Труднички муабети

Дискусија во 'Бременост' започната од meU, 23 јули 2012.

1. Eni.r

Eni.r Популарен член

Се зачлени на:
    17 август 2018
    Пораки:
    827
    Допаѓања:
    2.237
    Јас ги пијам од 13 двојка за да не почнувам цела паковка за 3 4 апчиња

2. Iki lepi

Iki lepi Истакнат член

Се зачлени на:
    5 јуни 2018
    Пораки:
    370
    Допаѓања:
    306
    Каде може да се најде појас за трудници?

На Корнелија му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Charlotte*

Charlotte* Популарен член

Се зачлени на:
    18 јули 2018
    Пораки:
    541
    Допаѓања:
    1.191
    Медикус на Водњанска има.

4. an4ii

an4ii Популарен член

Се зачлени на:
    29 октомври 2013
    Пораки:
    605
    Допаѓања:
    441
    Ми стаса перницата од сомниа вечерва додека лежев супер ми беше па ќе видам ноќва како ќе помине спиењето :D се надевам конечно дека ќе се наспијам дека ќе си најдам позиција хаха

На ***Bony***, Adeline и Dina911 им се допаѓа ова.
  5. Adeline

Adeline Популарен член

Се зачлени на:
    12 септември 2015
    Пораки:
    2.037
    Допаѓања:
    4.715
    Ти си знаеш. А кажими кој се храни сега правилно и што подразбираш под тоа правилно??

6. Корнелија

Корнелија Популарен член

Се зачлени на:
    11 мај 2015
    Пораки:
    755
    Допаѓања:
    1.121
    Еве пример јас не земам никакви пренатални витамини. Зошто само во Мк ги препишуваат без везе. Во ниту една држава со нормално здравство не ги препорачува др да се пијат. Доволно е да се внесува многу овошје, зеленчук, храна богата со витамини и минерали. За таа што не ја внесува и јаде само пици, хамбургери и слични срања ок е да прима такви витамини.

Така да, @***Bony***, не се замарај толку многу, фолната е најважна, а и железото ако ти е намалено земи нешто за железо.

Последна измена од модератор: 27 октомври 2018
    На lackygirl му/ѝ се допаѓа ова.
  7. Charlotte*

Charlotte* Популарен член

Се зачлени на:
    18 јули 2018
    Пораки:
    541
    Допаѓања:
    1.191
    Нема штета од внесување на плус витамини.
    Што и да јадеме, се што е потребно не можеме да внесеме во тек на еден ден. Освен ако немаме друга работа, па со храна да се замараме 9 месеци.
    Ја бар не можам.
    Штета има од замарање смеело/несмеело и слични безвезни прашања што ни убиваат психа. :)
    Убаво си кажа @fana во постот.
    Се смее да се јаде, да не се претера само.
    Не за друго, ќе ве убиваат киселини како мене во 2 по полноќ. :D

На fana, lackygirl, @Verba и 4 други им се допаѓа ова.
  8. Milaаа991

Milaаа991 Популарен член

Се зачлени на:
    9 февруари 2018
    Пораки:
    2.915
    Допаѓања:
    11.385
    Леле чути со киселините. Ама дознав од што најмн ме фаќаат и сега тоа не јадам повеќе. Мене стрикно од кроасани. А едно време секој ден јадев нз што ми стана. Од секогаш сум ги мразела. Тоа е друго стање:x

На Charlotte* му/ѝ се допаѓа ова.
  9. ***Bony***

***Bony*** Популарен член

Се зачлени на:
    29 август 2018
    Пораки:
    1.435
    Допаѓања:
    4.041
    За правилна исхрана и квалитетна исхрана во денешно време не би коментирала, зборот ми беше друг дека како додатоци ако се изостават неколку дена нема ништо да ни биде, има многу што дознаваат многу касно дека се бремени и покасно почнуваат со се и на крај пак се добри со здраво родени деца, тоа ми беше поентата.

