де задуши. Најчесто се јавува од 2 до 5от месец. Како главна причина покрај медицинските наоди нели е топлината ( пренатрупано бебе + кебе+ топла соба). Мора да е на тврд душек, без перница до година дена, да спие од 16-18 степени, да е облечено со боди, пижама и торба за спиење ( кои се специјално изработени да диши кожата), никако капа дома да де става, да нема други ствари во креветчето, креветчето да е отворено да диши и секако првата ствар да не е на стомак никако до една година ниту на ваш кревет. Интересен феномен е што смртноста е поголема кај момчиња 60%, а момчињата се понетрпеливи на повисоки температури се потат побрзо. Чисто превентивен муабет.
И јас сум целата во страв и претпазлива затоа и ти реков да не оставиш така, да побараш друго мислење. Демек стара менструална крв е тоа, и сега организмот ја чисти. Ако се распашаш ќе видиш дека кај 90% од трудниците се појавува и не е страшно, ама ете превентивно. И мене матичниот ми кажа дека не е ништо, па следниот ден во Систина ми ги даде докторот вагиналетите. Не можам да ти тврдам кој бил во право, ама јас бременоста си ја водам во Систина и лично одлучив да му верувам на тој доктор. Мирна глава Не се секирај, веќе ти е помината фазата за ризикот од спонтан. Само гледај да одмараш повеќе и не се оптеретувај ниту физички ниту психички. Консултирај се пак со гинеколог за да си бидеш на чисто
Значи не знам што да мислам во последн време со белово праење. Го имам во изобилство и ништо не ми помогна пробиотикот. Дури мислам дека сега и повеќе имам. Сега и како малку да ми имаше сменето боја кон зеленкасто. Нема мирис и не ме чеша. Порано ми беше поводлест и го забележував на гаќи, а сега е густ и растеглив исто како во овулација и го имам повеќе при бришење. На апликацијава ми пишува дека таков секрет е знак дека се ближи пораѓајот. Па ајде нека ми кажат поискусните дали да си се спремам или имам закачено инфекција пред 2 недели кога ми проверуваа брис. Односи сум немала воопшто откако сум трудна. За два дена сум на контрола и ќе прашам. Се мислам да повторувам брисеви, ама не знам колку има логика сега во 36 + да го правам тоа.
Мамаситас, хелп. Почеток на 6ти месец сум и дури и кога лежам имам чувство како да ми снемува здив и како срцево забрзано да ми чука. А па кога бебушка ќе се размрда хаоси. Ваше мислење?
^^ на мене ми се појави такво растегливо бело прање, баш кога бев на контрола докторо ме праша дали сум правела брисеви и се зачуди како немам ништо, право ме прочисти со физиолошки и со хидроген, малце ме пецкаше ама помина за 3-4 саати, а еден друг доктор на свекрвата и кажал дека тоа е добро бидејќи се штитела флората. Ми даде вагиналетки бетадин 2-3 дена, ама нешто не ми помогнаа.
Немав јас досега доолку. Ама откако влегов во 9 многу ми се зголеми и се смени. Инаку пред 2 недели правев брисеви и др нишш не ми рече. Само се посомнева дека можеби имам кандида ама не беше сигурен бидејќи секретот нема никаков мирис, јас немам никакви симптоми.
Мешиња 22 недела сум но денеска на допир кога ќе се допрам кај папукот ме наболува местото прво ме болеше лево од папукот после едно време над папукот ме болеше после околу него ама главно цел ден чуствувам болка но болка само на допир ако се допрам со рака ме боли како модрица кога боли а се немам удрено инаку не ме боли само на допир малце се исплашив. Ноќеска едно време кога се разбудив раката ми беше на мешето и сонував знам дека некој ме мава по стомак па си помослив да не се имам ја стиснато некако. Некој да сподели дали чуствувал ваква болка?