Денес бев на цтг, 37ма недела сум. Докторот што ме гледаше ми вика нема потреба пак од цтг ако не те фатат болки до термин дојди на терминот за породување на преглед. Нели се оди на цтг почесто? Бар јас така знам
35+4 сум и јас а од понеделникот вечер сум со благи менструални, бев и на матичен но ниту вагинално ме виде ни па на цтг ме пушти, болки ми рече сум имала од исцедокот и ми даде вагиналети. На ехо ме виде рече се е во ред, а мене се ми се чини дека за брзо ќе биде. Туку да ве прашам како оди процедура ако сакаш да си сместена во апартман на државна конкретно Охрид ако знае некоја и колку е од вечер?
Се оди почесто (бар еднаш неделно до раѓање од 36та) на цтг за да се следат и откуцаите на бебето повеќе, не поради контракции и болки само. Незнам зашто така ти рекол, каде ке се пораѓаш? А ехо ке правиш до крајот? За тоа ти рече нешто?
Во чаир ќе се пораѓам, не не апсолутни ништо ми рече само демек на 2 недели се праи цтг ама пошто ќе сум била 39та и некој ден да сум одела на последниот термин, ама тешко дека ќе сум стигнела до тогаш дека постелката била зрела. Со првото дете цтг правев на 4-5 дена така ме викаше докторката. Сега останува да си чекам само.
Кај кој доктор беше Сандриче? И јас имам зрела постелка уште од 37+6. Јас сум 38+2 и мене ми рекоа на една недела ЦТГ ... И мене ми беше чудно. Со оглед на тоа што сум веќе во 39-та влезена очекував почесто да биде, но не...
Постелката па никаква врска нема со цервиксот. Мене и двете бремености ми беше зрела порано (од кај 36та веќе 2,3ти степен), а одев преку термин, надносував... зашто грлото на матката не ми пушташе. Оди поубаво бар кај матичната еднаш неделно, мора да се следи и плодова колку има... нз не ми иде 3нед да те остават без цтг и ехо, ако одиш до термин секако.
Бев на гинеколог, за да не паничите во иднина ако имате ваков симптом во кој едното стапало е потечено, боли и е жешко во бременост е синдром на натиснато стапало. Од тежината, несоодветни обувки без специјални влошки доаѓа до оваа појава. Тромбозата е нешто друго треба да ја имате во генеза и да ве боли од колено надоле. Секако по илјадити пат во овие 29 недели мојата омилена реченица : Не се секирај нормално е. Јас ветив до крај на бременост светот да се сруши не одам на лекар освен на закажаните термини, оти се е нормално во бременост. А сум 0% паничарка ама кога слушам други ќе се акам по ординации.
Женски ќе ми објасни ли некој како се мери цервиксот на матката,вагинално или?И од кој месец,или нема правило. Мене до сега никој ништо ми нема кажано во врска со тоа ,само дека се е во ред на прегледите ама сега оти се запишав јога и малку се подзамислив,па совет ако може?
Мене вчера ми мереше цервикс со ехо на стомак,не вагинално. Чим не спомна ништо,рече се е во ред ќе почнам и јас со јога,само чекав прегледот да помини
Значи и абдоминално се мери,може до сега ми имат измерено ама не ми кажале ако било нормално ,ама вагинално не ми мереле до сега освен што последен пат бев гледана вагинално во 8ма недела,ама штом не ми кажале ништо тогаш да не си правам филмови само јас и онака сум активна нон стоп во движење ама сакав и со јогата да си почнам пак. Фала на советите ❤
Во спиење се вртам некако на десна страна и кога ќе станам се ме боли. Минатата недела јајникот и кичмата, сега десната нога од колк надоле. Ваљда е нормално. @FreeMind и јас како тебе веќе за се живо викам дека е нормално, зошто во спротивно јас ќе бидам ненормална.
Ќе ти го мерат после 20та недела, некаде кај 24та мислам прв пат слушнав димензија колку е. Еве сега на последниот скрининг 28+5 втор пат слушнав цервикс. Вагинално се мери, претходно со рака ќе проверат какво ти е грлото на матката. Мила ќути си и трај си се е нормално, улави не прават по ординации ако се пожалиме од нешто. Вака трај до крај еве ние меѓу нас ќе се бодриме. Те боли колк? Нишо бе нормално. Ногата како да ти отпаѓа? Де де ништо нормално е. Не спиеш? Еми тоа е таа бременост.
Девојки прееска приметив малку густ исцедок како бело на гаќите како и секогаш само по густ мислам дека немаше мирис се избришав со тоалетна па од таму излезе повеќе..36+1 сум дали е нормално..
Ај и овде да прашам, дали е нормално да се појават болки најдолу на рбетот, кај опашката, уште во 12 недела од бременоста?
24+0 сум, досега ми нема спомнато цервикс и не сум гледана вагинално..утре ке појдам на контрола може ке каже нешто Во кичма имам од како останав повремено ама таква болка немам доживено освен кога паѓав како мала( сфатив дека се збори за коската на гз? )
Па одма над задникот, ни јас не знам како да ја опишам или именувам. Еве читам нешто по странски форуми, па утре ќе одам и да прашам на лекар, ама се надевам дека бебуш си прави место и дека не е ништо страшно.