@Корнелија се согласувам со тебе имам доста слушнато и прочитано за тоа како се третираат трудници надвор од РМ, затоа и го свакам докторот кога вели дека има надвор многу што ништо непијат ни од витамини нит пак правеле брисеви а вријат од бактерии а на крај раѓаат нормални деца, исто го свакам и кога вели дека несмееме да го зрачиме на две недели детето. Како год Fe ми е одлично јас отсекогаш имам слаб HGB ке морам да внесувам повеќе месо а месото освен пилешко воопшто не го поднесувам ама ке морам еве денес ке пробам да направам еден специјалитет :)

Овие пораки како за добро утро во слободен ден баш ме расонаа :rofl:

Ајде жени ништо не е совршено во животот па така и нашата ситуација затоа опуштетесе и уживајте со мешињата :)

На Корнелија му/ѝ се допаѓа ова.
  10. danichap

danichap Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.534
    Допаѓања:
    289.017
    Каде е тоа надвор каде не ги испитуваат трудниците и не им препорачуваат витамини и покрај здравата и балансирана исхрана?

Не знам како ако си полн со бактерии се би било супер со бременоста ниту знам кои се тие бактерии...
    Муабетов за зрачењево од доктор е?

После цел овој муабет, јас не би му штрапнала во ординација.

На FreeMind, Charlotte*, kukla21 и 3 други им се допаѓа ова.
  11. monik55

monik55 Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јуни 2015
    Пораки:
    7.989
    Допаѓања:
    59.659
    Имаме примери на членки од странство како водат бременост во нивните места.
    Ни една членка нема кажано ни малце од ова што вие тука го пишувате.
    Еве Дани јас ја пратам со трите бремености и точно знам колку беа посветени на нејзината бременост со испитувања и се што е потребно.
    Имам братучетка во Америка значи исто и кај нив оди брисеви скрининзи и контроли во бременоста.
    Во темава деновиве читам информации кој врска си немаат од смртност на новороденчиња еве до витамини бактерии.
    Не секоја на темава има поминато лесен пат до бременост,неколку членки сме со мртво роденчиња и ова да се чита нее убаво.

На Bella*, kikin, Meckicja и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  12. ***Najsrekna***

***Najsrekna*** Истакнат член

Се зачлени на:
    12 јули 2018
    Пораки:
    204
    Допаѓања:
    641
    Во контекст на додатни витамини,ова ми е трета бременост и не пијам витамини(со претходните две пиев).Фала му на Господ до сега се е во ред со бебуш.Нормално си напредува,крвот е супер.Нормално дека внимавам на исхраната,се трудам што е можно повеќе да јадам овошје и зеленчук.Од секогаш не сум била јадач на месо,јадам но многу ретко,млеко и млечни производи секојдневно конзумирам,додека пак чипсови,грицки такви работи се сведени на минимум.За газирани сокови ич не правам муабет,во нашиот дом тие не доаѓаат во предвид.
    Зборот ми е дека од природно внесување на хранливи состојки нема подобро.Во секој случај секој за себе си знае што е најдобро така да се е избор на своја волја.
    Додека пак за брисеви и скрининзи не би ги изоставила.Брисевите се сепак важни како за мајката така и за бебето,а скринингот за не дај Боже...Можеби грешам ама ете... тоа е моето размислување.

На ***Bony*** му/ѝ се допаѓа ова.
  13. danichap

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.534
    Допаѓања:
    289.017
    Ниту фолна, ниту магнезиум?

14. ***Bony***

***Bony*** Популарен член

Се зачлени на:
    29 август 2018
    Пораки:
    1.435
    Допаѓања:
    4.041
    Не сум расположена да дискутирам очигледно не е добродојден некој овде ако има различно мислење од другите. Немам намера да се карам ама еве да преведам уште еднаш што имам пишано ако не се разбира погоре.
    1. Муабетот со апчињата беше дали да почне со фем.2 порано една од членките, мое мислење е дека има многу што дознаваат дека се бремени после неколку месеци и покасно почнуваат па не им е ништо, т.с нема место за паника ако изостави некое апче.
    2. За третманот во странство повеќето пишале за пристапот кон бремените жени таму, не дека не ги следат или не посветуваат време на нив, не дека не им ги прават потребните испитувања и скрининзи никаде не пишав нешто такво, построги се за гледање на бебето на две недели како многумина кај нас што прават, но не ги осудувам тоа е нивни избор.
    3. За бактериите не би коментирала групата ни е голема не би сакала некој да се пронајди во исказот па од култура ке премолчам иако знам дека на сите ви е јасно за кои сакав да кажам.
    4. За лесен пат на бременост никој ништо не спомна, јас лично имам изгубено и ни најмалку не би пишала и коментирала за таа тема.

