И мојот е исто така мислим дека кога јас спиам и он спие и кас мислев се спрема ама еве уште гурамо уште некој ден 40 недела Моето е спуштенп доле ми рекоа дека е наместенона добра позиција се наедевам дека обие денови ќе биде или можеби точно на термонот незнам што да правам ако во случај не ниде ништо дали да одам со провокација или пак царски
Oтварањето е болниот дел, не самиот чин на испаѓање на бебето. Колку подолго и побавно отварањо повеќе би болело. Со епидурал секако не боли, ова доколку нема епидурал или доколку истата од некоја причина не делува. Најчесто со прво дете трае подолго, со секое наредно е побрзо. Ама не е правило, многу и со прво ептен брзо поминале. Никој не знае како ќе оди тој процес, колку бргу. Доколку контракциите се подолго време и не се отвара, или не доволно брзо, може да стават провокација. Некогаш не делува една провокација, па треба и втора или трета. Најчесто е од прва, ама и тука никој не знае како ќе реагира и колку саати ќе трае. Најдобро бебето да е спремно, доле, и да почнал процесот на отварање па они да убрзаат демек. Доколку бебуш е горе и поим нема дека некој сака да испровоцира пораѓај мора мануелно да го спуштаат. Тоа непријатно искуство.
Да си побараш,ама на време. Ако си веќе да речеме 3 прста,не можеш да примиш зошто треба малку време да делува. И земи си претходно во болница документ да си потполниш,за да не се мачиш со тоа додека имаш болки.
Јас бев уште во 8 месец и потпишав еден куп документи барем тука кај нас е така и за епидурал потпишав ама им кажав дека ако ми треба ќе побарам во моментот зашто неможем да знам како ќе оди можеби ќе нема потреба
Даваат, ќе те прашаат дали сакаш. Кај мене еднаш фати, еднаш, првиот пат, не фати. Вториот пат ми ја ставија 15 минути пред пораѓај. Скоро целосно бев отворена, да не речам за џабе. Се изненадив, и јас мислев само до 2-3.
И јас мислев дека сите документи ми беа пополнети , па со провокација и огромни болки читав некој си формулари 5 страни.За на крај да ја добијам кога веќе бев 10 прста отворена.Прашај си одам за формуларите за сигурно да си.Можеш и да пробаш со тој смешниот гас може нема да ти треба епидурал.
Ја препрашав бабицата ми рече дека е се готово наместено во папка па сега здравје ќе видимо а каков е тој гас да прашам сега кога ќе идем на контрола
И смешниот гас е изборен? Со него збориш се што ти иде на памет да не почнам да трескам глупости што не треба
За овој гас јас не сум запознаена никој ми нема споменато до сега баш ќе прашам сега на наредна контрола
mu se ima na nekoj vaka mn mi se sobra kako topka jako i dva tri dena cesto mi se stvrdnuva i denes sabajle isto mi se napravi i sega i tvrd mi e stimakot
Денес баш вака ми се направи стомакот, бебко фати некоја позиција па никако да се врати во нормална положба. Немаат место веќе, големи се и ограничен им е просторот. А кога ќе се сетам во 12та недела на скринингот колкаво беше, а јас и мм велевме дека е човече големо веќе
Охоо нормално е мене цело време ми е вака дали на лева или десна страна па над папок,само си зе врти и трти.
Jas se uplasiv dva tri pati vaka mi se pravi i deneska mi e mn tvrd stomakot eve 3 4 dena mn e yvr se sobira kako topka i nodzinjata gi ima gore kaj rrbrava me udira nemozam me boli mn