На babydust и Корнелија им се допаѓа ова.
  15. Adeline

Adeline Популарен член

Се зачлени на:
    12 септември 2015
    Пораки:
    2.037
    Допаѓања:
    4.715
    Да се изразам како тебе, не мислиш дека понекогаш(читај скоро секогаш) зеленчуците се "срања"? Како и овошјата, што жити се е одгледано нормално без "ботокси" и други (пак ќе се изразам како тебе) "срања" ? Ние сите дома бавчи имаме или имаме дедовци што одгледуваат зеленчуци за своја душа?? Поголемиот дел мора да купат за да јадат, е сега вака, оди купи од маркет и споредиго со стварно домашно. И? Што виде? Гума нели? И тоа мислиш дека ги има потребните витамини? А и уште нешто, кој јаде секој ден и по цел ден салати и овошје?? Никој! Посебно не ја задоволува(само) тоа на трудна жена. Така да, не тресите глупости вие "што сте "на страна" и мислите сте на небо" и земајте витамини зошто од нив само корист може да видите, па нели колку луѓе не се ни бремени па секој ден пијат витамини, е баш затоа- не се сигурни дали овошјето што се продава тука и зеченчукот ги имаат доволно. Ај поздрав

И гризни си го јазикот за тоа што рече дека "во мк се пијат без везе"

Последна измена: 27 октомври 2018
  16. danichap

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.534
    Допаѓања:
    289.017
    Секој со своето, ни за мене не е нормално еден гинеколог да не детектира и третира некоја бактерија и инфекција.
    Не е нормално ниту заплашување на трудници дека се зрачи бебето.

На Charlotte*, Meckicja, monik55 и 2 други им се допаѓа ова.
  17. S.J.Parker

S.J.Parker Популарен член

Се зачлени на:
    3 јули 2014
    Пораки:
    1.086
    Допаѓања:
    7.347
    Добро утро Труднички, јас да се пожалам како влегов во 6 месец ме мачат киселини ама ништо страшно, пострашно е што не можам да се носам со тежинава. Никогаш не сум била дебелка па сега 10кг плус ми сметаат. Ме боли многу грбот, а имам и чудна болка однапред кај ребрата, што би се рекло желудникот ама не е он. Мислам дека ги слушам ребрата како се шират(facepalm)
    Стомаков како одеднаш да ми порасна и ми тежи, почнав и секој ден да го мачкам зошто ја осеќам кожата оптегната. Згора на се ако се прејадам како балон пред пукање ми е :sweat:

18. Adeline

Adeline Популарен член

Се зачлени на:
    12 септември 2015
    Пораки:
    2.037
    Допаѓања:
    4.715
    Епа извини јас си дознав на време фала му на бога . И не пишувај веќе такви глупости како тоа дека "подобро тти е да ги прескокнеш една недела" Кој свесен би и го препорачал ова на трудница, впрочем прашањето беше друго,среќа сум доволно информирана барем за тоа, не за мене туку ќе прочита некоја не искусна и ќе рече ок штом тука рака викаат може има логика ќе прескокнам. Е чекај малце, размисли.

19. ***Najsrekna***

***Najsrekna*** Истакнат член

Се зачлени на:
    12 јули 2018
    Пораки:
    204
    Допаѓања:
    641
    Да,и фолна и магнезиум пијам,зборот ми беше не пијам од другите додатни витамини како што се фемибион,премама и сл.

@***Bony*** срцка не се напнувај без потреба мислам дека никој ништо лошо не пиша.Секој си има свој став и свое мислење.;)

@Adeline точно дека неможе да се прави споредба помеѓу домашно и купено од маркет и пазар така да точно кој има домашно зошто да не.

На ***Bony*** и danichap им се допаѓа ова.
  20. ajaja95

ajaja95 Истакнат член

Се зачлени на:
    6 април 2016
    Пораки:
    512
    Допаѓања:
    354
    Кои информации врска немаат со смртност на новороденчиња?